top banner

Care sunt perspectivele cursului leu/euro?

13 Martie 2017 | Autor: Conso

Leul da din nou emotii celor cu rate la credite in valuta, intrand pe un trend de depreciere inca de saptamana trecuta. Moneda nationala a sarit pragul de 4,55 lei/euro si a continuat sa scada si luni, iar perspectivele pe termen mai indelungat arata o depreciere in raport cu moneda europeana.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de 4,5538 lei/euro, in crestere fata de vineri, insa leul s-a apreciat fata de dolar si franc la 4,2673 lei/dolar si la 4,2343 lei/franc.
Dintr-o analiza Erste Group reiese ca leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu aproximativ 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale. Totusi, cea mai mare influenta asupra monedei nationale o vor avea evolutiile externe, sustin analistii Erste.
Care sunt factorii care vor influenta cursul?
”Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017”, se mentioneaza in analiza citata.
Estimarea Erste vine dupa ce, inclusiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca numai exista spatiu pentru aprecierea leului.
”Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est”, spun analistii Erste.
La nivel regional, Erste anticipeaza ca trei monede vor deveni mai puternice fata de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual. Astfel, zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata vor inregistra performante mai bune decat forintul unguresc, leul si dinarul sarbesc.
Conform analizei citate, coroana are cel mai mare potential de crestere, dupa abandonarea plafonului de curs, probabil in luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung in coroane care ar putea fi inchise ar putea limita cresterile si chiar sa provoace corectii mari.
In acelasi timp, Erste anticipeaza putin spatiu de apreciere, de pana la 1%, pentru zlot si kuna fata de euro, pana la sfarsitul anului. Totodata, in Polonia, piata ar putea sa ia in considerare prima majorare a dobanzilor in semestrul intai din 2018.
In Romania si Ungaria, unde bancile centrale au o politica monetara relaxata, ar putea avea loc o depreciere usoara a monedelor, care nu va ingrijora cele doua institutii si care este vazuta ca un rezultat de dorit.
Referitor la dinarul sarbesc, analistii sustin ca acesta ar trebui sa se deprecieze usor, intrucat doua majorari ale dobanzilor nu vor fi suficiente pentru a pastra atractivitatea monedei in eventualitatea in care Rezerva Federala americana va mari dobanzile de trei ori in acest an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta