Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

ING Asigurari de Viata majoreaza cu pana la 40% comisioanele la fondul de pensii facultative ING Optim

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

ING Asigurari de Viata majoreaza cu pana la 40% comisioanele la fondul de pensii facultative ING Optim. Participantii care nu doresc sa accepte aceasta majorare trebuie sa trimita in scris o notificare pana pe 18 aprilie la sediul societatii. Ulterior, ei se pot transfera fara comision la orice alt fond doresc.

ING Asigurari de Viata a anuntat pe 19 martie 2010 ca a obtinut avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru modificarea prospectului de emisiune al fondului de pensii facultative ING Optim.

Modificarile presupun majorarea semnificativa a comisioanelor percepute de administrator, cu aplicare din data de 23 septembrie 2010:

  • Comisionul de administrare (calculat ca procent din activul net) va urca cu 43%: de la 0,1133% pe luna la 0,1625% pe luna;
  • Comisionul din contributie (calculat ca procent din sumele virate de participanti) va creste cu 23%: de la 3,95% la 4,85%.

Majorarea poate fi evitata daca se schimba fondul

Participantii care nu sunt de acord ca aceasta majorare au la dispozitie 30 de zile calendaristice de la data anuntului pentru a se opune. Astfel, pana pe 18 aprilie 2010, ei trebuie sa trimita in scris o notificare catre ING Asigurari de Viata, Departamentul Pensii, str. Costache Negri, nr. 1-5, sector 5, Bucuresti.

Pentru a fi siguri ca scrisoarea ajunge la destinatie, este recomandat ca participantii sa foloseasca sistemul cu confirmare de primire.

Cei care vor transmite astfel de notificari vor avea apoi dreptul sa se transfere fara nicio penalitate la un alt fond de pensii facultative. Mai mult, daca mai mult de jumatate dintre participanti se opun, modificarea prospectului nu va primi autorizarea Comisiei de Supraveghere, potrivit Normei CSSPP nr. 28 din 2007, iar comisioanele ar putea ramane nemodificate.

Perioada de opozitie a fost plina de weekend-uri

O alta schimbare propusa tine de modul de informare a celor 50.000 de participanti pe viitor, in cazul in care vor mai fi necesare modificari la prospect. Administratorul propune ca informarea sa se faca doar prin publicarea unui anunt intr-un cotidian si pe propriul website.

Nici in actualele conditii, campania de informare nu a excelat, iar modul in care s-a realizat informarea participantilor ridica o serie de intrebari.

Trecand peste faptul ca nu a existat niciun comunicat de presa, anuntul s-a facut intr-o zi de vineri, pe 19 martie 2010, cand s-a publicat si in Romania Libera. Alegerea datei a facut ca perioada pe care participantii o au la dispozitie pentru a se opune deciziei sa includa 11 zile nelucratoare, inclusiv ziua libera de Paste. Evident, data anuntului se putea programa astfel incat cele 30 de zile sa includa doar 4 weekenduri in loc de 5.

Daca mai punem la socoteala ca multi romani isi iau o mini-vacanta de Paste, sansele cresc ca aceasta modificare de prospect sa treaca mai usor neobservata.

“Toti clientii fondului de pensii ING Optim au fost informati in mod direct, prin intermediul unei scrisori personalizate, transmisa deja la adresele cu care figureaza in evidentele noastre”, ne-a precizat Cornelia Coman, director general la ING Asigurari de Viata. In plus, compania a transmis scrisori de informare si catre angajatorii care contribuie in numele participantilor la fondul ING Optim, desi nu exista o cerinta legala in acest sens.

Clientii trebuie sa stie ca data de la care curge termenul de 30 de zile calendaristice in care se pot opune, incepe de la data trimiterii scrisorii de catre ING Asigurari de Viata si nu de la data primirii ei prin posta.

Informatiile nu se gasesc prea usor pe site-ul ING

Un alt aspect neplacut este ca anuntul cu modificarea prospectului este destul de greu accesibil pe site-ul ING. Practic, cine intra in sectiunea de Pensii Facultative nu gaseste nicio informatie despre aceasta modificare, cu toate ca de pe acea pagina poate fi descarcat si prospectul.

Anuntul se gaseste accesand meniul Despre Noi, optiunea Stiri. Astfel, trebuie ca utilizatorii sa aiba ceva rabdare pana sa ajunga sa citeasca despre noul prospect.

Cornelia Coman afirma ca anuntul a fost plasat si “pe homepage, in cadrul sectiunii Noutati si in sectiunile de Stiri si Centru de Presa, acestea fiind zone vizibile si la indemana clientilor interesati de informatii noi”.

Sectiunea Noutati de pe homepage este insa o caseta situata in partea de jos, coltul din dreapta, care nu apare in primul ecran al monitorului la incarcarea paginii. Pe langa acest inconvenient, aceasta caseta este doar o lista cu ultimele 2 stiri si comunicate de presa. Pe masura ce apar altele noi, cele vechi dispar. Din acest motiv, cei care intra acum pe site-ul ING nu afla din caseta cu Noutati de pe homepage despre modificarea prospectului.

Ce efect are cresterea comisioanelor?

Cresterea comisioanelor va face ca participantii sa acumuleze sume mai mici la fondul de pensii. Pe de o parte, comisionului de administrare se plateste din activul net. Acesta cuprinde sumele acumulate in timp de participanti. Deci, prin majorarea comisionului, o parte mai mare din averea participantilor va fi platita administratorului, sub forma de comision.

Comisionul din contributie va avea un efect similar. Din banii virati de participanti, fondul va retine o suma mai mare, ceea ce inseamna ca vor ramane mai putin bani decat inainte pentru a fi alocati in investitii.

Noile niveluri de comisioane propuse de ING Asigurari de Viata vor face ca fondul ING Optim sa se claseze in randul fondurilor cu cele mai inalte comisioane din piata.

In acest moment, cel mai mare comision din contributie este de 4,95% in cazul fondurilor Allianz Tiriac. In schimb, cele mai mici comisioane sunt de 2,95% la fondurile BRD, 3% - OTP Strateg, 3,5% - Raiffeisen Acumulare.

In cazul comisionului de administrare, si aici exista oferte cu costuri mai mici decat noile valori de la ING Optim. Eureko Confort are un comision de 0,11% pe luna din activul net, Generali Stabil – 0,125% pe luna, iar BRD Premio - 0,1375% pe luna.

Totodata, participantii trebuie sa aiba in vedere ca acumularea unei sume mai mari la fondul de pensii nu depinde exclusiv de comisioanele percepute de administrator, ci si de rezultatele politicii de investitii. La acest capitol, ING Optim a obtinut performante mai bune decat restul competitorilor. Potrivit motorului de comparatii pensii private de pe Conso, fondul a inregistrat in ultimii 2 ani un randament anualizat de peste 16%, cel mai mare din piata. Evident, insa, castigurile din trecut nu reprezinta o garantie cu privire la performantele viitoare.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei. Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei? Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook