top banner

ANPC invata clientii cu credite sa-si ceara drepturile de la banca

23 Iunie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda clientilor care au credite sa isi ceara inca de pe acum drepturile conferite de lege. Toate prevederile contractuale care contravin legislatiei au devenit nule de drept, chiar daca banca nu a modificat contractul de credit prin acte aditionale.
Noua ordonanta privind creditele aduce numeroase avantaje clientilor bancilor, atat celor care doresc sa obtina un credit, cat si celor care au obtinut deja un imprumut, promovand o relatie civilizata intre banci si clientii acestora.
Intelegerea cat mai corecta a acestor prevederi este foarte importanta pentru clienti. Daca acestia stiu de la inceput ce sa ceara bancii, nu va exista pericolul ca noile drepturi dobandite prin ordonanta sa nu le fie respectate.
In acest scop, ANPC ii sfatuieste pe clienti cum sa aleaga cea mai buna oferta si cum sa evite capcanele ce ar putea aparea in relatia cu bancile in perioada de implementare a noii ordonante. Important este faptul ca, desi contractele de credit in derulare nu au fost inca modificate, reglementarile au intrat in vigoare pe 21 iunie inclusiv pentru acestea.
Sfaturi pentru persoanele care solicita un credit nou
Incepand cu data intrarii in vigoare a noii ordonante privind creditele (21 iunie), clientii vor putea solicita mai multe informatii inainte de a lua decizia sa semneze un contract de credit.
Astfel, cei ce doresc sa semneze un contract de imprumut sunt sfatuiti sa solicite bancii formularul standard prevazut in ordonanta si sa fie foarte atenti daca acesta contine toate informatii prevazute de lege.
ANPC ii sfatuieste pe clienti sa foloseasca acest formular pentru a compara mai multe oferte. Suma totala de rambursat, care trebuie sa apara in formularul standard, ii poate ajuta pe consumatori sa aleaga cea mai buna oferta.
De asemenea, clientii au dreptul sa primeasca o copie a contractului de credit cu cel putin15 zile inainte de semnarea lui, iar sfatul ANPC este sa solicite aceasta copie si sa nu accepte derogari de la perioada prevazuta in legislatie.
“Cereti un exemplar al contractului de credit pentru a-l studia in liniste acasa, inainte de a semna. Daca aveti neclaritati, cereti parerea unui consultant. Creditorul este obligat sa va prezinte contractul cu cel putin 15 zile inainte de semnare, pentru orice derogare trebuie sa va ceara acordul scris si va sfatuim sa fiti reticenti cu aceste solicitari”, se precizeaza in comunicatul ANPC.
Clientii cu credite pot refuza plata comisioanelor neprevazute in ordonanta
Chiar daca contractele de credit in derulare nu au fost inca actualizate, clientii pot cere bancilor sa aplice noile prevederi inca de acum.
Noua ordonanta de urgenta limiteaza numarul comisioanelor ce pot fi percepute de banci la 4 (comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, comision de rambursare anticipata – daca este cazul si comision de penalizare pentru intarzierea la plata), eliminand posibilitatea perceperii comisionului de plata a ratei creditului, indiferent daca plata este facuta de titularul contractului sau un intermediar.
Astfel, sfatul ANPC catre toti clientii care au credite in derulare este sa refuze plata unor astfel de comisioane si sa solicite bancii stoparea incasarii comisioanelor care nu sunt prevazute in ordonanta, chiar daca nu au semnat inca acte aditionale in acest sens.
Atentie la actele aditionale!
 
Intrucat in urmatoarele 90 de zile bancile vor trimite clientilor acte aditionale pentru modificarea contractelor de credit in derulare in conformitate cu noile prevederi, ANPC recomanda clientilor sa fie atenti la ceea ce semneaza.
“In aceasta perioada, e posibil sa primiti de la banci si oferte de modificare a contractelor de credit existente care nu au legatura cu asigurarea conformitatii contractului cu dispozitiile OUG 50/2010. Poate fi vorba de trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa sau alte modificari. Nu sunteti obligati sa acceptati aceste oferte. Chiar daca vi se propune o dobanda mai mica, interesati-va de nivelul actual al dobanzilor de pe piata pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta”, explica ANPC in comunicat.
Daca exista neclaritati sau obiectii legate de continutul actelor aditionale, clientii trebuie sa notifice in scris creditorul, altfel se considera acceptare tacita.
Prevederile contractuale ce contravin legii au devenit nule de drept
Clientii care vor sa ramburseze anticipat un credit pot face acest lucru in noile conditii incepand cu 21 iunie, data intrarii in vigoare a noii ordonante, chiar daca contractul de credit nu a fost inca modificat prin acte aditionale.
Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legala nu reprezinta o perioada de derogare de la aplicarea prevederilor legii. Incepand din 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu.
“In aceasta perioada, toate cererile de rambursare anticipata a creditelor se rezolva conform prevederilor OUG 50/2010 si toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noilor reglementari”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.
La rambursarea anticipata, creditorii trebuie sa calculeze suma de rambursat in conformitate cu prevederile noii ordonante si incluzand doar comisioanele pe care noile reglementari le permit.
ANPC recomanda clientilor sa comunice in scris cu creditorii si sa nu accepte refuzurile verbale ale functionarilor care pot folosi drept scuza fie termenul de 90 de zile pentru semnarea actelor aditionale, fie motivul fals ca ordonanta cu a intrat inca in vigoare.
“Corespondenta scrisa cu creditorul, urmata eventual de un refuz al acestuia de a aplica prevederile OUG 50/2010 constituie suportul legal pe baza caruia puteti sa sesizati Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau sa initiati o actiune in instanta”, se precizeaza in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Spre deosebire de bănci, care oferă costuri mai mici în cazul creditelor de valoare mare, unde debitorii primesc veniturile în cont și au asigurări de viață, în cazul IFN-urilor ofertele bune vin pe anumite scadențe.

25 Mar 2025 | Credite nevoi personale
Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Majoritatea băncilor oferă împrumuturi de nevoi personale ale căror costuri variază în funcție de mărimea sumei, existența unor asigurări, virarea veniturilor în cont și istoricul în relația cu banca.

28 Ian 2025 | Credite nevoi personale
Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul