Contul de economii oferit de TBI Bank egalează randamentul titlurilor de stat Fidelis la un an și depășește oferta depozitelor bancare la termen.
Deși ne-am obișnuit ca cele mai bune oferte pentru economiile în lei să vină din partea statului, în cadrul programelor Fidelis și Tezaur, iată că un cont de economii se intercalează între aceste oferte, atractivitatea sa fiind dată și de perioada redusă de imobilizare a banilor.
Ultima emisiune Fidelis, încheiată pe 16 mai, a oferit dobânzi de 6,75% pentru scadența la un an, 7,40% pentru titlurile de stat cu scadență la 3 ani și 7,80% pentru scadența la 5 ani. Aceleași randamente sunt oferite în prezent și pentru titlurile de stat din cadrul emisiunii Tezaur din această lună.
TBI Bank are un cont de economii în lei, unde dobânda se aplică la soldul zilnic și se bonifică lunar în cont, iar titularii primesc 7,5% dobândă anuală. Aplicând impozitul de 10% pe câștigul din dobânzi, ajungem la un randament net de 6,75%, egal cu cel oferit de titlurile de stat cu scadența cea mai redusă.
Avantajul contului de economii este dat de mobilitatea sa, întrucât sumele pot fi depuse și retrase oricând, iar acest aspect contează enorm în cazul apariției unor evenimente neașteptate.
Asta spre deosebire de titlurile de stat, unde lichidarea înainte de termen poate atrage pierderea completă a dobânzii (Tezaur) sau pierderi ale unei fracțiuni din valoarea nominală în anumite contexte de piață (Fidelis).
Unde se plasează oferta băncilor la depozite?
Cele mai bune oferte pentru un depozit la 12 luni le găsim la: TBI Bank – 6,45% (depozitul Simplu online), ProCredit Bank – 6,35% (depozit ProSave), Techventures Bank – 6,25% (depozit la termen online), Intesa Sanpaolo Bank – 6% (depozit la termen online), Patria Bank – 5,75% (depozit Patria Clasic), Vista Bank – 5,7% (depozit online)
Celelalte conturi de economii oferite de bănci se situează semnificativ mai jos decât oferta TBI Bank. Contul Flexibil de la Exim Banca Românească – dobânzi între 3,5% - 4%, în funcție de sold, contul de economii de la Banca Transilvania – dobânzi între 3% - 3,35%, în funcție de sold, cel de la CEC Bank – dobânzi între 3% - 3,5% iar Vista Smart de la Vista Bank are dobânzi între 3% - 3,5%
Alternative similare conturilor de economii oferite de bănci
Planul de acumulare presupune depunerea lunară a unei sume convenite cu banca, iar dobânda se aplică la sold. Se pot face retrageri oricând, dar depunerile au anumite limite de sumă. De exemplu, planul de acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank are o dobândă de 4,25%, însă nu se pot face depozite lunare mai mari de 10.000 lei.
O variantă atipică este depozitul Progreso de la BRD. Sumele nu cresc progresiv prin acumulare, însă dobânzile cresc pe măsură ce maturitatea avansează spre scadența la un an sau trei ani. Progreso la un an are o dobândă medie de 5,15% (4,3% în primele 6 luni și 6% în următoarele 6 luni) iar Progreso la trei ani vine cu o dobândă medie de 4,25%
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News