top banner

BCR Locuinte: In ce conditii se poate modifica nivelul primei de la stat?

02 Decembrie 2009 | Autor: Cora Dolinski -Director Juridic

Nivelul actual al primei de stat, de 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client si nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, a fost stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 215/2008 privind unele masuri pentru sustinerea programelor de dezvoltare a constructiei de locuinte la nivel national. Aceasta ordonanta a fost ulterior aprobata prin Legea nr. 67/2009 (publicata in Monitorul Oficial nr. 225/07.04.2009).
Este important sa subliniem urmatorul aspect: prin aceste doua acte normative recente, cuantumul primei de stat a crescut incepand cu anul financiar-bancar 2009. Anterior, prima de stat fusese stabilita in procent de 15% din suma economisita in anul respectiv si fara sa depaseasca echivalentul in lei a cel mult 150 euro - diferentiat în functie de varsta si numarul de copii din intreþinerea clientului (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 227/2007).
Mentionam ca, in baza legii, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil în România, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul ministerului  de resort (in prezent - 2 decembrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisa de banca de economisire si creditare in domeniul locativ acestei autoritati.
Prin urmare, cuantumul legal precum si conditiile concrete de acordare si de restituire a primei de stat sunt stabilite prin lege si prin normele metodologice emise de autoritatile competente potrivit legii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii