Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Este cazul sa schimb banca la un depozit in euro pe 1 luna?

Marius Serban, senior editor www.conso.ro

AUTOR:

Marius Serban, senior editor www.conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua,

Intentonez sa constitui un depozit in euro (termen scadent 1 luna). Va rog sa-mi comunicati la care banca este cel mai convenabil.
De asemenea mai am o intrebare, momentan acesti bani sunt in Ron, am inteles ca in cazul in care transfer acesti bani in banca respectiva si optez pentru schimbarea in euro la aceeasi banca si nu ii retrag, ci formez la acea banca un depozit, beneficiez de un curs de schimb mai bun?

Va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra.

Cu stima,
Corina Serbanica Serbanica Corina, Bucuresti

Raspuns: Atunci cand se face un depozit, principalul aspect care trebuie urmarit este obtinerea unui castig sigur cat mai mare.

Prin urmare, este nevoie de cateva calcule pentru a afla varianta cea mai buna.

1. Daca faceti depozit la aceeasi banca, este posibil sa primiti un curs mai bun, deoarece unele banci folosesc cursuri de schimb mai avantajoase la tranzactiile care au loc direct in contul curent. Dar acest aspect poate fi valabil si la cealalta banca, unde doriti sa va mutati banii. Astfel, in calculele de mai jos nu vom tine cont de cursul de schimb, mai ales acum cand acesta fluctueaza mult de la o zi la alta.

Castigul in acest caz este dat de dobanda incasata la depozit. De exemplu, daca suma depusa este de 10.000 euro, iar rata dobanzii este de 5%, atunci dobanda incasata dupa o luna va fi de aproape 40 euro.

2. A doua varianta este sa alegeti un depozit mai atractiv de la alta banca. Un prim cost care apare este retragerea banilor si depunerea lor in noul cont. Daca suma detinuta este importanta, evitati sa o retrageti sub forma de numerar, deoarece comisioanele sunt foarte mare. De exemplu, la o suma de 43.000 lei, un comision de 0,5% (cat se practica in mod frecvent), inseamna 215 lei.

Un ordin de plata este insa mult mai ieftin - costa in jur de 5-6 lei, sau chiar mai putin daca tranzactia se face prin internet banking - iar banii ajung in cont in aceeasi zi, daca ordinul este depus in prima parte a zilei la ghiseu. Transferul trebuie facut in lei, deoarece ordinele de plata in valuta sunt mult mai scumpe si costa minim 10 euro.

Schimbarea bancii presupune plata unor comisioane pentru contul curent nou deschis, ce reprezinta in jur de 1 euro pe luna.

Apoi sa presupunem ca noua banca practica la depozit o rata de dobanda de 7%. Dobanda incasata in acest caz va fi 58 euro.

Si daca tinem cont de costurile aparute intre timp, castigul net este pe undeva la 55 euro, cu 15 euro mai mult decat in prima varianta.

Asa cum se observa, avantajul schimbarii bancii la depozitele in valuta depinde foarte mult de suma depusa. Daca aceasta este mica, atunci beneficiile sunt aproape insesizabile, fara a mai tine cont de efortul depus pentru a transfera banii.

Insa, daca suma economisita este importanta, castigurile s-ar putea dovedi importante. Pragul de la care schimbarea bancii este atractiva depinde de castigul suplimentar de bani pe care fiecare il considera motivant.

Opinii recente

de Daniel Grigore

"Angajatii - Raiffeisen Bank -dau dovada de incompetenta, nu-ti pot furniza informatii ce tin de institutia pt. care lucreaza si despre serviciile oferite de ..."

Facebook