Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic.

Contributia la Pilonul II de pensii a fost sacrificata pentru a patra oara, in doar 10 ani de la infiintarea sistemului.

In 2009, contributia a fost “inghetata” la 2% pe fondul crizei financiare. Apoi, majorarile au revenit la pasi de 0,5 puncte procentuale anual, pana in 2016 cand, in locul cresterii de 0,5 puncte, contributia a fost majorata cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%. In 2017, Guvernul a decis, din nou, inghetarea contriburiei la nivelul din anul precedent, respectiv 5,1%. Insa niciodata, pana acum contributia nu a fost redusa.

In acest context, contributia, in valoare nominala, va scadea inclusiv pentru angajatii carora angajatorii le vor majora salariul brut cu 20%, pentru mentinerea salariului net din prezent.

Spre exemplu, la un venit  brut de 100 lei, la o contributie de 5,1% cat este in prezent, suma virata la fondul de pensii obligatoriu se ridica la 5,1 lei. Daca venitul brut creste la 120 lei, pentru a compensa transferul de contributii de la angajat la angajator, iar nivel contributiei scade la 3,75%, suma virata la Pilonul II scade la doar 4,5 lei.

Prin urmare, pentru ca suma neta cu care contribuie angajatul sa ramana aceeasi ca si in prezent, cota de contributie, ar trebui sa fie de 4,25% si nu 3,75%.

Ce pensie privata ne asteapta dupa o contributie de 40 de ani?

Economistul Bogdan Glavan a prezentat, pe blogul sau, un calcul care arata cu cat scade pensia unui contributor la Pilonul II din cauza modificarilor adoptate de Guvern.

Concret, pentru un salariu mediu pe economie, anul acesta, contributia la Pilonul II este de 1.927 de lei (tot anul). In 2018, contributia anuala ar fi trebuit sa urce la 2.443 lei, daca s-ar fi majorat procentul virat de la 5,1% la 6% (potrivit legii). Insa, in loc de aceasta majorare, contributia neta scade la 1.826 de lei, desi salariul brut este estimat sa creasca anul viitor.

Scenariul cel mai defavorabil pentru cotizanti

De asemenea, sunt prezentate trei scenarii: cel in varianta initiala (adoptata in 2007), in care contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut in 2016, cel din acest an, cu contributia de 5,1% in 2017 si 6% din 2018 incolo, si cel in care contributia scade, anul viitor, la 3,8% (3,75%) si ramane neschimbata pana la finalul perioadei de cotizare.

In primul scenariu, nerespectat pentru prima data inca din 2009, astfel ca dupa cei 40 de ani de contributii, suma acumulata in contul de Pilonul II ar fi fost de 279.717 lei, iar pensia lunara de 1.165 lei timp de 20 de ani.

In al doilea scenariu, devenit istorie si el, suma acumulata ar fi ajuns la 273.425 de lei, iar pensia lunara ar fi fost de 1.139 de lei.

In al treilea scenariu, cel care cuprinde reducerea contributiei de la 5,1% la 3,75%, concomitent cu majorarea venitului brut cu aproximativ 20% in 2018, suma acumulata in cont la finalul celor 40 de ani va ajunge la 215.384, iar pensia scade la 897 lei (cu 21% mai mica fata de scenariul prezent).

Alte articole din Pensii

Pensii

Un raport al Comisiei Europene releva ce va intampla cu Pilonul II de pensii

Intentia autoritatilor romane cu privire la Pilonul II de pensii prinde, pentru prima data, contur intr-un document oficial. Insa nu al Guvernului, ci al Comisiei Europene. In Raportul institutiei publicat recent se mentioneaza faptul ca Guvernul are in vedere o reversare a reformei sistemului de pensii din 2008. Citeste mai mult

OECD: Cum stau fondurile de pensii din Romania la randament?

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a publicat un studiu cu privire la randamentele fondurilor private de pensii. Acesta releva faptul ca randamentul anual scade, insa cumulat pe ultimii 9 ani suntem pe locul doi. Citeste mai mult

Opinii recente

de Vasiloiu Gabriel

"Am un card de debit Visa eliberat de BRD. Am disponibil in cont 770 lei. Am incercat sa cumpar carti de pe Amazon. ..."

Facebook