Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

BCR Locuinte: In ce conditii se poate modifica nivelul primei de la stat?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Nivelul primei de la stat de 25% ramane neschimbat? Daca inchei acum un contract de economisire creditare pe 5 ani, primesc aceasta prima toti cei 5 ani sau poate sa scada? Nivelul nu e trecut in in mod clar contract? Danescu Iulian, Ramnicu Valcea

Raspuns: Nivelul actual al primei de stat, de 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client si nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, a fost stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 215/2008 privind unele masuri pentru sustinerea programelor de dezvoltare a constructiei de locuinte la nivel national. Aceasta ordonanta a fost ulterior aprobata prin Legea nr. 67/2009 (publicata in Monitorul Oficial nr. 225/07.04.2009).

Este important sa subliniem urmatorul aspect: prin aceste doua acte normative recente, cuantumul primei de stat a crescut incepand cu anul financiar-bancar 2009. Anterior, prima de stat fusese stabilita in procent de 15% din suma economisita in anul respectiv si fara sa depaseasca echivalentul in lei a cel mult 150 euro - diferentiat în functie de varsta si numarul de copii din intreþinerea clientului (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 227/2007).

Mentionam ca, in baza legii, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil în România, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul ministerului  de resort (in prezent - 2 decembrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisa de banca de economisire si creditare in domeniul locativ acestei autoritati.

Prin urmare, cuantumul legal precum si conditiile concrete de acordare si de restituire a primei de stat sunt stabilite prin lege si prin normele metodologice emise de autoritatile competente potrivit legii.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare(P) Finantari imobiliare cu dobanzi fixe in lei, incepand de la 4,5% pe an
  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
BCR Economisire-Creditare

"Asemenea altor persoane am incheiat atat eu cat si sotul meu un contract cu BCR BPL de economisire-creditare . (cel cu prima ..."

georgiana tana (Brasov)