Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Euro este la 4,06 lei. Cursul mai are inca potential de apreciere

Autor: Ramona Iluca |

Publicat in: Valute

 

Analistii considera ca potentialul de apreciere a leului nu este epuizat, desi euro a ajuns sa valoreze mai putin de 4,07 lei. Cursul euro-leu nu va mai scadea insa la fel de alert ca pana acum, mai ales ca un leu puternic nu stimuleaza exporturile care pot fi principala resursa de relansare a economiei.

“Potentialul de apreciere al leului nu pare epuizat, iar depasirea pragului de 4 lei pentru un euro este posibila insa o apreciere mult mai ampla ar putea fi controlata de eventuale interventii ale bancii centrale”, a spus Vlad Muscalu, economist la ING Bank. El nu exclude o scadere a cursului pana sub 4 lei pentru un euro.

“Cred ca in momentul de fata limita de apreciere a leului este dictata in mare masura de interventiile BNR. Un leu relativ slab este foarte important pentru relansarea economica si din acest motiv cred ca o astfel de situatie va fi favorizata de BNR, inclusiv prin continuarea scaderii dobanzilor”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Si Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, considera ca leul se poate aprecia in continuare, insa “nu este de dorit ca aceasta apreciere sa fie rapida sau foarte puternica. Motorul care trage economia din recesiune este exportul. In acest context competitivitatea exporturilor trebuie mentinuta si chiar stimulata", sustine acesta.

Leul castiga treptat teren

Inceputul lui 2010 a adus un leu din ce in ce mai puternic. Cursul euro-leu a coborat treptat de la peste 4,2 in ianuarie 2010 la 4,06 in prezent.

Joi, 25 martie, cursul oficial publicat de BNR a fost de 4,0653, un nivel atat de scazut nemaifiind intalnit din ianuarie 2009.

“Fara indoiala, fundamentele economice ale leului sunt in acest moment mult mai bune decat la inceputul anului 2009”, a spus Ionut Dumitru.

La inceputul lui 2009, riscul de tara al Romaniei era de peste 670 de puncte de baza, iar acum acesta este evaluat la aproximativ 150 puncte de baza. Scaderea a dus la imbunatatirea perspectivei investitorilor straini asupra tarii noastre si, implicit, la aprecierea monedei nationale.

“Aprecierea leului de la inceputul anului 2010 si pana in prezent s-a produs pe un fond de imbunatatire a sentimentului pe pietele internationale, inclusiv pe pietele din Europa Centrala si de Est, chiar daca dobanzile in piata monetara in Romania au scazut substantial si sunt in acest moment la nivele foarte scazute”, a explicat Ionut Dumitru.

Aprecierea are sustinere in economie

“Leul este de asemenea favorizat de perspectivele de crestere ale economiei romanesti ce pot parea atractive pentru investitorii pe termen mediu sau lung”, considera Vlad Muscalu.

Si fundamentele economiei romanesti s-au schimbat fata de aceeasi perioada a anului trecut. “Corelatia productivitate - salarii s-a imbunatatit substantial, deficitul de cont curent s-a ajustat, fiind in acest moment la un nivel sustenabil, iar datoria externa pe termen scurt a scazut atat ca suma absoluta cat si ca procent din rezervele internationale sau exporturi”, a spus Ionut Dumitru.

Acesta a explicat ca, potrivit datelor statistice din ultimele luni, din balanta de plati reiese ca intrarile private de capital au depasit iesirile de capital, dupa ce in prima parte a anului 2009 fluxurile nete au fost negative. Acest lucru se datoreaza cresterii increderii investitorilor straini in potentialul de revenire al economiei romanesti.

Si banii proveniti din acordul de finantare internationala au avut un cuvant de spus in aprecierea monedei nationale. “In ultima vreme au intrat foarte multi euro in tara datorita finantarilor externe obtinute si de aceea presiunea este in sensul aprecierii”, explica Radu Craciun.

In contextul reactivarii acordului de finantare international, “valorile ratelor de dobanda pentru leu cat si perspectiva pentru scaderea acestora (pe fondul unor asteptari pentru reducerea ratei de dobanda de politica monetara) au facut moneda nationala foarte atractiva ”, considera Vlad Muscalu.

Alte articole din Valute

Valute

Robor la 3 luni o ia din nou din loc

Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an. Citeste mai mult

Curs la nou maxim istoric: Care sunt previziunile pana la finele anului?

Cursul BNR euro-leu a atins luni cel mai inalt nivel din istorie, de 4,6495 lei/euro. In dimineata aceasta, cotatiile valutare interbancare inregistrau o usoara scadere, de mai putin de 0,1% fata de nivelul de referinta de la inchiderea sedintei de tranzactionare anterioara. Care sunt prognozele evolutiei pana la finele anului? Citeste mai mult

Opinii recente

de Andreea Buruiana

"Din pacate prin experienta celor de mai jos am trecut si eu. . . mi-au cerut o copie dupa CI veche, pe care o aveam ..."

Facebook