Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

BCR Locuinte: In ce conditii se poate modifica nivelul primei de la stat?

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Nivelul primei de la stat de 25% ramane neschimbat? Daca inchei acum un contract de economisire creditare pe 5 ani, primesc aceasta prima toti cei 5 ani sau poate sa scada? Nivelul nu e trecut in in mod clar contract? Danescu Iulian, Ramnicu Valcea

Raspuns: Nivelul actual al primei de stat, de 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client si nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, a fost stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 215/2008 privind unele masuri pentru sustinerea programelor de dezvoltare a constructiei de locuinte la nivel national. Aceasta ordonanta a fost ulterior aprobata prin Legea nr. 67/2009 (publicata in Monitorul Oficial nr. 225/07.04.2009).

Este important sa subliniem urmatorul aspect: prin aceste doua acte normative recente, cuantumul primei de stat a crescut incepand cu anul financiar-bancar 2009. Anterior, prima de stat fusese stabilita in procent de 15% din suma economisita in anul respectiv si fara sa depaseasca echivalentul in lei a cel mult 150 euro - diferentiat în functie de varsta si numarul de copii din intreþinerea clientului (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 227/2007).

Mentionam ca, in baza legii, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil în România, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul ministerului  de resort (in prezent - 2 decembrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisa de banca de economisire si creditare in domeniul locativ acestei autoritati.

Prin urmare, cuantumul legal precum si conditiile concrete de acordare si de restituire a primei de stat sunt stabilite prin lege si prin normele metodologice emise de autoritatile competente potrivit legii.

Opinii recente

de Vasile Dorel Suciu

"Am un credit in chf acum am primit o oferta de reducere a soldului si conversia in lei a creditului cu garantie imobiliar? ..."

Facebook