Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

In ce conditii se poate deduce TVA aferenta achizitiei unui autoturism?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Adriana Furtuna, expert contabil

AUTOR:

Adriana Furtuna, expert contabil

Data publicarii:

Intrebare: As vrea sa-mi cumpar o masina si tatal meu are o firma. Daca o cumpar pe firma pot sa recuperez TVA-ul? Nichifor George, Constanta

Raspuns:

Potrivit prevederilor OUG nr. 34/2009, de la 1 mai 2009 nu se deduce TVA aferenta achizitiilor de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata de pana la 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv scaunul soferului.

De asemenea, nu se deduce nici TVA aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile.

Fac exceptie vehiculele utilizate:

- exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitati, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

- pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

- pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;

- in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

Pentru incadrarea vehiculelor in categoriile exceptate nu se va analiza fiecare deplasare sau utilizare in parte, utilizarea trebuie sa fie exclusiva pe destinatiile exceptate.

Adriana Furtuna este expert contabil.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
BCR Economisire-Creditare

"Asemenea altor persoane am incheiat atat eu cat si sotul meu un contract cu BCR BPL de economisire-creditare . (cel cu prima ..."

georgiana tana (Brasov)