Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Fondurile de pensii: verificati permanent cum sunt investiti banii!

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii pot crede ca rolul lor in asigurarea unei pensii private s-a cam terminat dupa alegerea fondului de pensie. Acest lucru nu este insa recomandat. Ca orice produs financiar, contul de pensie privata trebuie monitorizat permanent, iar la anumite intervale de timp trebuie luate chiar decizii strategice.

Sistemul de pensii private poate crea impresia ca tot ce trebuie sa faca un participant este sa aleaga un fond de pensii, iar apoi banii vor fi administrati, fara ca el sa se mai preocupe in vreun fel de acest aspect. Acest comportament nu conduce insa intotdeauna la cele mai bune rezultate.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un ghid pentru participanti, unde acestia sunt sfatuiti sa verifice regulat cum sunt investiti banii de catre administrator.  

La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond.

In timp, valoarea unitatii de fond creste pe masura ce administratorul obtine venituri din investitiile efectuate. Cu cat unitatile au o valoare mai mare, cu atat participantii au mai multi bani in cont, iar in final vor avea o pensie mai mare. Conso ofera utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza evolutia in timp a valorii unitatii de fond cat si de a compara performantele fondurilor de pensii, pentru a vedea daca fondul ales este competitiv.

Contributiile ar trebui sa creasca in timp

Dupa primii 10 ani de contributii in sistemul de pensii private, are loc consolidarea investitiilor. Activul net (banii stransi in cont pana acum) capata o valoare semnificativa, iar sumele virate timp de un deceniu au produs valoare, semnaleaza ghidul CSSPP. Aceasta este perioada de varf, din viata fiecaruia, cand veniturile obtinute cresc si cand ar trebui luata si o decizie legata de majorarea contributiilor la fondurile de pensii facultative. Cei care nu au ales inca un astfel de fond, ar fi cazul sa acorde o analiza serioasa deciziei de a adera la un fond facultativ.

In jurul varstei de 50 de ani, expertii recomanda ca participantii sa isi modifice profilul de risc al fondului si sa aleaga un fond cu risc scazut. In acest fel, economiile acumulate pana atunci – care vor atinge un nivel considerabil - vor fi puse la adapost de fluctuatiile de pe pietele financiare, avand in vedere ca urmatoarea etapa va fi cea de dinainte de pensionare.

“Putem spune ca protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea, fiecare dintre noi avem nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu”, concluzioneaza ghidul realizat de CSSPP.

Alte articole din Pensii

Pensii

Ce comisioane platesc participantii in cazul fondurilor de pensii private facultative?

Faptul ca romanilor le lipseste cultura economisirii nu mai pare a fi la fel de valabil ca in urma cu cativa ani. Depozitele bancare ale populatiei au atins maxime istorice pe finalul anului trecut. Cu toate acestea, putini sunt dispusi sa aleaga alte variante de economisire, cum ar fi o pensie privata facultativa. Citeste mai mult

Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic. Citeste mai mult

Opinii recente

de Lelia Dragaioasa

"Nu mi se poate inchide cardul Cetelem, cu toate ca am intreaga suma pe card, datorita sistemului prost facut care functioneaza doar o ..."

Facebook