Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Euro este la 4,06 lei. Cursul mai are inca potential de apreciere

Autor: Ramona Iluca |

Publicat in: Valute

 

Analistii considera ca potentialul de apreciere a leului nu este epuizat, desi euro a ajuns sa valoreze mai putin de 4,07 lei. Cursul euro-leu nu va mai scadea insa la fel de alert ca pana acum, mai ales ca un leu puternic nu stimuleaza exporturile care pot fi principala resursa de relansare a economiei.

“Potentialul de apreciere al leului nu pare epuizat, iar depasirea pragului de 4 lei pentru un euro este posibila insa o apreciere mult mai ampla ar putea fi controlata de eventuale interventii ale bancii centrale”, a spus Vlad Muscalu, economist la ING Bank. El nu exclude o scadere a cursului pana sub 4 lei pentru un euro.

“Cred ca in momentul de fata limita de apreciere a leului este dictata in mare masura de interventiile BNR. Un leu relativ slab este foarte important pentru relansarea economica si din acest motiv cred ca o astfel de situatie va fi favorizata de BNR, inclusiv prin continuarea scaderii dobanzilor”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Si Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, considera ca leul se poate aprecia in continuare, insa “nu este de dorit ca aceasta apreciere sa fie rapida sau foarte puternica. Motorul care trage economia din recesiune este exportul. In acest context competitivitatea exporturilor trebuie mentinuta si chiar stimulata", sustine acesta.

Leul castiga treptat teren

Inceputul lui 2010 a adus un leu din ce in ce mai puternic. Cursul euro-leu a coborat treptat de la peste 4,2 in ianuarie 2010 la 4,06 in prezent.

Joi, 25 martie, cursul oficial publicat de BNR a fost de 4,0653, un nivel atat de scazut nemaifiind intalnit din ianuarie 2009.

“Fara indoiala, fundamentele economice ale leului sunt in acest moment mult mai bune decat la inceputul anului 2009”, a spus Ionut Dumitru.

La inceputul lui 2009, riscul de tara al Romaniei era de peste 670 de puncte de baza, iar acum acesta este evaluat la aproximativ 150 puncte de baza. Scaderea a dus la imbunatatirea perspectivei investitorilor straini asupra tarii noastre si, implicit, la aprecierea monedei nationale.

“Aprecierea leului de la inceputul anului 2010 si pana in prezent s-a produs pe un fond de imbunatatire a sentimentului pe pietele internationale, inclusiv pe pietele din Europa Centrala si de Est, chiar daca dobanzile in piata monetara in Romania au scazut substantial si sunt in acest moment la nivele foarte scazute”, a explicat Ionut Dumitru.

Aprecierea are sustinere in economie

“Leul este de asemenea favorizat de perspectivele de crestere ale economiei romanesti ce pot parea atractive pentru investitorii pe termen mediu sau lung”, considera Vlad Muscalu.

Si fundamentele economiei romanesti s-au schimbat fata de aceeasi perioada a anului trecut. “Corelatia productivitate - salarii s-a imbunatatit substantial, deficitul de cont curent s-a ajustat, fiind in acest moment la un nivel sustenabil, iar datoria externa pe termen scurt a scazut atat ca suma absoluta cat si ca procent din rezervele internationale sau exporturi”, a spus Ionut Dumitru.

Acesta a explicat ca, potrivit datelor statistice din ultimele luni, din balanta de plati reiese ca intrarile private de capital au depasit iesirile de capital, dupa ce in prima parte a anului 2009 fluxurile nete au fost negative. Acest lucru se datoreaza cresterii increderii investitorilor straini in potentialul de revenire al economiei romanesti.

Si banii proveniti din acordul de finantare internationala au avut un cuvant de spus in aprecierea monedei nationale. “In ultima vreme au intrat foarte multi euro in tara datorita finantarilor externe obtinute si de aceea presiunea este in sensul aprecierii”, explica Radu Craciun.

In contextul reactivarii acordului de finantare international, “valorile ratelor de dobanda pentru leu cat si perspectiva pentru scaderea acestora (pe fondul unor asteptari pentru reducerea ratei de dobanda de politica monetara) au facut moneda nationala foarte atractiva ”, considera Vlad Muscalu.

Alte articole din Valute

Valute

Leul se depreciaza accelerat pe fondul noii crize politice

Demisia premierului Mihai Tudose se resimte si in pietele financiare. Leul s-a depreciat in fata monedei unice europene, dupa o perioada de acalmie si a sarit, din nou, de 4,66 de lei pentru un euro pe piata interbancara. Initial, si indicii bursieri au deschis in scadere insa, pe parcursul sedintei, pierderile s-au mai estompat. Citeste mai mult

BNR a crescut dobanda-cheie. Unde vad analistii cursul si dobanzile in 2018 ?

Ecoul cresterii dobanzii de politica monetara de luni cu 0,25% pana la 2%, de la minimul istoric la care a stat timp de aproximativ 2 ani si 8 luni, s-a resimtit rapid in piata. Cursul a trecut din nou peste 4,65 lei pentru un euro, iar Robor si-a reluat cresterea. Unde vad analistii cursul de schimb si dobanzile in noul an care de abia a inceput? Citeste mai mult

Opinii recente

de Cosmin Mihai

"Buna seara,sa ma povestesc experienta mea de curând cu domnii de la BRD FINANCE si angaja?ii lor de tot r. . . tul!! Acum 2 luni ..."

Facebook