Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pensiile private retin comisioane ce nu apar in extrasele de cont ale clientilor

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Administratorii incaseaza luna de luna comisioane de administrare din banii depusi la fondurile de pensii, fara ca aceste sume sa fie evidentiate in extrasele de cont trimise clientilor. Practica dezavantajeaza participantii, deoarece nu au ocazia sa vada adevaratul cost al fondurilor de pensii.

Administratorii fondurilor de pensii obligatorii incaseaza de la participanti doua comisioane:

     -    un comision din contributie – care se retine atunci cand se vireaza noi contributii la fond (2,5% din fiecare plata efectuata in contul clientului)

     -    un comision de administrare – care este retinut lunar din sumele totale acumulate la fondul de pensii (0,05% pe luna).

La fondurile de pensii facultative, apar suplimentar si comisioanele de tranzactionare, pe care administratorii le pot recupera din banii acumulati la fondul de pensii.

Scrisoarea de informare nu prezinta costul total


Toate aceste comisioane sunt prevazute in prospectul de informare, astfel ca plata lor este asumata de fiecare client. Sumele exacte care se retin din contul fiecarui participant nu sunt insa dezvaluite.

Scrisoare anuala de informare reprezinta pentru fondurile de pensii, ceea ce extrasul de cont este pentru contul bancar. Din aceasta scrisoare, fiecare participant afla, in fiecare an, cati bani a mai acumulat la fondul sau.


Singurul comision pe care participantii il vad in scrisoarea de informare anuala este comisionul retinut din contributie.

Comisionul lunar de administrare nu apare nicaieri in scrisoarea de informare, cu toate ca luna de luna, administratorul retine banii din contul participantilor.

Milioane de lei retinute din conturi fara explicatii

La prima vedere, neafisarea sumelor retinute sub forma comisionului de administrare nu inseamna mare lucru. E doar un comision de 0,05% pe luna! Cui ii pasa de cativa lei? In realitate, este vorba de sume care vor ajunge la cateva sute de euro pe an.

Baza de calcul a comisionului este suma totala acumulata de fondul de pensii. Pe masura ce trece timpul, sumele acumulate devin considerabile, astfel ca un comision de 0,05% va insemna o cheltuiala deloc de neglijat.

Acest comision va deveni in timp cel mai mare cost platit de participanti catre administratorii fondurilor de pensii.

In 2011, clientii au achitat peste 37 de milioane de lei sub forma acestui comision, conform datelor publicate de CSSPP, dar participantii nu au gasit in scrisoarea de informare anuala nicio o referire cu privire la acest comision.

Aceasta omisiune face imposibil pentru clientii ca sa cunoasca adevaratul cost al fondului de pensii.

Beneficiile unei informari corecte


Din acesta perspectiva, se impune imbuntatirea cadrului legal al sistemului de pensii private in zona cerintelor de transparenta. Prezentarea in scrisoarea anuala de informare a tuturor sumelor retinute de administrator din contul individual al clientului ar avea urmatoarele beneficii:

      -    permite consumatorilor sa compare mai corect serviciile financiare, deoarece costurile efectiv platite cu comisioanele sunt exprimate in sume absolute;

Este mult mai usor sa analizezi costurile fondului de pensii, atunci cand la sfarsitul anului poti vedea care este suma totala pe care ai platit-o sub forma de comisioane.
    
      -    permite consumatorilor sa inteleaga efectele comisioanelor asupra investitiilor;

Acest aspect este deosebit de important in cazul fondurilor facultative, deoarece in ultimii ani unii administratori au schimbat structura comisioanelor practicate: s-a redus comisionul din contributie (care este transparent evidentiat) si s-a majorat comisionul de administrare (care nu este evidentiat in extrasul de cont).

Scoaterea la vedere a acestui comision este in aceste conditii extrem de necesara, deoarece participantii vor putea observa in mod clar cum aceste comisioane erodeaza activul personal.

      -    face consumatorii mult mai atenti la valoarea banilor;

Atunci cand observi suma totala de bani pe care o platesti anual sub forma de comisioane, devii mult mai interesat de fondul de pensie.  Consumatorul va fi mai atent ca banii lui sa nu fie risipiti inutil si va analiza mai indeaproape performantele fondului de pensie pe viitor.

Daca tinem cont de gradul mare de indiferenta al populatiei fata de pensiile private, o astfel de transparenta nu poate fi decat binevenita.

Transparenta comisioanelor a impus reforme pe pietele dezvoltate


Afisarea transparenta a comisioanelor retinute de fondurile de pensii a generat dezbateri ample si a condus la reforme , in ultimii ani, in multe din tarile cu sisteme de pensii private dezvoltate.

In Australia, de exemplu, statul a initiat o reforma ampla in 2005, care a acoperit toata sfera fondurilor de investitii, inclusiv fondurile de pensii. In 2011, cadrul legal a fost imbunatatit, prin impunerea unor standarde in materie de prezentare a informatiilor.

In Statele Unite, autoritatile au inceput o investigatie in 2010 asupra modului in care sunt afisate comisioanele, ceea ce a condus la aparitia unor noi reguli de transparenta in februarie 2012. Conform noului cadru legal, participantii trebuie sa primeasca trimestrial un extras de cont, care prezinta toate comisioanele retinute de administrator din contul sau, exprimate in dolari.

De asemenea, demersuri in vederea imbunatatirii gradului de transparenta al comisioanelor au fost initiate in tari precum Marea Britanie, Suedia si Canada.

Alte articole din Pensii

Pensii

De ce nationalizarea Pilonului II nu este posibila?

Sumele acumulate in conturile individuale de Pilon II (pensii obligatorii administrate privat) nu pot fi confiscate, pentru ca reprezinta proprietate privata. Cu toate acestea, statul poate trece administrarea acestora din privat la stat. Totusi, presedintele ASF, Misu Negritoiu, sustine ca aceasta masura nu este rentabila pentru stat. Citeste mai mult

Exista riscul nationalizarii pensiilor private obligatorii?

Situatia sistemului de pensii private obligatorii din Romania (Pilonul II) este intens dezbatuta in aceste zile, pe fondul reluarii discutiilor cu privire la riscul ca acesta sa fie desfiintat, iar sumele colectate in conturile clientilor nationalizate. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valentina Dragan

"Sa va povestesc ce am patit cu ING si cum am devenit sclavul lor pe 30 ani În anul 2008 am luat un credit ..."

Facebook