Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Deponentii au devenit rasfatati de banci

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Depozite

 
Deponentii au devenit rasfatati de banci Deponentii au devenit rasfatati de banci

Dobanzile la depozite incep sa reintre pe o panta ascendenta. Si, chiar daca nivelurile actuale nu ating maximele din anii trecuti, castigurile in termeni reali sunt mai mari, prin prisma inflatiei scazute. Desi climatul financiar este mai agitat, deponentii nu au motive de ingrijorare. Depozitele sunt garantate pana la 100.000 euro.

Imposibilitatea de a atrage resurse de pe pietele externe, a facut ca singura solutie pentru banci sa fie cautarea de disponibilitati pe plan local. In aceste conditii, competitia intre banci s-a incins pe segmentul atragerii de dobanzite, populatia avand doar de castigat.

La lei, rata dobanzi depaseste din nou pragul de 8%, in timp ce persoanele care prefera sa isi depuna banii in euro pot obtine dobanzi de peste 5%.

Castigurile depasesc cu mult inflatia

Si in in anul anterior, dobanzile la depozite s-au situat la niveluri inalte. La fel de mare a fost insa si inflatia, astfel ca dupa capitalizarea dobanzii, depozitele abia isi mentineau puterea de cumparare de la data constituirii.

In 2010 rata inflatiei s-a ridicat la 7,96%. In consecinta, pentru a-si mentine macar valoarea banilor, clientii ar fi trebuit sa ii obtina de la banca la o dobanda de minim 9,5% (daca tinem cont si de impozitul pe dobanda).

Totusi, in urma cu un an, dobanzile oferite se ridicau in jurul nivelului de 8% la lei, coborand apoi spre la 6,5%. Prin urmare, deponenti nu si-au putut conserva valoarea banilor in timp.

In prezent, dupa o perioada indelungata de scadere, dobanzile dau din nou semne de crestere. O dobanda de 8% in prezent este insa mai valoroasa decat in urma cu un an, deoarece inflatia a ajuns in prezent la numai 3,5%, cel mai scazut nivel din perioada de dupa 1990. In plus, inflatia are sanse mari sa se mentina la acest nivel scazut si in perioada urmatoare. Prognoza BNR pentru rata inflatiei pentru finalul lui 2011 este de 3,3%, in timp ce pentru 2012 este de 3%.

Prin urmare, un depozit in lei pe 1 an cu o rata a dobanzii de 8% va avea un randamentul real de 3,5%, dupa deducerea impozitului.

Topul dobanzilor la depozite

In prezent, cele mai mari dobanzi la depozitle sunt oferite de bancile grecesti. Pentru o depunere de 3,000 lei, pe perioade cuprinse intre 3 si 5 luni, Piraeus Bank ofera o rata de dobanda intre 7,50% si 8%.

Dobanzi de pana la 7,98%, respectiv 7,92% ofera si Alpha Bank si Banca Romaneasca. Bancpost, RBS, ATE Bank ofera randamente de peste 7% la depunerile in lei pentru scadente de pana la 6 luni.

Clientii care aleg sa isi mentina banii la BCR pe o perioada de 2 ani primesc o dobanda de 7% pe an, la care se adauga bonusuri in cazul constiturii online. Si clientii Millennium Bank primesc dobanzi de peste 7% in cazul in care aleg sa constituie depozitele prin internet banking.

Topul bancilor ramane aproape neschimbat si in cazul dobanzilor pentru economiile in euro. Cele mai inalte dobanzi oferite variaza intre 4% si 5%.

Cat vor mai sta dobanzile sus?


Nimeni nu poate garanta insa ca tendinta de crestere a dobanzilor se va mentine. Odata ce bancile isi vor reechilibra necesarul de lichiditate este foarte posibil ca in piata sa apara corectii, respectiv sa se reia trendul de scadere al dobanzilor.

Recent, BNR a redus dobanda de politica monetara. Aceasta reducere ar trebui sa se reflecte in costul platit de banci la facilitatea de creditare de la banca centrala si obtinerea de lichiditate mai ieftina.

Aceasta miscare ar putea sa duca la o scadere lenta a dobanzilor oferite de banci pentru banii atrasi de la populatiei.

Totusi, odata cu scadera dobanzii de politica monetara, BNR a reiterat importanta procesului de economisire, inclusiv prin “remunerarea adecvata a depozitelor bancare”, pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea dependentei economiei fata de finantarile externe.

Alte articole din Depozite

Depozite

Dobanzile la depozite nu urmeaza trendul ROBOR

Cresterea dobanzilor pe piata monetara a atras atentia tuturor debitorilor cu credite in lei cu dobanda variabila, avand in vedere ca aceasta se modifica in functie de indicatorul ROBOR. Pe de alta parte, si deponentii sperau la remuneratii mai generoase din partea bancilor, avand in vedere scumpirile din ultima vreme. Citeste mai mult

Cum afecteaza inflatia economiile romanilor?

Romanii economisesc mult mai putin decat vecinii nostri si nici nu isi plaseaza banii in instrumente care sa le protejeze valoarea. Economiile sunt mentinute, in continuare, preponderent in depozite bancare si mult mai putin in fonduri de investitii. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook