top banner

Protectia Consumatorului a inchis 56 de agentii imobiliare

05 Iunie 2007 | Autor: Marius Serban

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a efectuat un control in luna mai la agentiile imobiliare, care s-a soldat cu oprirea temporara a 56 de operatori economici. Clauzele abuzive si informarea incorecta a consumatorilor au reprezentat abaterile cele mai des intalnite.
 
In total, au fost controlati 315 operatori la nivelul intregii tari, iar amenzile totale acordate s-au ridicat peste 250.000 lei. In Bucuresti, au fost verificate 16 agentii imobiliare, din care 9 au fost sanctionate.
 
In urma actiunilor, s-a constatat ca multe agentii imobiliare impun clientilor obligatii exagerate. La o agentie din judetul Galati, contractul prevedea ca « in cazul in care revine asupra deciziei de vanzare, agentia are dreptul sa retina actul de proprietate al imobilului tranzactionat si sa instituie interdictie de vanzare la Biroul de Carte Funciara, pana la achitarea taxei de intermediere, plus plata pentru daune interese ».
 
In judetul Neamt, controalele au aratat ca in caz de nerespectare a contractului, clauzele sunt inechitabile. O agentie impunea cumparatorului daune interese de 2.000 euro daca se razgandeste, in timp ce vanzatorul era obligat sa plateasca 2.000 euro, plus dublul avansului incasat. Iar in alt caz, cumparatorul trebuia sa achite 2.000 euro, “fara nici un drept de discutii si fara notificare prealabila”, iar « neplata comisionului pana la data stabilita atrage dupa sine penalitati de 5% pe zi din suma datorata ».
 
O alta agentie era extrem de motivata sa nu ramana cu nici un pret fara comision, daca un client i-a trecut pragul, motiv pentru care a inclus in contract clauze foarte dure, cum ar fi : « orice intelegere separata cu cumparatorii il obliga pe proprietar la plata comisionului catre agentie, plus o despagubire de 100% din valoarea comisionului » sau « in cazul in care cumparatorul nu plateste comisionul agentiei, aceasta isi rezerva dreptul de a inainta in judecata pe cei responsabili si va cere despagubiri de 5% din valoarea imobilului ».
 
In schimb, daca agentia nu-si respecta propriile obligatii contractuale, contractul nu facea de multe ori nici o referire la acest lucru, iar uneori nu se preciza perioada pe care acesta era valabil.
 
ANPC recomanda consumatorilor sa solicite, inainte de efectuarea tranzactiei, informatii complete despre imobilele ce urmeaza sa fie achizitionate sau inchiriate. Aceste informatii este obligatoriu sa fie mentionate si in contracte si trebuie sa cuprinda situatia juridica a imobilului si daca aceasta permite tranzactionarea, informatii despre provenienta (proprietarul) imobilului, actele necesare pentru efectuarea tranzactiei (cine are obligatia de a le obtine, costurile aferente, termenele in care ele trebuie obtinute), comisionul practicat de agentie sau suma perceputa in cazul in care consumatorul se razgandeste.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul