top banner

CNA impune legea creditului de consum

06 Aprilie 2006 | Autor: Marius Serban

Pentru prima oara, institutiile financiare sunt sanctionate in baza legii creditului de consum. Marti, CNA a interzis de la difuzare cinci spoturi publicitare pentru credite bancare si finantari in leasing, pe motiv ca nu afiseaza dobanda anuala efectiva. Reactia bancherilor nu a intarziat sa apara.
Nu de putine ori, presa a semnalat anunturi publicitare la credite de consum care nu afisau dobanda anuala efectiva (DAE), fara sa apara vreo reactie din partea autoritatilor care verifica respectarea legii. Publicarea DAE este obligatorie in orice oferta sau anunt publicitar in care se face referire la costul creditului, se arata clar in Legea 289/2004. DAE exprima costul total al imprumuturilor in forma procentuala si include, alaturi de dobanda, toate celelalte costuri asociate.
Pe 4 aprilie, s-a produs insa o premiera. Cateva institutii financiare au fost sanctionate ca nu respecta legea creditului de consum. Masura a fost luata de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dupa o sesizare venita din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
Cinci spoturi publicitare pentru credite bancare si finantari in leasing au fost interzise de la difuzare pe motiv ca nu stipuleaza DAE si costurile totale pe care consumatorul trebuie sa le plateasca atunci cand contracteaza un credit. Reclamele vizate sunt: spotul Bancpost pentru creditul Imediat, spotul BCR Leasing pentru oferta promotionala derulata cu ocazia implinirii a 5 ani de activitate, spotul Alpha Bank pentru creditul de nevoi personale Alpha 4All si doua reclame ABN Amro ? una pentru credit imobiliar, iar cealalta pentru imprumuturi de nevoi personale.
Reactia bancilor
Asa cum era de asteptat, sanctiunile aplicate de CNA au starnit protestele bancherilor.
Spotul Bancpost era singurul dintre cele interzise care afisa DAE la credit. Aceasta aparea insa in partea de jos a ecranului, cu caractere foarte mici si imposibil de citit, precizeaza CNA.
?Nu exista o prevedere legala care sa stabilesca cat de mare trebuie sa fie marimea caracterelor?, argumenteaza Valentin Luminos, sef serviciu Cercetare Piata la Bancpost. Banca a luat insa decizia sa modifice spotul. Pe viitor, DAE va fi afisata in mod static, nu intermitent ca inainte, iar dimensiunea caracterelor va fi mai mare. Inainte de a fi oprita de la difuzare, reclama cu creditul Imediat se difuza pe cinci posturi TV: Antena 1, Antena 3, National TV, Prima TV si Realitatea TV.
In schimb, spotul BCR Leasing anunta dobanzi de 7%, fara sa precizeze care este costul total al creditului, incalcand art. 5 din Legea 289/2004. Consiliul a cerut retragerea sa de pe ecrane pana cand DAE nu va fi mentionata pe parcursul clipului. Aceeasi motivatie a fost invocata si in cazul Alpha Bank si ABN Amro.
Reprezentantii Alpha Bank au refuzat pe moment sa comenteze situatia, urmand sa se pronunte oficial dupa ce vor obtine de la CNA mai multe informatii cu privire la motivele interzicerii spotului.
La fel de incurcati sunt si cei de la ABN Amro Bank. ?Suntem foarte surprinsi de aceasta masura, deoarece in opinia noastra am respectat reglementarile in vigoare?, afirma Raluca Mandache, directorul de comunicare al bancii. Ea precizeaza ca in reclama la creditul pentru nevoi personale nu se face nici o referire la costul creditului, singurele aspecte evidentialte in spot fiind faptul ca imprumutul se acorda fara girant, fara avans si pentru sume de pana la 20.000 euro. Iar, in ceea ce priveste spotul la creditul imobiliar, banca nu este obligata in acest caz sa afiseze DAE, conform art. 3 din Legea 289/2004.
Cine aplica legea?
Faptul ca legea creditului de consum incepe sa fie luata in serios si nu reprezinta doar un act normativ promulgat pentru ca suntem obligati sa preluam si ?mofturile? acquis-ului comunitar, este un lucru imbucurator.
Erorile aparute in aplicarea legii ar putea fi insa corectate printr-o mai buna colaborare intre CNA, ANPC si BNR. Trebuie spus ca intre CNA si ANPC s-a semnat de curand un protocol, cu scopul de a proteja mai bine interesele consumatorilor. Pe viitor, ar fi de dorit ca si banca centrala sa incheie parteneriate similare, in special cu ANPC. Un astfel de protocol ar stabili clar responsabilitatile fiecarei institutii in aplicarea legii creditului de consum, pentru ca in prezent, nimeni nu-si asuma responsabilitatea.
Reprezentantii ANPC sustin ca nu pot aplica sanctiuni bancilor in baza legii creditului de consum, BNR fiind cea indreptatita sa ia astfel de decizii.
Pe de alta parte, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, afirma ca banca centrala nu poate sanctiona bancile in virtutea legii de mai sus, acest privilegiu fiind rezervat ANPC.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul