top banner

Noi standarde de securitate pentru platile online

01 Februarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Noi standarde de securitate pentru platile online

Banca Centrala Europeana a publicat un set de recomandari in scopul asigurarii unui grad sporit de securitate a tranzactiilor online. Aceastea au fost puse la punct in cadrul unui forum la care au participat si reprezentanti ai BNR si ar urma sa fie transpuse in legislatia nationala pana cel tarziu la 1 februarie 2015.
Raportul pus la punct de Banca Centrala Europeana contine 14 recomandari care vizeaza arii principale, menite sa promoveze securitatea platilor realizate prin internet.
Cele 14 recomandari sunt impartite in 3 categorii:
-    Control si masuri de securitate generale,
-    Control si masuri de securitate specifice,
-    Educatia consumatorilor.
Prima categorie se refera la siguranta generala a platformelor de plati online. Furnizorii de servicii de plata ar trebui sa evalueze sistemele de securitate interne periodic si sa ia in calcul scenarii in caz de risc intern sau extern precum si sa identifice aspectele vulnerabile si modalitatile de a le solutiona.
In cadrul acestei categorii s-au inclus atat tranzactiile online cu cardul cat si transferuri de fonduri prin internet sau alte tipuri de canale alternative (aplicatii mobile, telefon, email). Tot in segmentul platilor luate in calcul la emiterea recomandarilor se numara diverse tipuri de debit direct sau alte transferuri in care ordinul se face online.
Controlul si masurile de securitate specifice au in vedere toti pasii specifici ai unei tranzactii online de la accesul serviciului (informarea consumatorului, inrolarea, autentificarea sa) pana la initierea platii, monitorizarea si autorizarea, precum si protectia datelor sensibile.
Consumatorii vor fi mai bine informati
Furnizorii de servici de plata va trebui sa informeze consumatorii asupra riscurilor la care se expun si solutiile la care pot aplea pentru realizarea de tranzactii in siguranta.
Spre exemplu, consumatorii trebuie informati asupra pasilor pe care sa ii faca daca li se solicita date personale, cum sa utilizeze internetul in siguranta si cum pot sa verifice daca tranzactia s-a finalizat cu succes.
Consumatorii trebuie sa poata comunica in orice moment furnizorilor problemele intampinate si sa primeasca, prin intermediul aceluiasi canal securizat prin care se face plata, noutati, alerte si informatii privind procedurile de urmat in diverse situatii.
De asemenea, furnizorii trebuie sa demareze si campanii de educatie financiare care sa ofere consumatorilor detalii despre modul in care trebuie protejate parolele, cum se mentine un grad sporit de securitate pe computer sau cum se reduce riscul la descarcarea online a diverselor aplicatii. 
Recomandarile vor fi transpuse in legislatie
Membrii forumului s-au angajat sa sustina implementarea recomandarilor in jurisprudenta nationala a fiecarui stat si se vor asigura ca implementarea se va face intr-un mod eficient si consistent.
Recomandarile vor fi integrate in cadrul legislativ deja existent si in schemele de supraveghere a furnizorilor de servicii de plati si urmeaza sa fie luate in considerate ca fiind un minim standard pentru realizarea de plati prin internet.
Termenul limita pentru implementarea recomandarilor este 1 februarie 2015, dar autoritatile nationale pot stabili o perioada mai scurta daca vor considera necesar.
Recomandarile reprezinta prima initiativa a forumului privind securitatea platilor retail (SecuRe Pay), o initiativa voluntara intre autoritatile relevante din statele Spatiului Economic European cu scopul de a promova schimbul de experienta si de a emite recomandari, acolo unde este cazul.
Romania este reprezentata in cadrul Forumului de catre Banca Nationala a Romaniei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul