Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Administratorii fondurilor de pensii cer mentinerea Pilonul II in actuala structura

Autor: Conso |

Publicat in: Pensii

 

Asociatia Administratorilor de Pensii Private (APAPR) solicita autoritatilor o intalnire cu toti actorii relevanti din acest domeniu, in contextul celor mai recente declaratii ale premierului Mihai Tudose. Acesta a anuntat ca Pilonul II de pensii va deveni optional fara, insa, sa detalieze procedura.

“APAPR priveste cu ingrijorare declaratiile facute in seara zilei de joi in spatiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private. In acest context, Asociatia reitereaza dorinta de a reprezenta un partener de dialog institutional in realizarea analizei imperios necesare luarii celei mai bune decizii pentru viitorul celor 7 milioane de participanti la Pilonul II de pensii”, se arata in comunicatul Asociatiei.

Organizatia mentioneaza faptul ca, pana in prezent, in cadrul dialogurilor institutionale pe care le-a purtat cu autoritatile, a transmis faptul ca interesele participantilor sunt cel mai bine urmarite doar prin mentinerea arhitecturii si a principalilor parametri ai Pilonului II.

“Reamintim faptul ca Pilonul II de pensii a fost infiintat in urma cu 10 ani si pana in prezent a functionat transparent, in siguranta, eficient si cu performante investitionale remarcabile in beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituita prin lege a facut din Pilonul II de pensii o cale sigura de a atinge toti salariatii, in vederea asigurarii pentru acestia a unui venit suplimentar la varsta pensionarii. De asemenea, Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire (fara niciun cost suplimentar!) pentru circa 50% din populatia activa, procentul fiind progresiv mai mare cu cat veniturile sunt mai mici.", se arata in comunicatul asociatiei.

Pilonul II, optional din 2018

Premierul Tudose a declarat recent ca Guvernul analizeaza posibilitatea ca de anul viitor romanii sa decida singuri daca vor sau nu ca pensia lor sa fie administrata si de fonduri private, nu doar de catre stat.

“Cred ca solutia spre care ne ducem este sa anuntam populatia, in functie de nivelul de salarizare, unde e mai bine sa isi puna banii: la pilonul I, la pilonul II, toti la pilonul I... Nu desfiinteaza nimeni pilonul II, nu il asasineaza nimeni, nu il chinuie, nu il schingium, dar va fi optional. Romanul va avea un tablou in fata. Eu cu contributia mea atat obtin pe punctul de pensie, dincolo atat obtin ca randament", a declarat Tudose.

Premierul nu a precizat, insa, in ce va consta aceasta optiune, daca se mentine contributia la Pilonul II sau se modifica, daca optiunea se poate eraliza si retroactiv sau doar pentru contributiile viitoare, etc.

Insa, in conditiile in care, in prezent, majoritatea celor care intra pentru prima data in sistem (peste 90%) sunt distribuiti aleatoriu, in functie de cotele de piata ale fondurilor de pensii, este putin probabil ca tinerii sa opteze pentru Pilonul II in lipsa unor campanii eficiente de marketing.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce risca statul prin subrezirea Pilonului II?

Reducerea sau oprirea contributiilor la Pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat) va afecta in principal pensiile romanilor, dar va lasa si statul fara unul dintre cei mai buni aliati in cazul in care Romania ar trece din nou printr-un soc financiar similar celui din 2008. Citeste mai mult

Comisioane percepute in plus la Pilonul II de pensii

Discutiile referitoare la Pilonul II raman pe masa, insa nu este vorba de nationalizare. Pilonul II ramane in administrare privata, promit reprezentantii coalitiei de guvernare. Nivelul de finantare este in discutie! Pe de alta parte, s-a constatat ca anumite comisioane care au fost percepute mai multi ani decat trebuia. Citeste mai mult

Opinii recente

de Tatiana Lepindea

"Foarte urata !! Imi pare rau ca timp de 5 ani am lasat banii intr-un cont de-al vostru. . . sunt pregatita sa in judecata daca ..."

Facebook