Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum pot deveni practician in insolventa?

Alexandru Frumosu, secretar general al Uniunii Nationale a Practicientilor in Insolventa din Romania

AUTOR:

Alexandru Frumosu, secretar general al Uniunii Nationale a Practicientilor in Insolventa din Romania

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua.
As dori sa aflu ce conditii trebuie indeplinite si care ar fi pasii pentru a deveni practician in insolventa.
Va multumesc. Marcu Adriana, Arad

Raspuns: Exista doua modalitati de dobandire a calitatii de practician in insolventa. Acestea sunt prevazute in OUG nr. 86/2006 privind organizarea activitatii de practician in insolventa, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 254/2007, precum si in Statutul de organizare a profesiei.

1. O prima modalitate este descrisa in art. 25 din OUG nr. 86/2006.

Astfel, poate dobândii calitatea de membru al UNPIR persoana care:

a) detine diploma de studii de invatamânt de lunga durata, in drept, stiinte economice sau inginerie si are o experienta in domeniul juridic sau economic de cel putin 3 ani de la obtinerea diplomei;

b) nu se gaseste in vreunul din cazurile de nedemnitate prevazut de OUG nr. 86/2006 (persoana condamnata prin hotarâre judecatoreasa definitiva si irevocabila, etc)

c) a promovat examenul de admitere in profesia de practician in insolventa.

Examenul de practician in insolventa se organizeaza o singura data pe an, de regula in intervalul cuprins intre lunile septembrie-noiembrie. In momentul stabilirii datei exacte a examenului, aceasta informatie este publicata pe site-ul oficial al UNPIR, www.unpir.ro.

Totodata, anuntul organizarii examenului se publica in doua cotidiene, de larga circulatie, cu cel putin 60 de zile inaintea organizarii examenului. Examenul consta intr-o proba scrisa, sub forma unui test grila, iar nota minima de admitere este 7.

2. Cea de a doua modalitatea de dobandire a calitatii de practician in insolventa este prevazuta de art. 32 alin. (2) din OUG nr. 86/2006 si se adreseaza persoanelor care au exercitat calitatea de judecator, procuror, notar sau avocat cel putin 5 ani.

Aceste persoane dobandesc calitatea de practician in insolventa numai daca promoveaza interviul de admitere in profesie. De regula, acest interviu se organizeaza de doua ori pe an.

Opinii recente

de Cristescu Daniela

"Am contractat in anul 2014 un contract de economisire creditare de la inceput mi s-a retinut procentul de 1% din suma creditata. . . nu am ..."

Facebook