top banner

Scumpiri masive pe facturile de energie electrica ale romanilor

05 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Tariful componentei de piata concurentiala (CPC) la energia electrica a inregistrat o crestere de pana la 25% in ultimul trimestru al anului 2017, comparativ cu tariful din primele sase luni. Aceasta inseamna o crestere care ajunge pana la 9 bani pe kWh, in cazul Enel Energie Muntenia.
In prezent, energia electrica furnizata la tarife CPC reprezint? 90% din consumul clien?ilor casnici si este achizitionata de furnizorii de ultima instanta (FUI) exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat cresteri semnificative in anul 2017. Restul de 10% reprezinta componenta de tarif inca reglementat, inainte de liberalizarea totala care se va produce la inceputul anului 2018.
“Avand in vedere ca tarifele CPC propuse de FUI (nr - furnizorii de ultima instanta) pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, aprobata cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depasind limitele prevazute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat cu modificari”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, numai fata de trimestrul III, in trimestrul IV la nivel national a fost inregistrata o crestere medie a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh. Oricum mult, dar mai putin fata de cresterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.
Crestere mai mare decat cea preconizata
Fata de tariful CPC din primele sase luni, cea mai mare crestere a fost inregistrata in cazul Enel Energie Muntenia (zona Bucuresti-Ilfov) - 25,14%.
In cazul Enel Energie, zona Dobrogea, tariful CPC a crescut cu 20,22%, pana la un nivel de 0,4816 lei/kWh.
Majorari de peste 19% se intalnesc si in cazul Electrica Furnizare, pentru zonele Muntenia Nord si Transilvania Nord, tarifele CPC ajungand la 0,4829 lei/kWh, respectiv la 0,4828 lei/ kWh.
La polul opus se regaseste Electrica Furnizare, zona Transilvania Sud, cu cea mai mica crestere a componentei CPC (3,69%), pana la 0,4492 lei/ kWh.
Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro
Tarifele de mai sus nu contin taxa pentru cogenerare de inalta eficienta precum si contravaloare certificate verzi si TVA, iar majorarile se vor reflecta in facturile consumatorilor casnici aferente lunii octombrie 2017, incepand cu luna noiembrie a acestui an.
Oficialii au dat asigurari ca populatia nu va fi afectata
Cresterea masiva de preturi are la baza majorarea exploziva a pretului energiei active, in conditiile in care guvernul a oferit la inceputul anului asigurari potrivit carora majorarea pretului energiei nu va ajunge sa fie suportata de populatie.
In acest sens, Enel Energie Muntenia (care deserveste si consumatorii din Bucuresti) afiseaza o crestere de aproximativ 70% la nivelul pretului energiei active incepand cu 1 octombrie fata de primele 6 luni ale anului in curs, de la 0,17088 lei/kWh la 0.28962 lei/kWh. Pe locurile urmatoare in topul cresterilor se situeaza electrica Furnizare cu 48% pentru zona Transilvania Nord, respectiv cu 42,8% pentru zona Muntenia Nord.
In lipsa ajustarilor semnificative ale tarifelor de distributie, respectiv de transport, uriasa majorare a pretului energiei active s-ar fi regasit intr-o masura si mai mare la populatie. Insa reducerea tarifelor de distributie si de transport poate avea consecinte nefaste pe viitor, intrucat va fi insotita, cel mai probabil, de reducerea investitiilor ce vizeaza modernizarea retelei.
Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul