Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Sindicalistii aduc acuze grave conducerii FNGCIMM

Autor: Conso |

Publicat in: IMM

 

Salariatii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) acuza conducerea societatii de scaderea dramatica a garantiilor acordate IMM in ultimii ani. Potrivit acestora, un manager numit pe criterii politice nu detine experienta necesara pentru a putea conduce in mod eficient activitatea Fondului.

Salariatii, reuniti in sindicatul Garantare, sustin ca Fondul actioneaza pe o piata concurentiala, avand venituri care provin de la clientii produselor sale si nu din resurse bugetare si este supus cel putin acelorasi reglementari ca si institutiile similare private.

Potrivit unui comunicat al sindicatului, in cazul FNGCIMM, numirea pe criterii politice a insemnat lipsa asumarii raspunderii manageriale, schimbarea a absolut tot ce s-a dezvoltat in anii anteriori, actiuni revansarde fata de vechii angajati, ceea ce a condus la diminuarea sustinerii acordate IMM-urilor prin intermediul garantiilor emise.

Garantiile acordate IMM-urilor au scazut dramatic

”In prima parte a anului 2015 s-au inregistrat scaderi dramatice de volume de garantare, de circa 50% fata de aceeasi perioada a anului 2014, cand deja se inregistrase o scadere fata de 2013. Deci scaderea este una sustinuta si este un trend care, probabil, va continua si in anii urmatori”, a declarat pentru conso.ro prim-vicepresedintele sindicatului, Simona Muresan.

Potrivit acesteia, aceasta evolutie a fost cauzata de inconsecventa in relatia cu partenerii bancari ai Fondului de Garantare, care nici in acest moment nu cunosc criteriile de garantare, dar si de o interpretare gresita data unui control al Curtii de Conturi care s-a finalizat la finalul anului 2012.

Conditiile de garantare si de plata nu sunt clare pentru banci


”Partenerii bancari evita, practic sa lucreze cu Fondul de Garantare din cauza faptului ca nu stiu care sunt conditiile de garantare si conditiile de plata. Au existat foarte multe respingeri de dosare, avem foarte multe litigii in care suntem implicati, partenerii nostri ne dau in judecata pentru respingeri pe care ei le considera neintemeiate”, a mai spus reprezentanta sindicatului.

Ea a adaugat ca sunt si situatii in care garantiile aferente unor credite neperformante nu sunt platite. ”Exista si situatii de genul acesta, exista un comitet care analizeaza cererile de plata si, in cazul in care se resping, partenerii iau masuri si executa silit Fondul. Este un risc reputational care se reflecta in activitatea de garantare”, a subliniat Muresan.

Principiile guvernantei corporative nu au ajuns si la Fond

In privinta programului Prima Casa si a programelor din agricultura nu exista probleme, a mai spus reprezentanta sindicatului, insa principalul obiect de activitate al Fondului este reprezentat de garantarea IMM-urilor, iar acest sector are foarte mult de suferit din cauza conducerii ineficiente.

Pe de alta parte, membrii sindicatului sustin ca Fondul este printre ultimele societati cu capital de stat la care nu s-au pus inca in aplicare prevederile Ordonantei de Urgenta nr 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. ”Suntem convinsi ca numirea unui manager cu experienta necesara in vederea intelegerii mecanismelor foarte complexe care afecteaza activitatea noastra nu ar fi periclitat misiunea institutiei noastre de sustinere a accesului la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii si nu ar fi afectat reputatia de partener serios si de incredere printre banci, reputatie pe care a dezvoltat-o in mai bine de 10 de ani de activitate”, sustin membrii sindicatului.

Alte articole din IMM

IMM

Firmele vor plati CAS si CASS mai mari pentru contractele part-time

Firmele ar putea fi obligate sa plateasca la stat contributii pentru sanatate si pensii mai mari pentru angajatii part-time sau pentru cei cu contracte pe baza de norma. Pentru veniturile mai mici decat salariul minim pe economie, CAS si CASS se vor calcula la nivelul acestuia. Citeste mai mult

E&Y: Impozitul pe cifra de afaceri nu poate trece de Comisia Europeana

Inlocuirea impozitului pe profit in cazul firmelor cu impozitul pe cifra de afaceri, asa cum prevede una dintre masurile fiscale anuntate de noul guvern, nu are cum sa treaca de Comisia Europeana, intrucat contravine directivei europene pe partea de TVA si devine inaplicabila prin prisma directivei de dobanzi si redevente, potrivit Ernst&Young. Citeste mai mult

Opinii recente

de CLAUDIA ONEL

"BUNA ZIUA, AM CONTRACTAT UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE IN EURO IN LUNA MARTIE 2017. CE CREDETI. . . O GASELNITA A BANCII. . . ASIGURARE INCLUSA ..."

Facebook