top banner

Economisire-creditare: Cand se vireaza prima de la stat pe 2009?

14 Aprilie 2010 | Autor: Oana Folcic

Prima de stat se suporta si se plateste, potrivit legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si nu de catre institutiile bancare. 

Statul roman vine in sprijinul celor care doresc sa isi imbunatateasca confortul locativ si sprijina astfel economisirea si creditarea in domeniul locativ, acordand  o subventie numai clientilor bancilor pentru locuinte in functie de depunerile anuale efectuate in baza contractului de economisire-creditare.

 
Prin semnarea Cererii pentru incheierea contractului de economisire-creditare, dumneavoastra ati imputernicit banca noastra pentru locuinte sa solicite in numele dumneavoastra si pentru dumneavoastra prima de la stat. Aceasta imputernicire este mentionata pe cerere la punctul (9 f ) Alte declaratii / mentiuni.

Cu alte cuvinte, pe perioada derularii contractului sau pana la revocarea acestei imputerniciri de catre dumneavoastra, banca pentru locuinte calculeaza si solicita prima de stat in fiecare an pentru economiile dumneavoastra, iar de indata ce le primeste de la Ministerul abilitat le inregistreaza pe contul dumneavoastra.
 
Conform calendarului stabilit de catre institutiile de stat, bancile pentru locuinte trimit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuinte solicitarile de prime pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an. Dupa aceasta data, ministerul verifica pentru fiecare client in parte, urmatoarele:

(1) conditiile de eligibilitate pentru acordarea primei (CNP, cetatenie, domiciliu stabil in Romania),

(2) daca pentru un client exista solicitari multiple de stat, facute de cele 2 banci pentru locuinte existente actual pe piata bancara, precum si
(3) corectitudinea calculului primei de stat. Dupa efectuarea verificarilor de care minister si aprobarea sumelor respective, prima de stat se vireaza de la bugetul de stat bancilor pentru locuinte, care le inregistreaza imediat pe conturile clientilor.
 
Valoarea primei de stat indicate pe extrasul de cont 2009 la care dumneavoastra faceti referire este comunicata de banca noastra cu titlu informativ si neangajant si reprezinta valoarea calculata care vi se cuvine potrivit legii si pe care am solicitat-o ministerului, in numele dumneavoastra, la 31 ianuarie 2010. Acesta este motivul pentru care extrasul de cont contine mentiunea "Prima de stat va fi virata de catre BCR BpL in contul clientului imediat dupa verificarea si virarea acesteia de catre ministrul de resort".
 
Prima de stat pentru economiile din anul 2009, solicitata in luna ianuarie 2010, se va inregistra pe cont dupa receptionarea ei de la minister si va fi evidentiata in extrasul de cont pentru anul 2010. Totodata, de indata ce va fi virata de la minister prima de de stat aferenta economiilor din anul 2009, vom face si o comunicare oficiala in presa (ca si in anii anteriori).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii