top banner

Pensia privata obligatorie ar putea deveni optionala in Polonia

27 Iunie 2013 | Autor: Marius Serban

Guvernul polonez doreste sa reduca datoria publica si intentioneaza sa preia in administrare o parte din banii acumulati la fondurile de pensii private. In plus, sistemul de pensii private obligatorii ar putea deveni optional, permitand participantilor sa revina in sistemul de stat cu toti banii acumulati.
Sistemul de pensii private din Polonia urmeaza sa faca inca un pas inapoi. In 2011, guvernul a decis ca valoarea contributiilor virate catre fondurile de pensii private sa scada de la 7,3% la numai 2,3%. Diferenta era contabilizata tot in contul pensiei private pentru fiecare persoana, numai ca banii erau administrati de stat.
Rolul pensiilor private obligatorii urmeaza sa fie diminuat inca o data, de catre guvern. Motivul: lipsa de bani. Sumele ce alimenteaza fondurile de pensii se fac din banii retinuti pentru contributiile la asigurari sociale. Acum statul isi vrea banii inapoi, mai ales ca nu se mai poate imprumuta prea mult. Datoria publica a Poloniei a ajuns la 55% din PIB, foarte aproape de plafonul de 60% impus de UE.
Noile masuri propuse de guvernul polonez nu sunt insa atat de radicale ca cele adoptate in Ungaria in urma cu cativa ani. Pe de o parte, se doreste ca atunci cand un participant are mai putin de 10 ani pana la pensionare, activele sale sa fie gradual transferate catre un fond administrat de catre stat.
Pe de alta parte, guvernul propune ca participarea populatiei in Pilonul II sa devina optionala, iar cei care aleg sa contribuie mai departe sa plateasca suplimentar o contributie de 2% din salariu.
Sistemele de pensii private au batut in retragere in aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est, ca urmare a crizei financiare. Deficitele bugetare aparute dupa 2008 au fortat guvernele sa caute solutii pentru acoperirea dezchilibrelor, iar una din ele a fost penalizarea pensiilor private obligatorii.
Si la noi s-a produs o sincopa, in 2009, cand s-a amanat majorarea contributiilor cu 0,5%. Ulterior, insa, nu au mai existat initiative in acest sens. Intre timp, deficitul bugetar a fost readus in limite acceptabile (sub 3% din PIB).
Criza financiara a lasat insa urme vizibile la nivelul datoriei publice, care a urcat de la 13% in PIB in 2008 la aproape 35% in PIB in 2012, conform datelor FMI. Deocamdata, nivelul nu este atat de ridicat pentru ca statul sa caute o solutie rapida de reducere a datoriei. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia