Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare: Cand se vireaza prima de la stat pe 2009?

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Oana Folcic, expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Cand se vireaza prima de la stat aferenta anului 2009 pentru contractele de economisire creditare. De ce nu apare aceasta suma pe extrasul de cont pe 2009? Ivanov Lavinia, Slobozia

Raspuns:

Prima de stat se suporta si se plateste, potrivit legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si nu de catre institutiile bancare. 

Statul roman vine in sprijinul celor care doresc sa isi imbunatateasca confortul locativ si sprijina astfel economisirea si creditarea in domeniul locativ, acordand  o subventie numai clientilor bancilor pentru locuinte in functie de depunerile anuale efectuate in baza contractului de economisire-creditare.
 
Prin semnarea Cererii pentru incheierea contractului de economisire-creditare, dumneavoastra ati imputernicit banca noastra pentru locuinte sa solicite in numele dumneavoastra si pentru dumneavoastra prima de la stat. Aceasta imputernicire este mentionata pe cerere la punctul (9 f ) Alte declaratii / mentiuni.

Cu alte cuvinte, pe perioada derularii contractului sau pana la revocarea acestei imputerniciri de catre dumneavoastra, banca pentru locuinte calculeaza si solicita prima de stat in fiecare an pentru economiile dumneavoastra, iar de indata ce le primeste de la Ministerul abilitat le inregistreaza pe contul dumneavoastra.
 
Conform calendarului stabilit de catre institutiile de stat, bancile pentru locuinte trimit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuinte solicitarile de prime pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an. Dupa aceasta data, ministerul verifica pentru fiecare client in parte, urmatoarele:

(1) conditiile de eligibilitate pentru acordarea primei (CNP, cetatenie, domiciliu stabil in Romania),
(2) daca pentru un client exista solicitari multiple de stat, facute de cele 2 banci pentru locuinte existente actual pe piata bancara, precum si
(3) corectitudinea calculului primei de stat. Dupa efectuarea verificarilor de care minister si aprobarea sumelor respective, prima de stat se vireaza de la bugetul de stat bancilor pentru locuinte, care le inregistreaza imediat pe conturile clientilor.
 
Valoarea primei de stat indicate pe extrasul de cont 2009 la care dumneavoastra faceti referire este comunicata de banca noastra cu titlu informativ si neangajant si reprezinta valoarea calculata care vi se cuvine potrivit legii si pe care am solicitat-o ministerului, in numele dumneavoastra, la 31 ianuarie 2010. Acesta este motivul pentru care extrasul de cont contine mentiunea "Prima de stat va fi virata de catre BCR BpL in contul clientului imediat dupa verificarea si virarea acesteia de catre ministrul de resort".
 
Prima de stat pentru economiile din anul 2009, solicitata in luna ianuarie 2010, se va inregistra pe cont dupa receptionarea ei de la minister si va fi evidentiata in extrasul de cont pentru anul 2010. Totodata, de indata ce va fi virata de la minister prima de de stat aferenta economiilor din anul 2009, vom face si o comunicare oficiala in presa (ca si in anii anteriori).

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook