top banner

Cursul explodeaza dupa declaratiile guvernatorului BNR

08 Noiembrie 2017 | Autor: Conso

Moneda nationala s-a depreciat brusc, spargand pragul de 4,6 lei/euro, dupa declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cu privire la faptul ca banca centrala va lasa cursul mai flexibil, pentru a se concentra pe stabilitatea dobanzilor. Pe de alta parte, bancile care incearca speculatii pe leu vor fi monitorizate, potrivit guvernatorului.
Declaratiile vin in contextul incertitudinilor create de intentia Guvernului de a adopta modificarile fiscale anuntate.
Imediat dupa declaratiile guvernatorului in conferinta care a urmat sedintei de politica monetara, cursul a crescut de la 4,5975 lei/euro la 4,6316 lei/euro pana la finalul sedintei de tranzactionare. Miercuri dimineata cotatia a scazut usor, insa s-a mentinut aproape de 4,63 lei/euro.
In aceste conditii, la jumatatea sedintei de tranzactionare, BNR a publicat un curs de referinta de 4,6198 lei/euro, in crestere cu peste doi bani fata de cotatia de marti, de 4,5968 lei/euro. Aceasta  este prima data din vara lui 2012 cand cursul trece de pracul de 4,6 lei/euro, cand leul s-a depreciat accelerat pe fondul tensiunilor politice interne.
Bancile care vor sa speculeze pe leu, in atentia BNR
“Vom fi foarte atenti, cand injectam lichiditatea, si la alte aspecte ale pietei monetare si valutare. O gestionare ferma a lichiditatii nu inseamna sa dai bani in piata exact cat vor bancile, daca ele au inclinatia, spre exemplu, sa speculeze un atac pe leu. Deci le putem da lichiditate la rata noastra (1,75%), dar vor lua si in functie de cat le dam. Apoi se pot duce sa ia la Lombard (2,75%). Se pot aloca banii … sa vina 10 banci si sa ia fiecare o suma ceva mai mica...am mai facut asa ceva”, a mentionat guvernatorul.
Acesta a explicat ca lichiditatea din piata va fi reglata in ambele sensuri, iar in prezent piata este mult mai pregatita pentru astfel de operatiuni decat in urma cu 10 ani.
“Nu credem ca se va mai intampla evenimentul din 2008 cand dobanzile au zburat dincolo de Lombard (dobanda la facilitatea de credit, acum la nivelul de 2,75% -n.r.), pentru ca bancile nu stiau sa lucreze cu Lombardul, nu aveau titluri de stat, traiau in iluzia ca se pot imprumuta de la BNR asa...dand un telefon, nu venind cu niste titluri pe care sa le puna colateral. In mod sigur acum bancile au evoluat, au si alti specilaisti, si alti trezorieri. Deci eu cred ca acest instrument – extremele (dobanda la facilitatea de depozit si cea la facilitatea de credit-n.r.), va functiona mult mai bine in perioada urmatoare, iar dobanzile se vor misca aici, intre 0,75% si 2,75%”, a mai spus Isarescu.
Astfel, rata de politica monetara devine efectiv de referinta si in jurul ei se vor plimba dobanzile pe piata, a adaugat Isarescu.
Acesta a mentionat, insa, si incertitudinile interne generate de politica fiscala si cea a veniturilor, generate in mod special de modificarea Codului fiscal care, potrivit majoritatii partilor implicate, va duce la scaderea veniturilor populatiei, dar si la pierderi importante la bugetul de stat. In acest context, presiunea pe curs din partea investitorilor ar putea fi, de asemenea, importanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta