top banner

CSALB invata clientii la ce trebuie sa fie atenti cand aplica pentru un credit

13 Iulie 2017 | Autor: Alina Simion

In urma analizei solicitarilor formulate de catre clientii care se adreseaza Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), entitatea a elaborat cateva recomandari de care ar trebui sa tina seama cei care intentioneaza sa contracteze un credit de la o banca sau de la o institutie financiara nebancara (IFN).
Entitatea indeamna solicitantii de credite sa citeasca intotdeauna cu atentie intregul document care le este prezentat, inclusiv eventualele note explicative, aflate in subsolul paginilor sau la finalul documentului, inainte de incheierea unui contract de credit cu o banca sau IFN.
De asemenea, in masura in care exista termeni specifici domeniului bancar pe care nu ii inteleg sau pe care ii inteleg doar partial, trebuie sa solicite consilierului de credit sa le explice clar care este sensul acestor termeni. Daca nici de aceasta data acestia nu s-au lamurit pe deplin, CSALB recomanda sa se apeleze la ajutorul unei persoane specializate in acest domeniu, cu pregatire juridica sau economica, pentru a clarifica pe deplin continutul fiecarei clauze din contract.
“Fiecare clauza pe care nu ati inteles-o la data semnarii contractului poate reprezenta un potential risc pe parcursul derularii acestuia, mai ales in cazul contractelor incheiate pe durate lungi de timp”, atrag atentia reprezentantii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) prin intermediul unui comunicat de presa.
Nici garantiile constituite in favoarea institutiilor de credite nu trebuie deloc neglijate, nici de catre titularii de credit, nici de catre garantii acestora, intrucat acestea constituie primele bunuri care pot fi urmarite si valorificate, in situatia in care se declanseaza procedurile de executare silita.
Conso.ro – sursa de informare recomandata de CSALB
O atentie sporita trebuie acordata capitolului referitor la costuri: dobanzi, comisioane, dobanzi penalizatoare etc. In acest sens, solicitantii de credite trebuie sa se asigure ca au inteles modul lor de calcul si la ce anume se raporteaza aceste costuri, respectiv la soldul initial al creditului, la soldul curent etc.
In masura in care nivelul acestor costuri se raporteaza la diferiti indici de dobanda interbancara de tipul Libor, Euribor, Robor, CSALB recomanda cautarea unor surse de informatii referitoare la evolutia acestora, printre exemple regasindu-se Conso.ro, cu graficul ratelor de dobanzi interbancare, alaturi de site-ul BNR.
“In acest mod, veti avea o imagine mai clara asupra evolutiei nivelului de dobanda, si, implicit, a posibilei evolutii a costurilor viitoare asociate creditului contractat”, potrivit CSALB.
Ce trebuie facut daca apar intarzieri la plata ratelor?
In cazul in care apar dificultati de rambursare a ratelor de credit conform scadentarelor primite, primul pas pe care clientii ar trebui sa il faca este sa se adreseze in cel mai scurt timp posibil bancii sau IFN-ului care a acordat imprumutul, pentru a le informa privind situatia intampinata.
Daca insa in relatia cu finantatorii apar litigii, in orice faza a raporturilor contractuale avute, clientii pot apela la serviciile gratuite ale CSALB pentru a-si solutiona diferendele ce pot aparea: o pot face direct/personal sau pot fi reprezentati de avocati (in acest caz, onorariul este suportat de consumatori).
De asemenea, debitorii pot fi reprezentati de asociatiile de protectie a consumatorilor, daca sunt membrii ai acestora sau de catre alte terte persoane (in ultimul caz fiind necesara si o imputernicire notariala).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul