Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Guvernul elimina facilitatile IMM-urilor la achizitii publice

Autor: Conso |

Publicat in: IMM

 

Intreprinderile mici si mijlocii vor fi obligate sa respecte aceleasi conditii ca si marile companii pentru a avea acces la achizitii publice. Guvernul a eliminat facilitatile de care acestea au beneficiat pana in prezent, motivand ca oficialii Comisiei Europene considera aceste masuri discriminatorii.

Mai mult, Executivul sustine ca Romania ar putea fi sanctionata de forul european in cazul in care nu renunta la aceste facilitati.

Firmele mici aveau reducere la jumatate la criteriile de participare

Pana acum, IMM-urile care participau la achizitii publice beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie. Aceste facilitati sunt cuprinse in Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Astfel, dupa eliminarea acestor facilitati, IMM-urile vor fi obligate sa participe la licitatii publice in aceleasi conditii ca si ceilalti operatori la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice si a contractelor de concesiune de lucrari si servicii.

"Masura modificarii legislative a fost decisa de Guvern avand in vedere ca, in cazul declansarii de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei a procedurii de infringement in baza celor semnalate in acest dosar, este posibil ca auditul Comisiei sa aplice corectii financiare in toate proiectele cu finantare nerambursabila in care s-au derulat proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica, in care IMM-urile din Romania au beneficiat de facilitatile mentionate", se arata in comunicatul Guvernului.

Guvern: Noua legislatie a achizitiilor este favorabila IMM-urilor

Executivul reaminteste faptul ca noul cadru legal in domeniul achizitiilor publice, adoptat pe parcursul acestui an, contine o serie de prevederi care promoveaza accesul IMM-urilor la aceasta piata. Printre acestea se numara faptul ca impartirea pe loturi a contractului de achizitie publica devine regula, autoritatile contractante avand obligatia de a justifica decizia de a nu recurge la atribuirea contractului pe loturi.

De asemenea, introducerea unui mecanism care sa permita plati directe catre subcontractanti faciliteaza indirect, in opinia Guvernului, accesul IMM-urilor la piata achizitiilor publice, avand in vedere ca, in multe situatii, subcontractantii sunt intreprinderi mici si mijlocii.

Totodata, actul normativ vizeaza modificarea unor dispozitii din Legea nr 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, introduse in cursul anului 2012, astfel incat prevederile acestei legi sa fie corelate cu noile legi privind achizitiile publice.

O alta modificare se refera si la masurile de natura ajutorului de stat, vizavi de atribuirea serviciilor de utilitati publice, care nu pot fi acordate decat dupa avizarea acestora de catre Consiliul Concurentei in conditiile legii.

„Prin operarea acestor modificari legislative, se respecta prevederile Acordului de parteneriat incheiat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana la 6 august 2014 in ceea ce priveste dezvoltarea si implementarea Strategiei Nationale de achizitii publice, ceea ce va conduce la asigurarea finantarii din fonduri structurale a unor proiecte de interes public: sanatate publica, protectia mediului, infrastructura, dezvoltare locala/regionala, cercetare si dezvoltare, ocuparea fortei de munca etc”, se mentioneaza in comunicat.

Consiliul IMM contesta decizia Guvernului

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) contesta eliminarea din legislatie a facilitatilor pentru IMM-uri la achizitiile publice si sustine ca aceasta masura va avea "un impact devastator in economie".

"Nu suntem de acord in niciun fel cu solutia adoptata de Guvern si solicitam public repararea imediata a acestei injustitii facute companiilor mici si mijlocii si capitalului autohton. Ordonanta adoptata, fara masuri de siguranta si protectie a IMM-urilor, va avea un impact devastator in economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achizitiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect il are in vedere in principal: cum isi protejeaza afacerile mici si cum sprijina accesul lor la contractele publice", a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, prin intermediul unui comunicat de presa.

El a precizat ca s-a opus "vehement" eliminarii acestor facilitati inca din perioada in care a fost ministru si, la vremea respectiva, a prezentat Comisiei Europene si solutiile pentru rezolvarea situatiei, si anume reducerea nivelului garantiei la 50% pentru toti operatorii, atat IMM-uri, cat si pentru companiile mari

Alte articole din IMM

IMM

Cresterea dobanzilor urca semnificativ neperformanta firmelor

Rata de neperformanta a creditelor acordate companiilor s-a redus, in ultimul an, cu patru puncte procentuale, la 15,8%. Insa, o crestere a dobanzilor de doua puncte procentuale ar putea duce la o revenire a acestei rate la 18,7%, reiese din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Citeste mai mult

Proceduri simplificate de acordare a garantiilor la programul Start-Up Nation

FNGCIMM a anuntat ca va simplifica procedurile de acordare a garantiilor pentru solicitantii din cadrul programului Start-Up Nation. Astfel, pentru solicitarile de garantii pentru care nu se solicita contragarantarea, Certificatul de Atestare Fiscala va trebui sa fie in termenul de valabilitate la data aprobarii finantarii de catre banca. Citeste mai mult

Opinii recente

de paula n..

"Am apelat la ei deoarece in mai 2017 erau printre singurii cu fonduri. Am dus actele, a venit evaluatorul f repede, a durat ..."

Facebook