top banner

SAL-ul bancar, functional dar controversat

16 Martie 2016 | Autor: Conso

Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar (CSALB) este functional, insa Ordonanta de organizare si infiintare se afla in Parlament si mai poate suferi modificari pana sa devina Lege. Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a depus o serie de amendamente la actul normativ.
Printre acestea se numara si posibilitatea ca si clientii Institutiilor Financiare Nebancare sa se poata adresa Centrului pentru a le fi solutionate litigiile. Acest amendament a fost si admis de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
”Am considerat necesara completarea textului, astfel incat si consumatorii nemultumiti de serviciile IFN-urilor sa aiba la dispozitie o modalitate rapida si eficienta de a-si rezolva litigiile”, sustine presedintele AURSF, Alin Iacob.
O alta modificare importanta solicitata de AURSF si acceptata de Comisia pentru buget, finante si banci o reprezinta competenta de solutionare a litigiilor. In textul Ordonantei, se intelege ca litigiile sunt solutionate exclusiv de Centrul SAL, consumatorii nemaivand acces la justitie si orice alte forme alternative de solutionare a litigiilor. Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au acceptat clarificarea textului, Centrul SAL urmand sa se ocupe exclusiv de solutionarea alternativa a litigiilor  din domeniul financiar-bancar.
De asemenea, AURSF a propus ca, la capitolul surse de finantare, consumatorii sa fie exclusi in mod expres, desi Ordonanta prevede ca procedura este gratuita pentru acestia. Totusi, reprezentantii Asociatiei vor sa se asigure ca nu se va putea gasi nicio portita pentru a se taxa consumatorii.
ARB, inlocuita cu „asociatii reprezentative pentru sistemul financiar-bancar”
In plus, AURSF sustine si o serie de modificari ale actului normativ la capitolul reprezentarii institutiilor in Colegiul de Coordonare al SAL-ului bancar. Potrivit Ordonantei, Colegiul este format din cinci membrii, cate unul din partea Bancii Nationale a Romaniei, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), asociatiilor de consumatori, iar al cincilea, independent, ales de ceilalti patru.
In opinia AURSF, pentru similaritate cu situatia asociatiilor de consumatori, Asociatia Romana a Bancilor trebuie sa fie inlocuita de ”asociatiile profesionale reprezentative pentru sistemul financiar-bancar” (ARB, CPBR, ALB, etc). Si acest amendament a fost admis de Comisia pentru buget, finante si banci.
In cazul membrului independent, AURSF a cerut sa se introduca o conditie si anume aceea ca respectivul sa nu fi fost remunerat de niciuna din entitatile din care provin ceilalti patru membri in ultimii trei ani. Si acest amendament a fost acceptat, doar ca sintagma ”remunerat” a fost inlocuita cu ”salariat”.
Membrul independent din Colegiu are o vasta experienta in domeniul bancar
Reprezentantii AURSF ridica semne de intrebare asupra celui de-al cincilea membru al Colegiului, care ar trebui sa fie independent. Noul presedinte al CSALB este Simona Valceanu, care potrivit CV-ul publicat pe site-ul institutiei, din 1997 pana in 2009 a activat in mai multe banci, din 2002 pana in 2009 detinand functia de director al Directiei Juridice din Centrala Bancii Comerciale Romane.
"Nu inteleg cum poate fi considerat independent cineva care a fost in conducerea Directiilor Juridice ale unor banci (dintre care una este in topul contestarilor din instante pe tema clauzelor abuzive) in ultimii 12 ani ai carierei si care timp de 7 ani consecutivi a detinut pozitia de presedinte si vicepresedinte al Asociatiei Consilierilor Juridici din sistemul bancar. Situatia ar fi putut fi evitata daca reprezentantii din Colegiu ai ANPC si ai asociatiilor de consumatori s-ar fi opus, pentru ca astfel persoana respectiva nu ar fi putut ajunge membru al Colegiului”, afirma Alin Iacob.
Initial, pozitia de membru independent al Colegiului de Coordonare a fost ocupata de Brandusa Stefanescu, fost judecator si fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. "Inlocuirea sa din cadrul Colegiului nu a fost pana acum explicata in niciun fel. De altfel, intreaga activitate a Colegiului de Coordonare este lipsita de transparenta, site-ul institu?tiei oferind extrem de putine informatii in legatura cu activitatea desfasurata de la infiintare", mai spune presedintele AURSF.
In Colegiu vor putea fi membri si absolventii de studii economice
In alta ordine de idei, Asociatia a propus ca in Colegiul de Coordonare sa poata sa fie membru si un absolvent de studii economice, nu doar cu studii juridice, cum se mentioneaza in Ordonanta. Amendamentul a fost, de asemenea, acceptat de membrii Comisiei.
   
Camera Deputatilor este camera decizionala, iar forma finala a legii va fi stabilita in urma dezbaterilor care vor avea loc in Comisia Juridica si Comisia pentru Industrii, care vor intocmi un raport care va fi apoi votat in plen de deputati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul