top banner

Amenzi pentru nerespectarea comisioanelor la platile cu cardul

08 Septembrie 2017 | Autor: Conso

Institutiile financiare care presteaza servicii de plata vor fi sanctionate in cazul in care nu respecta prevederile Regulamentul (UE) 2015/751 privind comisioanele interbancare pentru tranzactiile de plata cu cardul. Institutia responsabila cu aplicarea sanctiunilor este Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Sanctiunile sunt propuse de Ministerul Finantelor Publice (MFP), printr-un proiect de Lerge publicat pe site-ul Ministerului.
Regulamentul mentionat este in vigoare in Romania de aproximativ doi ani si prevede, printre altele, limitarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri de debit la maxim 0,2% si la maxim 0,3% pentru tranzactiile cu carduri de credit.
Care sunt amenzile prevazute in proiect
Pentru nerespectarea acestor limite, prestatorii de servicii de plata risca o amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei, potrivit proiectului citat.
“In aplicarea prevederilor art. 14 din Regulamentul (UE) 2015/751, prezentul proiect de lege stabileste regimul sanctiunilor si masurilor aplicabile in cazul incalcarii dispozitiilor acestuia. In raport de gravitatea incalcarilor, autoritatea competenta va dispune masuri de remediere si sanctiuni eficiente, proportionale cu faptele si deficientele constatate si de natura a avea un efect descurajant”, se mentioneaza in expunerea de motive a actului normativ.
Totodata, BNR poate aplica si alte sanctiuni administrative, cum ar fi avertisment scris; avertisment public prin care se indica persoana responsabila si fapta savarsita; amenda cuprinsa intre 200.000 lei si 1.000.000 lei, aplicabila schemelor de plata; amenda pana la de doua ori valoarea profiturilor obtinute sau a pierderilor evitate de catre persoana responsabila, in masura in care acestea pot fi determinate, aplicabila prestatorilor de servicii de plata in situatia in care nu au fost remediate deficientele pentru care s-au aplicat sanctiunile de la art. 9 alin.(1) lit. c) din proiectul de lege (tot cele referitoare la comisioane -n.r.); amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 50.000 lei, aplicabila beneficiarilor platilor, entitatilor care furnizeaza servicii de prelucrare a tranzactiilor de plata si prestatorilor de servicii tehnice in legatura cu cardurile; suspendarea temporara a dreptului prestatorilor de servicii de plata de a presta servicii de plata de tipul celor care fac obiectul Regulamentului (UE) 2015/751; suspendarea dreptului de acces la sistemele de plati.
“Sanctiunile administrative mentionate pot fi aplicate concomitent cu dispunerea de masuri de remediere sau independent de acestea”, se mai arata in documentul citat.
A fost, de asemenea, prevazuta procedura de contestare a masurilor de remediere si a sanctiunilor dispuse de BNR.
Astfel, conform proiectului, Banca Nationala a Romaniei este desemnata autoritate competenta responsabila cu asigurarea respectarii prevederilor Regulamentului (UE) 2015/751, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul