Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce fel de card ar trebui sa aleg?

Alin Iacob, redactor sef Conso

AUTOR:

Alin Iacob, redactor sef Conso

Data publicarii:

Intrebare: Lucrez ptr. o firma din afara Uniunii Europene care nu are inca corespondent in Romania, asadar salariul imi va fi livrat in EUR pe un card.Problema este ca sunt foarte mult plecata in tarile din Uniunea Europeana si nu numai si vreau sa am acces oriunde la banii de pe cardul in care imi este livrat salariul.Ce fel de card ma sfatuiti sa aleg ptr. livrarea salariului in functie de comisioanele percepute si ce diferenta este in strainatate din punct de vedere al accesului la banii de pe card intre cardurile VISA si MasterCard. Pe care din cele 2 sa il aleg din punct de vedere al acoperirii internationale? - -, Bucuresti

Raspuns:

In primul rand, ar trebui sa va asigurati ca firma respectiva este dispusa sa va  plateasca salariul in euro, avand in vedere ca  nu face parte din "zona Euro" si in consecinta are moneda proprie.

Daca totusi plata salariului se va face in euro, atunci puteti opta pentru orice card de debit emis sub sigla unei organizatii internationale - Visa sau MasterCard. Brandurile de debit in cadrul celor doua organizatii sunt Visa Electron, respectiv Maestro, si aceste tipuri de carduri pot fi procurate de la majoritatea bancilor din Romania.

Insa avand in vedere ca acestea sunt in general carduri de salarii, majoritatea sunt emise in lei. Avand insa in vedere ca dumneavoastra petreceti foarte mult timp in tarile Uniunii Europene, recomandabil este sa achizitionati un card de debit emis in euro. Ofertele bancilor romanesti cuprind mai multe astfel de carduri, majoritatea fiind de tip Visa Clasic sau MasterCard.

Avantajul unui card emis in euro utilizat in Uniunea Europeana este acela ca evitati plata comisionului de conversie valutara de 2%. Pe de alta parte, este important ca, la achizitionarea unui card emis in euro, sa va interesati la banca emitenta in legatura cu comisioanele percepute la retragerea de numerar de la bancomate in strainatate si in ceea ce priveste comisioanele datorate la platile efectuate la comerciantii din alte tari.

Important de retinut este si ca, in functie de sigla sub care sunt emise, cvasi-unanimitatea cardurilor emise de bancile din Romania, inclusiv cele denominate in lei, pot fi utilizate atat in tara, cat si in strainatate, la orice POS sau bancomat care are inscris pe el insemnele Visa sau MasterCard.

Opinii recente

de Adrian Boangher

"Am depus dosarul in aprilie si aproape este finalizat. - toate costurile mi-au fost comunicate de la inceput. - timpul de asteptare a fost unul ..."

Facebook