Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce ajutoare de stat poate primi un IMM de la Ministerul de Finante?

Alexandra Popa

AUTOR:

Alexandra Popa

Data publicarii:

Intrebare: Ce ajutor pot obtine de la stat companiile aflate in dificultate in aceasta perioada? Ionescu Eva, Harlau

Raspuns:

Conform repezentantilor Ministerului Finantelor Publice, acesta administreaza 4 scheme de ajutor de stat pentru companii:

1.      ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea intreprinderilor

Prin intermediul ajutorului de minimis se acorda fonduri pentru modernizarea sau dezvoltarea activitatii, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei. Sumele sunt acordate pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi.

Durata schemei este de 5 ani, respectiv 2007 – 2011, cu posibilitatea prelungirii, iar bugetul maxim se ridica la 100 milioane euro, echivalent in lei.

2.      ajutoare pentru stimularea cresterii economice prin sprijinirea realizarii de investitii

In cadrul acestei scheme, ajutorul de stat se acorda pentru realizarea unei investitii initiale care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- are o valoare mai mare de 30 milioane euro
- creeaza cel putin 300 noi locuri de munca.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi alocate unei firme este de 28,125 milioane euro, echivalentul in lei. In cazul firmelor din Bucuresti si Ilfov, suma scade la 22,5 milioane lei.

Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2007-2011, iar bugetul total alocat se ridica la 500 milioane euro.

3.      ajutoare de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile

In cadrul acestei scheme, ajutorul de stat se acorda in situatia in care are un efect stimulativ, respectiv demonstreza indeplinirea unuia sau mai multora dintre urmatoarele criterii:

a) o crestere substantiala a dimensiunii proiectului/activitatii ca urmare a acordarii ajutorului;
b) o crestere substantiala a domeniului de aplicare a proiectului/activitatii ca urmare a acordarii ajutorului;
c) o crestere substantiala a valorii totale a costurilor suportate de beneficiar pentru proiect/activitate ca urmare a acordarii ajutorului;
d) o crestere substantiala a ritmului de finalizare a proiectului/activitatii in cauza;
e) proiectul nu ar fi fost realizat in regiunea asistata in cauza, in absenta acordarii ajutorului.

Pentru a primi sumele solicitate, companiile trebuie sa realizeze investitii initiale de cel putin 30 milioane euro si sa creeze 300 de noi locuri de munca.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009 – 2013, iar bugetul total se ridica la 1 miliard euro.

4.      ajutoare de stat pentru dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2008 - 2012, cu posibilitatea prelungirii pana în anul 2013. Bugetul total al schemei se ridica la 575 milioane euro.

Pe langa cele 4 scheme de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finantelor, firmele afectate de criza economica si financiara pot obtine ajutor temporar de la stat si prin intermediul Ministerului IMM-urilor si AVAS.

Opinii recente

de marcel nicolae aga

"Detin la dansii un cont de firma, am fost in sediu sa iau un credit de nevoi personale, si doamna din sediul din ..."

Facebook