Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cursul euro-leu are sanse mari sa stagneze in 2012

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Valute

 

Chiar daca exista riscul ca zona euro sa intre in recesiune si au existat inclusiv voci care au pus la indoiala inclusiv supravietuirea monedei unice, leul nu pare sa intre intr-o perioada de depreciere. Analistii estimeaza o perioada de stabilitate pe piata valutara in 2012, sustinuta partial si de vigilenta BNR.

Cursul leului fata de euro a avut o traiectorie destul de stabila in 2011 comparativ cu restul valutelor regionale, suferind fluctuatii mult mai mici fata de cele inregistrate de zlotul polonez sau forintul maghiar.

De cele mai multe ori, aceasta evolutie calma a fost pusa pe seama interventiilor BNR, cu scopul mentinerii unei relative stabilitati.

Cel mai scazut curs s-a inregistrat in 2011 la finalul lunii aprilie, cand raportul euro-leu a scazut sub nivelul de 4,1, in timp ce nivelul maxim al cursului a fost in luna noiembrie, respectiv 4,3620 lei pentru un euro.

Cursul va fi ferit de fluctuatii majore


Pentru acest an, prognozele analistilor nu indica probleme deosebite in ceea ce priveste evolutiile valutare.

“In ceea ce priveste cursul de schimb, mizez pe echilibru si stabilitate. Reintrarea in intervalul 4,1 – 4,3 este un scenariu fezabil”, a precizat pentru Conso.ro, Florian Libocor, economistul sef al BRD.

Analistii UniCredit Tiriac Bank estimeaza un interval mai strans de variantie, intre 4,3 – 4,4 lei pentru un euro, si exclud o depreciere peste acest prag.

“Este putin probabil ca BNR sa lase cursul sa treaca peste 4,4 lei/euro pe perioade mai lungi de cateva zile, din cauza riscului ca portofoliul de credite in valuta isi creasca neperformanta”, a precizat Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Analistii ING Bank sunt in general usor mai pesimisti, dar in 2012 vad, de asemenea, o relativa stabilitate a cursului. La finalul primului trimestru, acestia estimeaza un curs de 4,35 lei pentru un euro, in timp ce pentru mijlocul anului si la finalul trimestrului II, prognoza este de 4,30 lei/euro. Finalul lui 2012 ar putea readuce cursul la 4,25 lei/euro.

De la vest vin turbulentele

Riscurile raman insa si nu trebuie ignorate. Principala problema pentru leu pare a veni tot din afara tarii, respectiv problema datoriilor zonei euro, care exetcita presiuni de depreciere asupra tuturor valutelor din Europa Centrala si de Est.

“Nu eliminam varianta ca leul sa se deprecieze peste nivelul record al cursului de 4,4 lei pentru un euro, in conditiile in care presiunea venita din partea crizei datoriilor suverane persista”, considera analistii ING Bank.

“Tensiunile raman ridicate pe pietele financiare externe, in timp ce economia Romaniei este dependenta de intrarile de capital strain privat. Vedem acesti factori ca principale constrangeri pentru aprecierea leului in urmatoarele luni”, considera Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Previziuni curs euro-leu 2012

  T1 2012 T2 2012 T3 2012 T4 2012
ING Bank 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro 4,30 lei/euro 4,25 lei/euro
Raiffeisen Bank 4,40 lei/euro 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro  -
UniCredit Tiriac Bank 4,33 lei/euro

Alte articole din Valute

Valute

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook