Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

BCR Locuinte: In ce conditii se poate modifica nivelul primei de la stat?

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

AUTOR:

Cora Dolinski -Director Juridic, Conformitate si PR la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Nivelul primei de la stat de 25% ramane neschimbat? Daca inchei acum un contract de economisire creditare pe 5 ani, primesc aceasta prima toti cei 5 ani sau poate sa scada? Nivelul nu e trecut in in mod clar contract? Danescu Iulian, Ramnicu Valcea

Raspuns: Nivelul actual al primei de stat, de 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client si nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, a fost stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 215/2008 privind unele masuri pentru sustinerea programelor de dezvoltare a constructiei de locuinte la nivel national. Aceasta ordonanta a fost ulterior aprobata prin Legea nr. 67/2009 (publicata in Monitorul Oficial nr. 225/07.04.2009).

Este important sa subliniem urmatorul aspect: prin aceste doua acte normative recente, cuantumul primei de stat a crescut incepand cu anul financiar-bancar 2009. Anterior, prima de stat fusese stabilita in procent de 15% din suma economisita in anul respectiv si fara sa depaseasca echivalentul in lei a cel mult 150 euro - diferentiat în functie de varsta si numarul de copii din intreþinerea clientului (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 227/2007).

Mentionam ca, in baza legii, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil în România, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul ministerului  de resort (in prezent - 2 decembrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisa de banca de economisire si creditare in domeniul locativ acestei autoritati.

Prin urmare, cuantumul legal precum si conditiile concrete de acordare si de restituire a primei de stat sunt stabilite prin lege si prin normele metodologice emise de autoritatile competente potrivit legii.

Opinii recente

de Catalin Boiceanu

"Am avut nefericita ocazie sa solicit o oferta de leasing de la BCR Leasing, desi in prima faza lucrurie au functionat normal, am ..."

Facebook