Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bancpost dispare dupa 26 de ani de activitate

Autor: Conso |

Publicat in: Info banci

 

Bancpost iese din peisajul bancar romanesc dupa 26 de ani de activitate. Institutia va fi preluata de numarul doi din piata dupa active, Banca Transilvania. Tranzactia, care consta in vanzarea unui pachet de 99,15% din actiuni de catre Eurobank a fost perfectata joi de Consiliul de Administratie al BT.

In cadrul tranzactiei, Banca Transilvania dobandeste si participatii in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA.

„Dorim sa precizam ca atat Banca Transilvania cat si Bancpost vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, urmand ca doar dupa aceasta data sa aiba loc procesul de integrare a Bancpost in cadrul BT. Integrarea Bancpost in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea procedurilor legale si dupa solicitarea si obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente”, se mentioneaza intr-un comunicat al BT transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Acesta este primul pas in preluarea Bancpost. Urmatorul consta in obtinerea aprobarilor de la Banca Nationala a Romaniei (estimata pentru trimestrul doi din 2018) si apoi integrarea Bancpost in business-ul BT.

Ce cota de piata va avea BT dupa preluarea Bancpost?

In urma tranzactiei, Banca Transilvania se apropie de locul I in top-ul activelor, avand in vedere ca, la finalul anului trecut, BCR detinea 16,28% din activele sistemului bancar romaneasc, iar Banca Transilvania avea o cota de 13,15% si Bancpost, situata pe locul noua, detinea 2,96% din piata. Astfel, impreuna, BT si Bancpost insumau active de 63,436 miliarde de lei (cota de piata de 16,21%).

Bancpost a fost infiintata in anul 1991, in anul 2002 a fost privatizata integral, iar in 2003 Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit actionarul majoritar al bancii. In prazent, banca are active totale de 2,8 miliarde de euro si o retea de 147 de sucursale in Romania.

Vanzarea Bancpost confirma tendinta bancilor grecesti de a isi reduce expunerea peste hotare si sa isi intareasca capitalul, fortate fiind de conditiile impuse de finantatorii internationali prin cel de-al treilea pachet de asistenta financiara acordat Greciei.

Aceasta tranzactie vine la scurt timp dupa o alta in care o banca cu capital elen a semnat un acord de preluare. Este vorba de Banca Romaneasca, detinuta anterior de National Bank of Greece, preluata de OTP Bank printr-o tranzactie anuntata la jumatatea acestui an.

La randul sau Piraeus Bank, controlata de grupul elen cu acelasi nume, a facut obiectul unor discutii avansate de preluare, in 2015, cu fondul american de investitii J.C. Flowers.

Tranzactia, insa, a picat chiar la final de an. La momentul respectiv, conducerea de la Atena a respins oferta americanilor si a decis sa mearga inainte cu operatiunile din Romania pe cont propriu prin restructurare si curatare a bilantului in speranta ca vor obtine un deal mai bun in viitor.

O alta banca disparuta anul acesta de pe piata, desi tranzactia s-a parafat in 2016, este Carpatica, dupa preluarea de catre Nextebank, care ulterior si-a schimbat numele in Patria Bank.

Alte articole din Info banci

Info banci

O banca prezenta si pe piata romaneasca da faliment in Italia

Bancile italiene Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza dispar de pe piata, iar activele viabile vor fi preluate de Intesa Sanpaolo Bank. Operatiunea face parte dintr-un plan al autoritatilor italiene, aprobat de Comisia Europeana. Nu este inca clar ce se va intampla cu deponentii si cu activitatea sucursalei Veneto Banca din Romania. Citeste mai mult

Isarescu: Credibilitatea bancilor s-a erodat in ultimii ani

Credibilitatea bancilor in ochii clientilor s-a erodat in ultimii ani, iar numarul litigiilor in care acestea sunt implicate le afecteaza capitalul, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El sfatuieste bancile sa isi cultive clientii si sa inceapa educatia financiara cu omul de la ghiseu. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook