top banner

Dobanzile mici trimit deponentii catre metode flexibile de economisire

20 Iulie 2016 | Autor: Conso

In aceasta perioada in care banii economisiti aduc castiguri tot mai modeste sau in unele cazuri chiar pierderi, toata lumea este in cautarea unor metode de a-si plasa banii pe criterii care tin mai degraba de siguranta si flexibilitate.  In aceste conditii, contul de economii concureaza cu succes depozitul bancar.
Dobanzile oferite de unele banci la aceste produse sunt similare celor la depozite, in conditiile in care acestea din urma au scazut semnificativ in ultimii ani.
In plus, deponentul are libertatea de a depune si a retrage bani pe perioada de constituire a contului fara a fi penalizat de banca.
Castiguri mai mari la economiile pe termene mai lungi
Tousi, sunt si banci care impun respectarea unui anumit plan de depuneri, dar si altele care ofera bonusuri fata de dobanda standard daca banii sunt tinuti mai mult in cont sau daca deponentul incaseaza veniturile la banca respectiva.
Si la depozite, dobanzile sunt mai mari pentru termene mai indelungate, insa daca deponentul are nevoie de bani inainte de scadenta, este penalizat de banca prin pierderea dobanzii si un comision consistent de retragere anticipata. In aceste conditii, clientul este descurajat sa economiseasca pe perioade mai lungi.
Astfel, cu o dobanda de 2,35% pe an, oferita in prezent de Intesa Sanpaolo Bank, un cont de economii cu o valoare initiala de 10.000 de lei constituit pe o perioada de doi ani, este de preferat unui depozit bancar pentru care aceesi banca ofera in prezent o dobanda de 2,25% pe an, cea mai mare din piata pentru un depozit pe 24 de luni.
Insa si aici este foarte importanta alegerea bancii la care constituim acest cont de economii, pentru ca dobanzile oferite pot fi avantajoase, in actualele conditii, cum ar fi, pe langa Intesa Sanpaolo Bank, si la Libra Bank cu 1,7% pe an, sau Garanti Bank, cu 1,5% pe an, dar si foarte mici, respectiv 0,1% pe an la Credit Agricole sau Veneto Banca. 
Pe de alta parte, la un depozit pe doi ani, in prezent, dobanzile acordate de banci nu coboara sub 1% pe an, cele mai mici fiind la Raiffeisen Bank, 1,2% pe an, Carpatica – 1,25%, respectiv BCR si UniCredit Bank – 1,35% pe an. Insa acestea nici nu depasesc, decat in cateva cazuri, 2% pe an.
Comisioanele musca si din depunerile in conturile de economii
In alta ordine de idei, nici la conturile de economii nu trebuie sa uitam de comisioane. Si aici se pot percepe comisioane de administrare, de deschidere, inchidere, dar cel mai des folosit este comisionul de retragere numerar, care este si cel mai consistent.
Majoritatea bancilor percep un comision de retragere de 0,5%, minim 5 lei, unele insa doar pentru retragerile de la ghiseu, iar altele indiferent de forma de retragere.
De asemenea, sunt si banci care percep comisioane semnificative de administrare, cum ar fi BRD-Groupe Societe Generale, cu 4,2 lei pe luna, la care se adauga si un comision de inchidere de cont de 30 de lei si un comision de retragere numarar de 0,5%, minim 5 lei. Comisioane de administrare de 4 lei pe luna mai percep si Alpha Bank, BCR si Raiffeisen Bank, dar in acest ultim caz comisionul scade la doi lei daca soldul depaseste 3.000 de lei. In plus, si aceste banci percep comisioane semnificative la retragere.
Exista insa si solutii prin care pot fi evitate comisioanele la retragerea de numerar. Banii pot fi transferati in contul curent al clientului si efectuate diverse plati din cont, caz in care se percepe un comision de obicei mai redus decat in cazul retragerii de numerar, sau pot fi folositi la cumparaturi cu cardul atasat contului curent, caz in care consumatorul nu suporta niciun cost.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii