Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum intru in posesia deducerii fiscale la Pilonul III daca doar eu cotizez?

Mihail Ion, presedinte la Raiffeisen Asset Management

AUTOR:

Mihail Ion, presedinte la Raiffeisen Asset Management

Data publicarii:

Intrebare: Cum si in ce cuantum imi recuperez banii din deducerea fiscala daca eu cotizez la un fond de pensii din pilonul 3 cash, iar angajatorul nu cotizeaza ? Obreja Gabriel, Bacau

Raspuns:

Contributia personala a unui participant la un fond de pensii facultative, chiar daca nu este insotita de o contributie din partea angajatorului acestuia, poate fi virata in contul fondului de pensii faculative ales, fie de catre angajator (odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii), fie de catre participant.

Contributia se deduce din baza de calcul a impozitului pe salariu in limita a 200 euro anual, astfel incat impozitul pe salariu este mai mic. Incepand cu 1 ianuarie 2009 suma deductibila creste la 400 euro/an.
De exemplu, pentru o contributie de 400 euro anual, impozitul pe salariu scade cu 400*16% = 64 euro, asadar din suma de 400 euro care ajunge in fondul de pensii salariatul suporta efectiv din salariul net doar 400 - 64 = 336 euro, diferenta pana la 400 euro fiind reprezentata de reducerea impozitului.

In cazul in care angajatorul este cel care vireaza contributia personala a participantului in contul fondului de pensii facultative, acesta va deduce contributia la calculul impozitului pe salariu, in limita legala, asa cum este exemplificat mai sus. In acest fel, angajatul beneficiaza imediat de deducere, nefiind necesara recuperarea sumei respective.

Posibilitatea virarii contributiei de catre participant este recent introdusa (prin Legea nr. 201/2008), insa transpunerea acesteia in practica necesita reglementari suplimentare din partea MEF si/sau CSSPP, pentru clarificarea modului in care angajatorul va putea deduce contributia la calculul impozitului pe salariu, sau in care participantul va putea declara si recupera aceasta suma.

Opinii recente

de Catalin Boiceanu

"Am avut nefericita ocazie sa solicit o oferta de leasing de la BCR Leasing, desi in prima faza lucrurie au functionat normal, am ..."

Facebook