Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Procesele colective impotriva bancilor ajung pe ultima suta de metri

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Credite imobiliare

 

Pana in prezent nu a fost demarat niciunul din procesele colective de amploare impotriva bancilor anuntate in septembrie. Totusi, avocatii spun ca sunt pe ultima suta de metri cu intocmirea dosarelor pentru a merge in instanta. In unele cazuri, clientii s-au unit in grupuri mici, de pana la 10 persoane, pentru a initia procese separate.

Ultima luna a adus discutii aprinse pe marginea alinierii contractelor de credit la noile prevederi legislative.

Clientii s-au constituit in grupuri de discutii si au ales sa mearga in justitie pentru a-si cere drepturile. Pana acum insa nu a fost demarat niciun proces de amploare.

Unii avocatii dau vina pe clienti, deoarece nu se pot pune de acord pe anumite detalii, din cauza numarului foarte mare.

In alte cazuri, aceste inconveniente au fost depasite insa procedura se afla in faza de conciliere, pentru a asigura conformitatea totala a demersului cu jurisprudenta romaneasca.

1.200 de clienti au semnat deja contracte cu un singur avocat

Chiar daca momentan nu a fost demarat niciun proces, reprezentantii clientilor ne asigura ca acest lucru este normal.

“Nu este vorba de o intirziere a proceselor ci, dimpotriva, de o accelerare. Sunt foarte multi oameni, e greu sa ii gestionezi rapid si eficient. In plus, sunt termene si formalitati legale (ex. concilierii prealabile) care trebuie parcurse, pentru a nu avea surpriza inchiderii dosarului pentru prematuritate”, a precizat pentru Conso.ro avocatul Gheorghe Piperea, unul din cei mai titrati avocati aflati de partea clientilor.


Piperea a precizat ca pana in prezent a semnat contracte de reprezentare cu trei grupuri de clienti, ce aduna 1.200 de persoane, iar pe lista de asteptare sunt inca 4.000 de persoane.

“Am primit doar de la o banca o nota din care rezulta ce ei ar vrea sa vina la conciliere, dar nu stiu cu cine, pe motiv ca eu am indicat doar numele si domicliul reclamantilor, nu si CNP si numarul contractului de credit. Le voi trimite numarul de contract (nu si CNP-ul). Daca in continuare vor trage de timp, este evident ca vor fi calificati de instanta ca fiind de rea-credinta”, a mentionat Piperea.

De la procese colective la grupuri de 5 persoane

Alti  avocati sfatuiesc clientii sa mearga pe cont propriu sau in grup retrans in instanta.

“Grupurile mari sunt foarte greu de gestionat si sunt probleme mari pe partea de clauze comune. S-ar putea ca un client sa solicite renuntarea la un anumit comison pe care alt client nu il plateste”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

El crede ca bancile nu au fost impresionate de amplitudinea miscarii clientilor si nu au venit in intampinarea lor cu solutii.

“S-a mizat: hai sa facem un grup, sa facem presiune la banci pentru conditii mai bune. Nu s-a intamplat nimic”, a precizat Marius Coltuc in cadrul unei conferinte de presa.

Daca in urma cu doar cateva saptamani, el era dispus sa reprezinte in instanta, in procese colective, grupuri de ordinul sutelor de clienti ai bancilor, acum strategia s-a schimbat. Coltuc a inaintat deja in instanta dosarele pentru aproape 150 de clienti, constituiti in grupuri de cate 5 – 10 persoane.

Bancile vizate sunt OTP Bank, Volksbank, BCR si Banca Transilvania, iar solicitarile clientilor survin in partea de costuri: se solicita eliminarea anumitor comisioane si modificarea modului de calcul a ratei de dobanda.

Primul termen pentru aceste procese a fost stabilit pentru iulie 2011, dar se spera obtinerea in curand a unei preschimbari pentru ianuarie 2011.

Bancile pot intimida clientii cu cheltuieli de judecata mari

Una din problemele ridicate de clienti pe parcursul discutiilor privind procesele, este riscul la care se expun daca pierd. Pe langa onorariul avocatului propriu, clientii pot fi obligati sa acopere si cheltuielile de judecata suportate de banci.

“Banca poate veni la proces cu o casa mare de avocatura si solicita cheltuieli de judecata ridicate”, a precizat Coltuc.

Acest lucru poate fi un factor intimidant pentru clientii care dau banca in judecata si nu este o strategie noua adoptata de banci, asa cum a prezentat si Conso.ro intr-un caz inca din urma cu un an.

Pe de alta parte insa, daca instanta considera ca bancile solicita cheltuieli de judecata prea mari, in cazul in care castiga procesul, suma suportata efectiv de partea care a pierdut (clientii) poate fi plafonata la un nivel considerat acceptabil. “Un onorariu al bancii mai mare de 10.000 lei nu se aproba de nicio instanta”, a mentionat Coltuc.

Alte articole din Credite imobiliare

Credite imobiliare

Solutionare alternativa a litigiilor bancare - la cate dosare a ajuns CSALB ?

Solutionarea alternativa a litigiilor bancare incepe sa prinda incet teren in randul clientilor cu probleme la credite. Activitatea CSALB s-a dublat in octombrie fata de media primelor 9 luni ale lui 2017, ajungand la 120 de dosare solutionate sau aflate in curs de solutionare. Pentru prima data, solicitarile depasesc numarul cererilor clasate. Citeste mai mult

ANPC promite controale la toate bancile care au dat credite in CHF

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va controla toate bancile care au acordat credite in franci elvetieni (CHF), a anuntat presedintele institutiei, Bogdan Pandelica, prezent in Comisia Economica din Senat. Autoritatea a amendat, deja, Raiffeisen Bank pentru practici incorecte in acordarea unor astfel de imprumuturi. Citeste mai mult

Opinii recente

de Andreea Buruiana

"Din pacate prin experienta celor de mai jos am trecut si eu. . . mi-au cerut o copie dupa CI veche, pe care o aveam ..."

Facebook