Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

ASF reduce taxele pentru pensii private, asigurari si piata de capital

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce, din 2016, unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii cu 50%, iar pentru unele societati de asigurare reducerea va fi de 20%. Impactul financiar asupra bugetului institutiei este estimat la 9 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.

”Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare”, se mentioneaza in comunicat.

Documentul, insa, nu face nicio referire la modul in care aceste reduceri de taxe trebuie sa se reflecte in tarifele finale aplicate clientilor de pensii private sau de asigurari.

Pensiile private beneficiaza de cele mai importante reduceri de taxe


Astfel, Consiliul ASF a aprobat diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) si diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobata o diminuare de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat.

In acelasi timp, s-a stabilit si diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare.

In 2015 au fost reduse taxele pentru Pilonul II si pe piata de capital

ASF a operat si anul acesta o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara. Potrivit reprezentantilor ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost si diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare. ”De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%”, se mai arata in comunicatul ASF.

Nu se stie, insa, ce impact au avut toate aceste masuri asupra pietei in general, si mai ales asupra consumatorilor de produse si servicii nonbancare.

Cat din reducerile de taxe se va reflecta in preturile aplicate clientilor?

In aceste conditii, este asteptata si o evaluare cu privire la proportia in care aceste reduceri de taxe se reflecta in oferta operatorilor din pietele supravegheate de ASF catre clientii finali, respectiv consumatorii de produse si servicii financiare non-bancare.

La pensiile private obligatorii (Pilonul II) comisioanele de contributie sunt plafonate prin lege la maxim 2,5% din suma virata in cont, inainte de a se investi, iar cele de administrare la 0,6% din activ. Insa la pensiile facultative (Pilonul III) comisioanele de contributie variaza intre 2,95% si 5%, iar cele de administrare, care se platesc anual in functie de activ, ajung si la 2,4%.

Si in piata asigurarilor clientii se plang ca politele de asigurare sunt costisitoare, iar cele mai ieftine, respectiv RCA, sunt in proces accelerat de scumpire.

Pe piata de capital, problema costurilor de tranzactionare este foarte veche, insa in perioada de crestere a pietei nu s-a dat prea mare importanta acestui aspect. Acum, insa, cand tranzactiile se deruleaza la minima rezistenta, un comision mediu de 1,5% la o tranzactie cantareste tot mai greu, mai ales daca tranzactia este in pierdere.

Asadar, exista loc pentru reduceri de costuri pentru clienti, ramane de vazut si daca facilitatile acordate de ASF jucatorilor din piata se vor vedea in preturile finale la clienti.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce s-a intamplat cu contributiile la Pilonul II la inceputul anului?

Avertismentele specialistilor se confirma: contributiile la Pilonul II de pensii au scazut, in valoare neta, ca urmare a reducerii contributiilor de la 5,1% la 3,75% din salariul brut. La momentul respectiv, autoritatile dadeau asigurari ca valoarea neta a contributiei nu va scadea. Citeste mai mult

Ce parere are CE despre reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii a fost criticata si in cel mai recent Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania, publicat la inceputul lunii martie. Comisia a avertizat ca aceasta masura, care nu a tinut cont de performanta buna a fondurilor private de pensii, va pune probleme suplimentare sistemului de pensii. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook