top banner

Ce reflecta indicatorul Price to Book Value?

12 Octombrie 2009 | Autor: Adrian Cighi

Un indicator Price to Book Value (P/B) subunitar nu inseamna neaparat ca o companie este subevaluata.

In esenta acest indicator masoara raportul dintre capitalizarea bursiera si valoarea activelor nete ale companiei, valoarea care teoretic ar ramane pentru distributie catre actionari daca ar fi vandute toate activele si platite toate datoriile.

Sunt insa cazuri unde valoarea la care activele sunt inregistrate in contabilitate nu este si valoarea de vanzare a acestora in piata, care este erodata in plus de costurile cu incetarea activitatii (plata salariilor compensatorii de exemplu) si cele cu procesul de vanzare efectiv (organizarea licitatiilor, taxele de consultanta platite evaluatorilor, etc).

Acesta este motivul pentru care indicatorul P/B este folosit  preponderent pentru evaluarea institutiilor financiare, unde se poate presupune ca activele detinute (preponderent credite acordate sau instrumente financiare tranzactionate) sunt raportate in contabilitate destul de aproape de valoarea de piata. Exista totusi si in acest caz elemente care trebuie luate in calcul la o banca cu un P/B subunitar, cele mai importante fiind proportia creditelor neperformante (a restantelor) si rata de recuperare a acestora.

De exemplu o proportie de 10% a creditelor neperformante in portofoliul de credite (care reprezinta 50-60% din activele totale ale unei banci) cu o rata de recuperare de 85% poate insemna o reducere a activelor cu 0.75% - 0.8%, care la o proportie a activului net in total active de 10% reduce activul net (book value, B-ul din P/B) cu 7.5 - 8%, ceea ce justifica un P/B de 0.95 cand B-ul real este mai mic cu 7.5% - 8% decat cel raportat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul