top banner

Reincepe cresterea accelerata a Robor-ului

25 Iunie 2018 | Autor: Conso

Indicele Robor la 3 luni a depasit in viteza, pragul de 3%, la finalul saptamanii trecute, urcand intr-o singura sedinta cu 0,14 puncte procentuale. Cresterea accelerata a indicelui, dupa o perioada de avans in ritm de melc, are loc chiar cu cateva zile inainte de perioada de actualizare a dobanzilor.
Pentru majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, bancile actualizeaza dobanzile trimestrial in functie de valoare indicelui din ultima zi a trimestrului care se incheie sau din prima zi a trimestrului urmator, pentru care se si stabileste noua dobanda.
Indicele a ajuns, asadar, la 3,09%, cel mai mare nivel din septembrie 2014, in urcare de la 2,95%  cu o sedinta in urma.
In aceste conditii, este aproape o certitudine ca in trimestrul trei al acestui an (iulie-septembrie), romanii vor plati rate mai mari la banca, avand in vedere ca actualizarea anterioara s-a realizat la un Robor de 2,08% (30 martie si 2 aprilie). Asadar aproximativ un punct procentual de adauga in urmatoarele trei luni la dobanzile variabile la creditele in lei contractate de romani.
 
O posibila explicatie a cresterii bruste a Robor este legata de faptul ca firmele, in aceasta perioada, platesc taxele si impozitele la stat. In plus, tensiunile politice din ultimele zile, care au dus si la un nou maxim istoric pentru cursul leu/euro, au influentat si piata monetara, in sensul ca investitorii sunt mai prudenti fata de Romania, sustin analistii.
La ce sa ne asteptam in perioada urmatoare?
Cresterea Robor ii loveste pe cei care au credite in lei, iar deprecierea leului pe cei cu imprumuturi in valuta, avand in vedere ca leul a atins, in urma cu cateva zile, un nou minim istoric in fata monedei unice europene.
In ultimii ani, creditele pentru populatie au fost acordate aproape exclusiv in lei, insa bancile mai au inca in portofolii si imprumuturi in valuta ale populatiei. Mai exact, in jur de 36% din imprumuturile in derulare ale persoanelor fizice sunt in valuta, majoritatea in euro.
Si perspectivele nu sunt prea optimiste. Majoritatea analistilor anticipeaza continuarea presiunilor de depreciere a leului si de crestere a dobanzilor, avand in vedere deteriorarea indicatorilor macroeconomici (cresterea deficitelor - bugetar si de cont curent, ascensiunea inflatiei si tensiunile politice interne). In plus, exista presiuni si din perspectiva iesirilor de capital ale investitorilor straini avand in vedere deteriorarea sentimentului fata de pietele emergente, in contextul aprecierii dolarului american, cresterii tensiunilor comerciale internationale din cauza politicilor protectioniste ale SUA sau amplificarii euroscepticismului in Italia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul