top banner

Unele banci tin programul Prima Casa in sertar

20 Septembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Dupa doua luni de la inceperea programului Prima Casa, rezultatele nu indica o dorinta excesiva a bancilor de a acorda imprumuturi in conditiile de cost impuse de Guvern. Cinci din cele 19 banci participante nu au trimis nici un dosar catre Fond iar trei dintre ele nici macar nu ofera informatii despre oferta pe pagina proprie de internet.
Din cele 19 banci care au fost acceptate de Ministerul de Finante pentru a participa la programul Prima Casa, 6 cumuleaza 95% din totalul dosarelor depuse la Fondul de Garantare. Acestea sunt BRD (52%), BCR (22%), Banca Transilvania (10%), Alpha Bank (7%), ATE Bank (3%) si CEC Bank (1%).
Daca o surpriza placuta vine din partea unei banci mici precum ATE Bank, nume mari precum UniCredit Tiriac Bank, Volksbank sau Raiffeisen Bank nu au reusit sa atinga nici macar 1% din totalul dosarelor primite de Fond, reiese din declaratiile facute de oficialii FNGCIMM.
Mai mult, 5 din cele 19 banci participante nu au trimis catre Fondul de Garantare nici macar un dosar spre analiza.

Sustinem programul dar nu dam credite

La momentul lansarii programului, fiecare banca a avut libertatea de a aplica pentru obtinerea unei felii mai mari sau mai mici din totalul garantiilor de 1 miliard de euro puse la dispozitie de guvern.
Acum, banci care au solicitat si obtinut plafoane de garantare de 50 - 100 milioane euro nu au reusit nici macar sa intre in statisticile Fondului. Unele dintre ele nici macar nu tin sa promoveze acest program.
Pe pagina de internet a UniCredit Tiriac Bank singura informatie privitoare la Prima Casa este reprezentata de un comunicat de presa emis pe 11 august, cand banca a intrat in program.
In rest, clientii care ar cauta acest produs in sectiunea Credite a site-ului nu ar obtine nici un rezultat.
Nici Credit Europe Bank nu a dorit sa isi scoata in fata produsul Prima Casa. Chiar daca site-ul bancii, de curand redesenat, ofera informatii la zi despre oferta de credite a bancii. Nici un cuvant nu apare despre Prima Casa.
Acestor doua banci li se alatura GarantiBank. Pagina oficiala nu ofera alte informatii despre oferta Prima Casa, in afara de un comunicat de presa.

De ce tin bancile tacerea?

Una dintre explicatii ar putea sa o constituie diferenta mare de costuri intre creditul Prima Casa si oferta standard a bancii. Unii bancheri au incercat sa isi motiveze disponibilitatea de a cobori costurile pana la nivelul impus de guvern prin avantajul adus de garantia acordata de fond.
Totusi, conform acestora, o garantie certa si lichida ca cea a fondului nu coboara costul unui credit ipotecar cu mai mult de 2 procente, in timp ce in piata diferentele sunt mult mai mari.
Spre exemplu, la UniCredit Tiriac Bank, creditul standard in euro presupune un cost total de 9,5% in timp ce costul unui credit Prima Casa este de 5,9%.
GarantiBank are un cost total al creditului pentru locuinta de 9,65% in conditiile in care varianta Prima Casa presupune un cost de 5,7%.
La Credit Europe Bank, creditul de locuinta se acorda pe o perioada de maxim 10 ani in timp ce pentru Prima Casa banca ar trebui sa ofere, pe langa costuri reduse, si o perioada de creditare de 30 ani.

Reclama gratuita pentru bancile din afara programului

In timp ce unele banci tin tacerea chiar daca s-au inscris la program, altele profita de reclama gratuita pe care o pot obtine in aceasta perioada.
ING Bank s-a retras din Prima Casa si a lansat o oferta concurenta, al carei cost ajunge la 6,40%, cu peste 4 puncte procentuale mai putin decat in cazul ofertei standard a bancii.
"Costurile mai reduse fata de ce oferim in varianta standard provin din publicitatea gratuita de care beneficiem prin promovarea programului Prima Casa, creditul nostru fiind asemanator", a precizat Albert Roggemans, director general adjunct al ING Bank Romania.
Si Banca Italo-Romena a promovat de curand creditul pentru tineri casatoriti ca fiind o alternativa la Prima Casa.
Creditul este insa pe piata de mai bine de 2 ani iar reprezentantii bancii nu i-au modificat in aceasta perioada caracteristicile in vreun fel, in vederea concurarii programului Prima Casa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul