Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bursele se cutremura la nivel mondial. Simpla corectie sau semnele unei noi crize?

Autor: Conso |

Publicat in: Investitii

 

Bursele din intreaga lume au fost afectate luni si marti de corectii substantiale, urmand tendinta de scadere puternica de pe Wall-Street. Indicele Dow-Jones a scazut luni cu aproape 1.600 de puncte - cel mai mare declin din istorie in timpul unei zile de tranzactionare. Scaderi au fost remarcate in Asia si Europa, dar si la Bucuresti.

Bursa de la New York a inregistrat, luni, cea mai mare scadere a cotatiilor intr-o singura zi din 2011. Corectiile au venit pe fondul faptului ca investitorii estimeaza ca Rezerva Federala a SUA (Fed) va fi nevoita sa majoreze rapid dobanzile dupa ce randamentul la obligatiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicata valoare din ultimii patru ani, potrivit Bloomberg.

Volatilitatea s-a extins si pe pietele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong si indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai inregistrau marti un declin de 5,1% si, respectiv, de 3,35%, in timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scazut cu 4,73%, la 21.487,87 puncte. In Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 3,2%.

Turbulentele au coincis cu schimbarea conducerii Rezervei Federale a SUA si instalarea noului presedinte al Fed, Jerome Powell, in ciuda faptului ca acesta a dat asigurari ca sistemul financiar american este "mai solid si mai rezistent" decat inainte de criza financiara globala.

BNR: Corectiile sunt normale

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, a precizat intr-o interventie telefonica la un post de televiziune ca “ceea ce se intampla pe pietele americane nu este o scadere, ci o corectie, intrucat au fost cresteri mari in perioada anterioara, care nu mai au justificare, astfel ca a inceput corectia”.

"Se vede ca au crescut salariile, a scazut somajul - acestea sunt semne ca va incepe un consum mai mare, care automat duce la o inflatie mai mare. Investitorii au inceput sa vanda ca sa isi conserve banii si iata ca ne trezim ca efectele se rasfrang asupra intregii planete, din America pana in Asia", a precizat Adrian Vasilescu.

In acelasi timp, el a dat asigurari ca in ciuda scaderilor de la bursa, nu vine criza.

Pe BVB, scaderile sunt mai temperate

Bursa din Romania a inceput ziua de marti cu o scadere a indicelui BET de 3%, inchizand sedinta de tranzactionare cu o scadere de 2,1%, pana la 8.007 puncte.

In acelasi timp, toti indicii au inchis sedinta de marti in scadere de peste 2%, cel mai mare declin fiind inregistrat in cazul indicelui de tip benchmark BET-BK,  de aproximativ -2,6%.

Cele mai mari scaderi de pe piata principala nu au depasit 5%. Medlife si Digi Communication au inregistrat cel mai mare declin, de aproximativ 4,9% fiecare, acestea fiind urmate de Conpet cu o corectie de 3,3% si de Bursa de Valori Bucuresti, cu 2,8%.

Piata americana inverseaza trendul rapid

Deschiderea sedintei bursiere de marti de pe Wall-Street parea sa indice o continuare a corectiei din ziua anterioara. Indicele Dow a scazut cu 567 puncte in prima parte a sedintei, cotatiile ajungand la un nivel de aproape 10% mai scazute fata de maximul pietei.

Tendinta de scadere s-a oprit insa la acest nivel, iar ceea ce a urmat a reprezentat cea mai importanta crestere din august 2015 si cea de-a patra cea mai importanta din istorie. Indicele Dow a inchis sedinta cu aproape 600 de puncte peste nivelul de la deschidere, recuperand astfel peste 1.100 de puncte intr-o singura sedinta.

Ce va urma este dificil de prognozat in acest moment, dar ceea ce pare sigur este ca pietele bursiere au terminat perioada aprecierilor constante, fiind de asteptat intrarea intr-o perioada de instabilitate, in care corectiile si-ar putea face simtita prezenta tot mai des.

Alte articole din Investitii

Investitii

Ce probleme intampina consumatorii europeni de produse financiare?

Comisia Europeana a publicat studiul privind produsele de investitii de retail care confirma dificultatile cu care investitorii individuali se confrunta in momentul in care vor sa cumpere un astfel de produs. Federatia consumatorilor europenei saluta publicarea studiului, insa considera ca este limitat in constatarile sale. Citeste mai mult

Ce masuri se iau pentru protectia investitorilor in produse riscante?

Produsele financiare extrem de riscante tenteaza tot mai agresiv consumatorii insuficient educati financiar. De aceea, autoritatile interne si internationale, dar si principalele retele de socializare si motoare de cautare au anuntat masuri de protectie a consumatorilor si de limitare a publicitatii agresive pentru aceste produse. Citeste mai mult

Opinii recente

de Daniel Grigore

"Angajatii - Raiffeisen Bank -dau dovada de incompetenta, nu-ti pot furniza informatii ce tin de institutia pt. care lucreaza si despre serviciile oferite de ..."

Facebook