top banner

Integrarea imobiliara a Romaniei

15 Februarie 2007 | Autor: Calin Clinciu

In ultima jumatate a anului 2006, majoritatea discutiilor cu subiect de real-estate aveau ca tema centrala evolutia preturilor dupa integrare. Evident, cei mai multi vanzatori asteptau viitoare cresteri de preturi, iar cumparatorii stagnare sau chiar usor regres. Ce se va intampla in realitate tine de cerere si oferta, si nu de iluzii si vise.
 
Argumentul forte al vanzatorilor era “venirea strainilor cu bani” care vor face achizitii masive in Romania. Personal, am respins acest argument neintemeiat si am sa spun si de ce. Banii din afara vin, in principal, prin doua filiere: cea a micilor investitori si cea a fondurilor de investitii si marilor dezvoltatori. Micii investitori cumpara de la unul la cateva apartamente in blocuri noi si fac profit din vanzarea ulterioara sau inchirierea acestora.
 
Primele doua luni ale lui 2007 mi-au dat dreptate, atunci cand sustineam ca strainii nu se vor arata interesati de apartamentele construite inainte de 89. Sigur, proprietarii au crescut preturile cu 10-20% in doua-trei luni, iar ca efect stau cu apartamentele nevandute. Din pacate pentru ei pe Otopeni inca nu aterizeaza cete de europeni cu buzunarele doldora gata sa cumpere apartamente vechi care au ajuns la aceleasi preturi ca la ei acasa. 1500 de euro/mp util intr-un bloc construit cu materialele si tehnologia de acum 20-30-40 de ani nu e un pret atractiv pentru nici un investitor de real-estate.
 
Fondurile de investitii si marii dezvoltatori se ghideaza dupa reguli foarte stricte si nu fac investitii decat atunci cand riscurile asumate sunt foarte mici. Managerii acestora sunt cei mai atenti la piata, negociaza “la sange” si sunt teribili de zgarciti atunci cand fac achizitii. In afara de asta, marii investitori au intrat de ceva timp in Romania, fara a mai astepta data integrarii, deoarece dezvoltarile imobiliare mari dureaza intre 1 si 10 ani. Atat timp cat strainii nu sunt un factor de crestere, iar veniturile romanilor nu s-au majorat peste noapte, pe ce se bazeaza recenta scumpire? In afara de asteptari nerealiste si o cerere mare, dar insolvabila, nu cred ca mai exista si alte justificari ale actualelor preturi.
 
Argumentul celor care sustin stagnare si regres al preturilor se bazeaza pe faptul ca acestea au scazut dupa integrare la vecinii unguri, cehi si polonezi. Acest lucru, alaturat cresterii spectaculoase a pietei in 2005-2006 a dat impresia ca preturile in imobiliarul romanesc sunt “umflate” si nesustenabile. Sigur, in statele est-europene integrate inaintea noastra preturile au scazut cu 15-20 %, dar la ei s-a construit mult mai mult inainte de aderare decat in Romania, iar dupa 2-3 ani piata a recuperat pierderea.
 
Cele doua “curente” imobiliare pacatuiesc deoarece nu vad decat ceea ce vor sa vada si sustinatorii lor dau verdicte dupa interesele proprii interpretand “felii”si nevazand - voit sau nevoit - piata imobiliara in ansamblul ei. Adevarul e ca piata va scadea pe unele segmente si va creste pe altele. Integrarea imobiliara a Romaniei este un proces normal, cresterile sau scaderile vor avea insa ca fundamente exclusive cererea, oferta si randamentul investitiei, nicidecum zvonuri, iluzii si vise.
 
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul