Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Agricultorii capteaza interesul bancilor pentru acordarea de credite

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 

Primavara a venit cu vesti pentru companiile mici si intreprinzatorii particulari. Bancile isi arata disponibilitatea sa finanteze mai mult micile afaceri si au pus la punct campanii promotionale in special in special in zona agriculturii. In plus, 2011 vine cu noi programe europene si linii de finantare externe pentru creditare.

Cele mai multe campanii pentru IMM derulate de banci au in vedere facilitatea accesul la finantare pentru firmele din sectorul agricol, in parteneriat cu statul.

Credite cu garantii financiare

Banca Transilvania a dezvoltat o procedura prin care fermierii pot beneficia de credite garantate de stat. Companiile solicitante, dar si micii agricultori, pot depune direct la banca atat cererea de credit cat si cererea pentru obtinerea garantiei acordatat de stat, prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Costul garantiei variaza intre 1,6% si 3,8% pe an, in functie de gradul de risc al clientului.

“Previziunile noastre se ridica la acordarea a 100 milioane lei prin acest credit in 2011”, a precizat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Si BRD a anuntat incheirea unui parteneriat cu FGCR, in valoarea de 50 milioane lei, prin care faciliteaza accesul micilor companii agricole la garantiile fondului direct in unitatile bancii.

Alte banci incearca sa atraga clientii prin scutiri de comisioane. ProCredit Bank a anuntat ca nu mai percepe comisioane de analiza, de acordare sau de evaluare a garantiilor pentru IMM-urile care solicita finantare pana pe 15 mai.

Banca a relaxat o conditie impusa pentru societatile din zona agricola, cifra de afaceri minima pentru a beneficia de credit fiind redusa la 50.000 lei.

Femeile antreprenor beneficiaza de scutiri de comisioane

Garanti Bank a adoptat o strategie utilizata in Turcia si a decis sa acorde facilitati femeilor antreprenor.

Companiile care au in actionariat preponderent femei beneficiaza de reducerea la jumatate a comisioanelor operationale timp de 6 luni. De asemenea, companiile beneficiaza si de eliminarea comisionului de acordare a oricarui tip de credit contractat, precum si a taxei de activare pentru serviciul de internet banking.

“In dezvoltarea proiectului am tinut cont si de succesul inregistrat de oferta similara dezvoltata de Garanti Bank in Turcia, precum si de rezultatele obtinute pe acest segment,” a declarat Cristian Dragos, director general adjunct Garanti Bank.

Credite din linii de finantare externa

Companiile care doresc sa isi finanteze dezvoltarea trebuie sa aiba in vedere si programele sustinute din linii de finantare externa. Aceste finantari permit bancilor sa acorde imprumuturi la costuri mai reduse.

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a continuat sprijinul si a acordat, de la inceputul anului, o serie de imprumuturi catre bancile romanesti.

Raiffeisen Bank a primit un imprumut de 10 milioane euro pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica durabila derulate de companiile locale.

Companiile agricole au fost vizate si in cadrul imprumutului de 7 milioane euro acordat de BERD catre Impuls Leasing, pentru finantarea fermierilor din zonele rurale izolate.

Fondul European de Investitiii au adus initiativa Jeremie, care sustine IMM-urilor locale prin imprumuturi cu o maturitate de cel mult 6 ani. BCR si Raiffeisen au primit impreuna 315 milioane euro pentru a acorda credite prin acest program in urmatorii 2 ani.

Programele sustinute de stat

Programele derulate de stat pentru impulsionarea sectorului IMM pot fi si ele de ajutor. In 2009, guvernul a demarat actiunea Primul Siloz, prin care si-a propus sustinerea agricultorilor nevoiti sa isi vanda la preturi scazute recoltele, ca urmare a lipsei spatiilor de depozitare si a necesitatii de lichiditati.

In parteneriat cu sistemul bancar, statul urma sa se implice in garantarea imprumuturile pe termen scurt cu certificate de depozit emise de depozitari autorizati si certificati.

Totusi, in 2010 doar patru banci au acordat astfel de credite: Raiffeisen Bank, CEC Bank, Banca Transilvania si Garanti Bank.  Volumul total al finantarilor a fost de 150 milioane lei, dar s-au indreptat catre marii jucatori din piata.

La inceputul lui 2011 s-a concretizat si proiectul de sustinere a tinerilor antreprenori prin subventii si facilitati fiscale. Tinerii pot primi pana la 10.000 euro fonduri nerambursabile pentru demararea primei afaceri si nu platesc contributii sociale la crearea de noi locuri de munca.

Programul a fost intens mediatizat si doar in prima ora de la debut au fost inscrise 200 de firme in aplicatia pusa la punct de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Scopul programului este sa sprijine aproximativ 1.100 de companii pana la finalul anului.

Alte articole din IMM

IMM

Firmele resimt tot mai acut cresterea dobanzilor

Reticenta firmelor fata de creditele bancare a scazut usor in ultimele 12 luni, insa ramane extrem de ridicata, in special in cazul IMM-urilor. Problemele intampinate de acestea in accesarea unui imprumut de la o banca sau un IFN raman, in principiu, aceleasi, insa cresterea dobanzilor si comisioanelor este tot mai presanta in ultima perioada. Citeste mai mult

Creditele de la stat ar trebui sa mearga doar la tineri si exclusiv pentru educatie

Programul de creditare a populatie “Investeste in tine”, anuntat de Guvern, ar trebui sa se adreseze doar tinerilor de pana in 30 de ani si exclusiv pentru studii, indiferent daca sunt angajati sau nu, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook