Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bancile se ascund atunci cand trebuie sa finanteze ieftin IMM-urile

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 

In ciuda interesului declarat pentru sectorul IMM-urilor, bancile nu se inghesuie atunci cand vine vorba de finantare. Un program derulat de Ministerul Economiei cu autoritatile elvetiene, a interesat numai 4 banci. Dintre acestea, doar CEC Bank a reusit sa indeplineasca criteriile impuse.

La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul agentiei specializate, pornirea unui nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.

Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.

Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.

Bancile nu sunt nici interesate, nu au nici oferte atractive

In consectinta, Ministerul Economiei a lansat un anunt de parteneriat prin care a solicitat bancilor sa isi depuna ofertele astfel incat sa devina partenere in cadrul programului.

Printre cerintele minime de participare se numarau 5 ani experienta in Romania si minim 1 an experienta intr-un program similar si sa aiba o sucursala in fiecare judet.

In ceea ce priveste costurile, rata dobanzii trebuie exprimata in functie de Robor la 6 luni, la care se adauga o marja de cel mult 3,5%. Se mai poate percepe un comision de administrare de cel mult 1%, un comision de acordare de maxim 0,5% la care se mai pot adauga si alte taxe, fara a depasi cumulat 1%. Pentru rambursarea anticipata a creditului nu se va solicita comision.

In final, fiecare criteriu de cost primea un punctaj ce ajungea la un maxim de 120 puncte.

Ofertele castigatoare erau declarate cele care obtineau cele mai mari 2 punctaje totale.

Cu toate ca mult mai multe institutii de credit indeplineau criteriile privind prezenta teritoriala, doar cateva banci s-au aratat interesate de acest program: BCR, BRD si CEC Bank. Si Alpha Bank a trimis o oferta, dar abia dupa ora limita anuntata, drept pentru care nu a putut fi inregistrata.

Banca statului, singura banca partenera

In final, insa doar CEC Bank a primit unda verde si va fi partener al programului.

Conform reprezentantilor Ministerului Economiei, oferta de pret CEC Bank a primit 85 de puncte din 120 la capitolul pret. BCR si BRD au obtinut 55, respectiv 56 de puncte, si nu au fost primite in program.

“Dupa expirarea termenului prestabilit, la AE/AC 5 (n.r. structura responsabila din cadrul Ministerului Economiei) nu s-au inregistrat contestatii ale bancilor interesate privind derularea procesului de selectie sau decizia anuntata”, au declarat pentru Conso.ro oficialii Ministerului Economiei.

Sunt dispuse bancile sa scada costurile finantarii?

Acest caz nu face altceva decat sa oglindeasca realitatea pietei bancare romanesti. In ciuda declaratiilor din ultimii 2 ani privind interesul pentru IMM-uri, bancile nu par deschise sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii, sau cel putin nu la costurile propuse de autoritati.

Alte programe guvernamentale, precum programul Kogalniceanu, beneficiaza de un interes mult mai mare din partea bancilor. Aici insa, nivelul dobanzii nu este plafonat. Bancile pot solicita oricat iar statul plateste in locul clientilor o parte din cost.

Premisele unor reduceri de costuri raman destul de pesimiste. “Institutiile de credit anticipeaza pentru T1/2013 o inasprire cu o amploare ridicata a standardelor de creditare indiferent de categoria de companii nefinanciare sau maturitate, cresterea restrictivitatii fiind mai accentuata in cazul creditelor pe termen lung”, se arata in ultimul sondaj realizat de BNR in randul bancherilor.

In ceea ce priveste perceptia acestora privind riscul companiilor in functie de dimensiune, microintreprinderile raman considerate cele mai riscante, in procent de 50%. O valoarea similara o inregistreaza si companiile mici, in timp ce companiile medii sunt considerate riscante in proportie de aproximativ 35%.

Alte articole din IMM

IMM

Firmele resimt tot mai acut cresterea dobanzilor

Reticenta firmelor fata de creditele bancare a scazut usor in ultimele 12 luni, insa ramane extrem de ridicata, in special in cazul IMM-urilor. Problemele intampinate de acestea in accesarea unui imprumut de la o banca sau un IFN raman, in principiu, aceleasi, insa cresterea dobanzilor si comisioanelor este tot mai presanta in ultima perioada. Citeste mai mult

Creditele de la stat ar trebui sa mearga doar la tineri si exclusiv pentru educatie

Programul de creditare a populatie “Investeste in tine”, anuntat de Guvern, ar trebui sa se adreseze doar tinerilor de pana in 30 de ani si exclusiv pentru studii, indiferent daca sunt angajati sau nu, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Cat

"Aproape tot ce tine de aceasta institutie imi creeaza un ghem de neplacere in stomac si/sau o senzatie de voma, atunci cand ..."

Facebook