Pensiile private retin comisioane ce nu apar in extrasele de cont ale clientilor

Administratorii incaseaza luna de luna comisioane de administrare din banii depusi la fondurile de pensii, fara ca aceste sume sa fie evidentiate in extrasele de cont trimise clientilor. Practica dezavantajeaza participantii, deoarece nu au ocazia sa vada adevaratul cost al fondurilor de pensii.


Administratorii fondurilor de pensii obligatorii incaseaza de la participanti doua comisioane:

     -    un comision din contributie – care se retine atunci cand se vireaza noi contributii la fond (2,5% din fiecare plata efectuata in contul clientului)

     -    un comision de administrare – care este retinut lunar din sumele totale acumulate la fondul de pensii (0,05% pe luna).

La fondurile de pensii facultative, apar suplimentar si comisioanele de tranzactionare, pe care administratorii le pot recupera din banii acumulati la fondul de pensii.

Scrisoarea de informare nu prezinta costul total


Toate aceste comisioane sunt prevazute in prospectul de informare, astfel ca plata lor este asumata de fiecare client. Sumele exacte care se retin din contul fiecarui participant nu sunt insa dezvaluite.

Scrisoare anuala de informare reprezinta pentru fondurile de pensii, ceea ce extrasul de cont este pentru contul bancar. Din aceasta scrisoare, fiecare participant afla, in fiecare an, cati bani a mai acumulat la fondul sau.


Singurul comision pe care participantii il vad in scrisoarea de informare anuala este comisionul retinut din contributie.

Comisionul lunar de administrare nu apare nicaieri in scrisoarea de informare, cu toate ca luna de luna, administratorul retine banii din contul participantilor.

Milioane de lei retinute din conturi fara explicatii

La prima vedere, neafisarea sumelor retinute sub forma comisionului de administrare nu inseamna mare lucru. E doar un comision de 0,05% pe luna! Cui ii pasa de cativa lei? In realitate, este vorba de sume care vor ajunge la cateva sute de euro pe an.

Baza de calcul a comisionului este suma totala acumulata de fondul de pensii. Pe masura ce trece timpul, sumele acumulate devin considerabile, astfel ca un comision de 0,05% va insemna o cheltuiala deloc de neglijat.

Acest comision va deveni in timp cel mai mare cost platit de participanti catre administratorii fondurilor de pensii.

In 2011, clientii au achitat peste 37 de milioane de lei sub forma acestui comision, conform datelor publicate de CSSPP, dar participantii nu au gasit in scrisoarea de informare anuala nicio o referire cu privire la acest comision.

Aceasta omisiune face imposibil pentru clientii ca sa cunoasca adevaratul cost al fondului de pensii.

Beneficiile unei informari corecte


Din acesta perspectiva, se impune imbuntatirea cadrului legal al sistemului de pensii private in zona cerintelor de transparenta. Prezentarea in scrisoarea anuala de informare a tuturor sumelor retinute de administrator din contul individual al clientului ar avea urmatoarele beneficii:

      -    permite consumatorilor sa compare mai corect serviciile financiare, deoarece costurile efectiv platite cu comisioanele sunt exprimate in sume absolute;

Este mult mai usor sa analizezi costurile fondului de pensii, atunci cand la sfarsitul anului poti vedea care este suma totala pe care ai platit-o sub forma de comisioane.
    
      -    permite consumatorilor sa inteleaga efectele comisioanelor asupra investitiilor;

Acest aspect este deosebit de important in cazul fondurilor facultative, deoarece in ultimii ani unii administratori au schimbat structura comisioanelor practicate: s-a redus comisionul din contributie (care este transparent evidentiat) si s-a majorat comisionul de administrare (care nu este evidentiat in extrasul de cont).

Scoaterea la vedere a acestui comision este in aceste conditii extrem de necesara, deoarece participantii vor putea observa in mod clar cum aceste comisioane erodeaza activul personal.

      -    face consumatorii mult mai atenti la valoarea banilor;

Atunci cand observi suma totala de bani pe care o platesti anual sub forma de comisioane, devii mult mai interesat de fondul de pensie.  Consumatorul va fi mai atent ca banii lui sa nu fie risipiti inutil si va analiza mai indeaproape performantele fondului de pensie pe viitor.

Daca tinem cont de gradul mare de indiferenta al populatiei fata de pensiile private, o astfel de transparenta nu poate fi decat binevenita.

Transparenta comisioanelor a impus reforme pe pietele dezvoltate


Afisarea transparenta a comisioanelor retinute de fondurile de pensii a generat dezbateri ample si a condus la reforme , in ultimii ani, in multe din tarile cu sisteme de pensii private dezvoltate.

In Australia, de exemplu, statul a initiat o reforma ampla in 2005, care a acoperit toata sfera fondurilor de investitii, inclusiv fondurile de pensii. In 2011, cadrul legal a fost imbunatatit, prin impunerea unor standarde in materie de prezentare a informatiilor.

In Statele Unite, autoritatile au inceput o investigatie in 2010 asupra modului in care sunt afisate comisioanele, ceea ce a condus la aparitia unor noi reguli de transparenta in februarie 2012. Conform noului cadru legal, participantii trebuie sa primeasca trimestrial un extras de cont, care prezinta toate comisioanele retinute de administrator din contul sau, exprimate in dolari.

De asemenea, demersuri in vederea imbunatatirii gradului de transparenta al comisioanelor au fost initiate in tari precum Marea Britanie, Suedia si Canada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus