Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Care sunt perspectivele cursului leu/euro?

Autor: Conso |

Publicat in: Valute

 

Leul da din nou emotii celor cu rate la credite in valuta, intrand pe un trend de depreciere inca de saptamana trecuta. Moneda nationala a sarit pragul de 4,55 lei/euro si a continuat sa scada si luni, iar perspectivele pe termen mai indelungat arata o depreciere in raport cu moneda europeana.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de 4,5538 lei/euro, in crestere fata de vineri, insa leul s-a apreciat fata de dolar si franc la 4,2673 lei/dolar si la 4,2343 lei/franc.

Dintr-o analiza Erste Group reiese ca leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu aproximativ 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale. Totusi, cea mai mare influenta asupra monedei nationale o vor avea evolutiile externe, sustin analistii Erste.

Care sunt factorii care vor influenta cursul?

”Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017”, se mentioneaza in analiza citata.

Estimarea Erste vine dupa ce, inclusiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca numai exista spatiu pentru aprecierea leului.

”Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est”, spun analistii Erste.

La nivel regional, Erste anticipeaza ca trei monede vor deveni mai puternice fata de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual. Astfel, zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata vor inregistra performante mai bune decat forintul unguresc, leul si dinarul sarbesc.

Conform analizei citate, coroana are cel mai mare potential de crestere, dupa abandonarea plafonului de curs, probabil in luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung in coroane care ar putea fi inchise ar putea limita cresterile si chiar sa provoace corectii mari.

In acelasi timp, Erste anticipeaza putin spatiu de apreciere, de pana la 1%, pentru zlot si kuna fata de euro, pana la sfarsitul anului. Totodata, in Polonia, piata ar putea sa ia in considerare prima majorare a dobanzilor in semestrul intai din 2018.

In Romania si Ungaria, unde bancile centrale au o politica monetara relaxata, ar putea avea loc o depreciere usoara a monedelor, care nu va ingrijora cele doua institutii si care este vazuta ca un rezultat de dorit.

Referitor la dinarul sarbesc, analistii sustin ca acesta ar trebui sa se deprecieze usor, intrucat doua majorari ale dobanzilor nu vor fi suficiente pentru a pastra atractivitatea monedei in eventualitatea in care Rezerva Federala americana va mari dobanzile de trei ori in acest an.

Alte articole din Valute

Valute

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook