Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Scumpiri masive pe facturile de energie electrica ale romanilor

Autor: Conso |

Publicat in: Energie electrica

 

Tariful componentei de piata concurentiala (CPC) la energia electrica a inregistrat o crestere de pana la 25% in ultimul trimestru al anului 2017, comparativ cu tariful din primele sase luni. Aceasta inseamna o crestere care ajunge pana la 9 bani pe kWh, in cazul Enel Energie Muntenia.

In prezent, energia electrica furnizata la tarife CPC reprezint? 90% din consumul clien?ilor casnici si este achizitionata de furnizorii de ultima instanta (FUI) exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat cresteri semnificative in anul 2017. Restul de 10% reprezinta componenta de tarif inca reglementat, inainte de liberalizarea totala care se va produce la inceputul anului 2018.

“Avand in vedere ca tarifele CPC propuse de FUI (nr - furnizorii de ultima instanta) pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, aprobata cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depasind limitele prevazute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat cu modificari”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, numai fata de trimestrul III, in trimestrul IV la nivel national a fost inregistrata o crestere medie a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh. Oricum mult, dar mai putin fata de cresterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.

Crestere mai mare decat cea preconizata


Fata de tariful CPC din primele sase luni, cea mai mare crestere a fost inregistrata in cazul Enel Energie Muntenia (zona Bucuresti-Ilfov) - 25,14%.

In cazul Enel Energie, zona Dobrogea, tariful CPC a crescut cu 20,22%, pana la un nivel de 0,4816 lei/kWh.

Majorari de peste 19% se intalnesc si in cazul Electrica Furnizare, pentru zonele Muntenia Nord si Transilvania Nord, tarifele CPC ajungand la 0,4829 lei/kWh, respectiv la 0,4828 lei/ kWh.

La polul opus se regaseste Electrica Furnizare, zona Transilvania Sud, cu cea mai mica crestere a componentei CPC (3,69%), pana la 0,4492 lei/ kWh.

Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro

Tarifele de mai sus nu contin taxa pentru cogenerare de inalta eficienta precum si contravaloare certificate verzi si TVA, iar majorarile se vor reflecta in facturile consumatorilor casnici aferente lunii octombrie 2017, incepand cu luna noiembrie a acestui an.

Oficialii au dat asigurari ca populatia nu va fi afectata


Cresterea masiva de preturi are la baza majorarea exploziva a pretului energiei active, in conditiile in care guvernul a oferit la inceputul anului asigurari potrivit carora majorarea pretului energiei nu va ajunge sa fie suportata de populatie.

In acest sens, Enel Energie Muntenia (care deserveste si consumatorii din Bucuresti) afiseaza o crestere de aproximativ 70% la nivelul pretului energiei active incepand cu 1 octombrie fata de primele 6 luni ale anului in curs, de la 0,17088 lei/kWh la 0.28962 lei/kWh. Pe locurile urmatoare in topul cresterilor se situeaza electrica Furnizare cu 48% pentru zona Transilvania Nord, respectiv cu 42,8% pentru zona Muntenia Nord.

In lipsa ajustarilor semnificative ale tarifelor de distributie, respectiv de transport, uriasa majorare a pretului energiei active s-ar fi regasit intr-o masura si mai mare la populatie. Insa reducerea tarifelor de distributie si de transport poate avea consecinte nefaste pe viitor, intrucat va fi insotita, cel mai probabil, de reducerea investitiilor ce vizeaza modernizarea retelei.

Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro

Alte articole din Energie electrica

Energie electrica

Cum ne alegem furnizorul de energie pentru a reduce factura?

Schimbari importante pentru consumatorii de energie electrica de la 1 ianuarie 2018. Mai este mai putin de o luna pana cand piata va fi complet liberalizata, iar consumatorii trebuie sa stie ca au posibilitatea sa isi schimbe furnizorul, sau macar contractul cu actualul, pentru a beneficia de tarife mai mici chiar si cu un sfert. Citeste mai mult

ANRE: Tarifele de energie electrica au crescut de la 1 iulie in medie cu 3 lei pe luna

De la 1 iulie 2017, tarifele de energie electrica au crescut in medie cu 8%. Aceasta majorare este echivalenta cu o crestere medie a tarifelor cu 3 lei pe luna, respectiv 36 lei pe an, potrivit presedintelui ANRE, Niculae Havrilet. Citeste mai mult

Opinii recente

de adi adi

"BPL sau NOUL CARITAS. Sunt unul dintre fericitii care au reusit sa incaseze in prima instanta PRIMA de STAT, ducand la bun sfarsit ..."

Facebook