Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Erste Bank aduce produse structurate pe bursa de la Bucuresti

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: Investitii

 

Investitorii pot tranzactiona produse structurate si pe BVB. Erste Bank a listat 9 certificate avand ca activ suport aurul, petrolul sau indicele principal al bursei de la Frankfurt, DAX. Brokerii recomanda investitorilor sa nu se avante din start cu investitii mari, ci sa profite de perioada calma pentru a testa produsele cu sume mici.

Erste Group este primul furnizor de produse structurate denominate in lei de la BVB. Trei dintre aceste produse sunt certificate index, caracterizate printr-un risc mediu, iar 6 sunt certificate turbo (3 long, respectiv 3 short) cu un grad de risc ridicat.

Certificatele listate pe BVB se tranzactioneaza in lei, cu toate ca valoarea activului suport este exprimata intr-o valuta straina. In acest sens, indicele bursier DAX este calculat in euro, iar aurul si petrolul in dolari.

“Investitorii au posibilitatea de a tranzactiona aceste instrumente atat pe bursa reglementata, cat si in afara ei”, a precizat Valerian Ionescu, sef departament piete financiare din cadrul BCR.

Prin intermendiul certificatelor index, castigul este liniar cu evolutia activului suport. Castigul este dat de procentul cu care creste activul suport. Urmand acelasi rationament, in cazul in care activul suport scade, pierderea investitorului este direct proportionala.

Certificatele sunt emise la o anumita rata fata de activul suport, ceea ce determina suportarea unui cost mai scazut, intrucat se poate cumpara doar o fractiune din activul suport.

Spre exemplu, certificatul urmareste evolutia indicelui DAX, iar rata de schimb este de 0,01. Daca indicele DAX in euro este de 5.940, pretul certificatului este de aproximativ 59,4 euro. Avand in vedere ca pe bursa autohtona se tranzactioneaza in lei, pretul va fi exprimat in moneda nationala.Daca indicele creste cu 10% (de la 5.940 la 6.534 puncte), valoarea certificatului in euro va creste tot cu 10%, pana la 65,34 euro.

Contractele turbo pot duce la pierderea integrala a investitiei

Certificatele turbo ofera posibilitatea de a beneficia de fluctuatiile pietei in ambele directii. In vreme ce certificatele turbo long genereaza castiguri din cresterea preturilor, certificatele turbo short aduc castiguri atunci cand preturile scad.

Trebuie avut in vedere insa ca fiecare miscare a pretului instrumentului de baza este amplificata de efectul de levier, care poate duce deopotriva la castiguri semnificative sau la pierderea totala a investitiei. Acesta este cu atat mai mare, cu cat pretul de cumparare al certificatului turbo este mai mic. Efectul de levier depinde de pretul de cumparare al activul suport si de cel al certificatului, precum si de rata si curs de schimb.

Certificatele turbo au un pret tinta (strike) si o bariera. Valoarea intrinseca este diferenta dintre pretul actiunii si pretul tinta (pentru certificatele long) ori diferenta dintre pretul tinta si pretul actiunii (pentru certificatele short).

Prin urmare, inainte de admiterea la tranzactionare, emitentul stabileste bariera si pretul de exercitare in euro, in functie de conditiile din piata spot la momentul emisiunii si de strategie.

Prin urmare, daca in cazul unei evolutii pozitive a certificarelor, castigul poate fi nelimitat, in cazul in care trendul se intoarce iar instrumentul de baza atinge bariera, riscul este pierderea intregii investitii.

Spre exemplu, la un certificat care urmareste evolutia indicelui DAX, pretul de exercitare este de 4.750 euro, bariera - de 5.000 euro, cursul de schimb euro-leu - de 4 lei, iar rata de schimb – de 0,01.

Daca pretul activului suport este de 6.000 euro, pretul certificatului turbo long este 50 lei. Aceasta se calculeaza dupa formula (6.000 – 4.750)*0,01*4= 50.

Maturitatea certificatelor index a fost stabilita pentru septembrie 2012, iar pentru certificatele turbo pentru septembrie 2011.

Costuri

Costurile suportate de investitori sunt reprezentate de comisioanele ce se percep in mod obisnuit la tranzactionarea pe piata Regular. “Singurul comision pe care-l platesc investitorii cand aleg aceste produse este comisionul brokerului”, a subliniat Valerian Ionescu

“In prima faza, iesim cu aceste 9 certificate, insa in functie de cererea investitorilor vom aduce certificate pe marfuri, actiuni etc.”, a adaugat Ionescu.

BCR va actiona in calitate de furnizor de lichiditate pentru acestea. “Cel mai important aspect este lichiditatea pietei, ce va fi asigurata de catre BCR. Astfel, oricine doreste sa cumpere sau sa vanda unitati de produse structurate va avea o contraparte”, a declarat Anca Dumitru, directorul general al BVB.  

Ce spun brokerii?

La unison, brokerii spun ca listarea acestor produsele este un pas foarte important pentru bursa locala, mai ales ca investitorii care doreau sa investeasca in astfel de produse trebuiau sa se orienteze pe pietele externe.

“Recomandarea noastra este ca investitotii sa profite de aceasta perioada calma de pe bursa, cu lichiditate destul de scazuta, sa le foloseasca, sa le testeze pe sume mici. Trebuie sa vada cum evolueaza piata cu privire la aceste produse, ce interes va fi pentru acestea”, a declarat pentru Conso.ro, Iulian Panait, presedinte la KTD Invest.

El considera ca mult mai importanta ar fi fost lansarea de produse structurate care sa urmareasca evolutia indicilor de pe bursa BVB. “Acest lucru nu cred ca se va intampla insa atata timp cat nu exista tranzactii in lipsa pe bursa locala”, a concluzionat Panait.

Prima zi de listare s-a incheiat cu 30 de tranzactii in valoare de 53.962 lei. In deschiderea sedintei de tranzactionare de vineri, in jurul orei 11.00, au fost efectuate 14 tranzactii, in valoare de 10.590 lei.

Investitorii s-au axat pe certificate turbo long pe indicele DAX (simbol EBDAXTS1) si short (EBDAXTL1), dar si pe certificate index pe aur (EBGLD).

Alte articole din Investitii

Investitii

Cum pot cumpara titluri de stat?

Romanii care economisesc au, incepand din 15 iunie, o alternativa la clasicele depozite bancare sau alte instrumente pentru a-si plasa banii. Ministerul Finantelor pune in vanzare titluri de stat exclusiv pentru persoane fizice, cu valoarea nominala de 1 leu si dobanda de 5%. Scadenta este, insa, la 5 ani, timp in care banii nu pot fi recuperati. Citeste mai mult

Multe fonduri europene de investitii incalca drepturile consumatorilor

Investitorii europeni in fonduri de investitii sunt departe de a avea acces la informatiile necesare pentru a investi in cunostinta de cauza. Aproximativ 30% dintre cele mai active fonduri din piata europeana incalca regulile europene in aceasta privinta. Cele mai multe dintre acestea sunt “domiciliate” in tari dezvoltate. Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook