Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce pot face daca am fost inscris fraudulos la un fond de pensii private?

Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP

AUTOR:

Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP

Data publicarii:

Intrebare: Am fost inscrisa la un fond de pensii private facultative fara acceptul meu (cineva s-a folosit de datele mele personale). Problema este ca vrand sa ma retrag din fond, nu pot decat transferandu-ma la un alt fond (asa mi s-a spus), ceea ce eu nu doresc. Mentionez ca nu sunt salariat, am 42ani si platesc CAS pe cont propriu. As vrea sa-mi spuneti cam care este situatia mea si daca totusi ramin la acest fond ce ar trebui sa fac si pana la ce virsta voi cotiza? Dumitrescu Viorica, Constanta

Raspuns: Din cazul prezentat rezulta ca dvs. sunteti inscrisa (sau ati fost inscrisa fara voia dvs) la un fond de pensii administrate privat (fond de pensii obligatorii – Pilonul II) si nu la un fond de pensii facultative.

In conditiile acestea si in cazul in care doriti retragerea din sistemul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat trebuie ca ma intai sa se constate falsul in acte, daca este cazul.

Pentru acest lucru va trebui sa va adresati organelor de ancheta specializate (Politie respectiv Parchet) pentru solutionarea cazului. Plangerea o puteti indrepta impotriva agentului de marketing persoana fizica care a comis falsul in acte, prin care dvs ati ajuns sa cotizati in sistemul Pilonului II.

In cazul in care cunoasteti fondul la care ati fost repartizata, va rugam sa va adresati administratorului fondului respectiv pentru a afla datele agentului de marketing, numarul si seria actului de aderare si conditiile in care a fost efectuata aceasta aderare. Mentionam ca, potrivit legii, administratorul fondului de pensii este raspunzator pentru instruirea propriilor agenti de marketing.

In cazul in care nu cunoasteti fondul la care sunteti inscrisa va puteti adresa, in scris, atasand o copie dupa CI, catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pentru a afla fondul de pensii administrat privat la care sunt inscrisa.  Raspunsul va va fi comunicat la adresa de domiciliu.

Conform legislatiei in vigoare, calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat inceteaza prin deschiderea dreptului la pensia privata (la  varsta de pensionare), prin decesul participantului sau prin pensionarea de  invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii.

In situatia prezentata, dvs. va puteti transfera la un alt fond de pensii, in baza Normei 3/2008 privind transferul participantilor la fondurile de pensii  administrate privat, document ce poate fi consultat pe site-ul www.csspp.ro,  sectiunea Legislatie.

Prin urmare, dvs. puteti lua legatura cu un agent de marketing de la fondul de pensii unde doriti sa va transferati, pentru a urma procedura de transfer, in functie de optiunea proprie.

Procedura privind depunerea sesizarilor si reclamatiilor, precum si informatii despre fondurile de pensii administrate privat puteti afla de pe site-ul www.csspp.ro.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook