Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Statul garanteaza creditele IMM-urilor si subventioneaza o parte din dobanda

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: IMM

 

Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta, noul program pentru sprijinirea IMM-urilor: cardul Kogalniceanu. Prin intermediul acestuia, firmele pot obtine o subventie pentru dobanda platita la un credit bancar si o garantie guvernamentala pentru respectivul imprumut.

Noul program urmareste sa impulsioneze dezvoltarea investitiilor, precum si crearea si mentinerea locurilor de munca, potrivit primului-ministru Emil Boc. Ajutorul oferit micilor afaceri consta in facilitarea accesului la finantari.

“Statisticile arata ca printre dificultatile cu care se confrunta IMM se regaseste accesul dificil la creditare, 30,51% dintre IMM confruntandu-se cu aceasta dificultate. In ceea ce priveste intensitatea dificultatilor legate de creditare, pe o scara de la 1 la 5, costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare, o medie de 2,89”, se arata in nota de fundamentare a programului.

Cum se va desfasura programul?

Statul va subventiona maxim 70% din rata dobanzii aferenta creditului pe care un IMM doreste sa il acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an.

In plus, Fondul National de Garantare (FNGCIMM) va oferi garantii pentru maximum 80% din valoarea creditului, exclusiv dobanzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei de credit, in limita sumei de 100.000 de lei.

Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 1 an de la data acordarii.

IMM-urile vor plati lunar 30% din dobanda aferenta creditului, urmand ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) sa vireze lunar institutiei de credit diferenta de 70% din dobanda.

Care sunt conditiile pentru firme?

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca IMM-urile pentru a putea beneficia de program sunt:
  • sa aiba minim doi ani de functionare;
  • sa nu fie in procedura de insolventa;
  • sa prezinte garantii colaterale de pana la 40% din credit
  • sa nu fie in dificultate conform directivelor europene;
  • sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat;
  • sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei sau cu institutia de credit unde doreste sa ia un credit;
  • sa nu figureze cu credite restante in centrala riscurilor bancare (CRB);
  • sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in centrala incidentelor de plati (CIP).
Programul nu se adreseaza companiilor care desfasoara activitati de productie, de intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, asigurari, armament, alcool, tutun, comercializare tutun.

Totodata, nu sunt eligibile firmele care nu se incadreaza in cerintele impuse de ajutorul de minimis, respectiv cele care activeaza in agricultura primara, prelucrarea produselor agricole in anumite conditii, pescuit, etc.

Statul a alocat pentru subventionarea dobanzii peste 24 milioane lei, cu posibilitatea de suplimentare a bugetului. Pe de alta parte, pentru garantii a fost creat un fond special de 400 milioane lei.

“Este posibil ca cel putin 4.000 de beneficiari, in 2011, sa intre sub incidenta prevederilor bugetare existente. In anii urmatori, respectiv 2012, 2013, evident, numarul acestora se va tripla cel putin”, a precizat premierul Boc.

Etape in obtinerea creditului

Programul va avea la baza o aplicatie electronica aflata pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, www.aippimm.ro, care va deveni functionala dupa publicarea normelor de aplicare a programului.

Companiile vor putea urmari permanent pe ce pozitie se afla, care sunt problemele si ce acte trebuie depuse.

Fluxul de operatiuni este urmatorul: intreprinzatorul „va completa formularele necesare, se va adresa bancii cu care doreste sa lucreze, unde are cont deschis, banca ii va evalua cererea pentru credit, ii va inmana Fondului National de Garantare pentru garantii, Fondul National isi va da acordul, IMM-ul va primi acel credit. Va trebui sa faca o raportare in ceea ce priveste ajutorul de minimis, dupa care va incepe sa acceseze aceasta linie de credit”, a explicat Cristian Haiduc, presedintele Agentei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.

Alte articole din IMM

IMM

Care sunt contraventiile pentru care scapi de amenda la prima abatere?

Proiectul Legii Preventiei, indelung asteptata de mediul de afaceri, a fost pus in dezbatere publica. Documentul contine si lista cu cele 333 de contraventii care nu vor mai fi sanctionate decat cu avertisment si nu cu amenda daca este vorba de prima abatere, iar in 90 de zile se remediaza. Citeste mai mult

Ce facilitati aduce Legea preventiei firmelor?

Legea preventiei va acorda firmelor un termen de 90 de zile sa remedieze neregulile descoperite de agentii institutiilor de stat in cadrul controalelor. Facilitatea este valabila, insa, o singura data, pentru urmatorii trei ani de la primirea avertismentului. Lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli. Citeste mai mult

Opinii recente

de ion livinschi

"Buna ziua. sint client ing de aproape 15 ani,din pacate sint foarte dezamagit de salariatii acestei banci. in calitate de vinzator al unui imobi mi-a ..."

Facebook