top banner

Cererea de credite ramane firava, dar nici bancile nu au relaxat conditiile

20 August 2010 | Autor: Ramona Iluca

Cererea de credite din partea populatiei a continuat sa scada in trimestrul II, iar bancile nu intrevad o imbunatatire nici in trimestrul urmator. Doar creditarea companiilor s-a revigorat putin, dupa 5 trimestre consecutive de declin, iar acest lucru s-a datorat dinamicii creditelor pe termen scurt, conform unui sondaj publicat de BNR.
Cererea de credite din partea companiilor a fost in crestere fata de trimestrul I din 2010, intrerupandu-se seria de cinci trimestre consecutive de declin.
Aproximativ 20% din institutiile de credit au raportat in trimestrul II o tendinta crescatoare a cererii de credite, confirmandu-se asteptarile anterioare ale acestora. Prognozele bancilor pentru trimestrul III nu sustin o posibila reluare mai ampla a creditarii la nivelul companiilor.
Avansul cel mai important s-a inregistrat in cazul creditelor pe termen scurt solicitate de companiile foarte mari (corporatii), iar intr-o masura mai scazuta din zona IMM-urilor. Jumatate, respectiv 30% din banci au raportat aceste evolutii pentru trimestrul II din 2010.
Cererea de credite pe termen lung a fost intr-un usor regres si cel putin in trimestrul urmator situatia nu pare sa se imbunatateasca, informeaza sondajul BNR.
Populatia, mai putin interesata de credite
Standardele de creditare pentru populatie au fost pastrate relativ neschimbate in ultimele 3 luni. In aceste conditii, cererea de credite a fost in declin, atat pentru creditele de consum cat si pentru cele imobiliare. Bancile nu preconizeaza o relansare a creditarii nici in trimestrul III.
Interesul populatiei pentru credite destinate achizitia de locuinte si terenuri a ramas in teritoriul negativ in trimestrul II, infirmand asteptarile optimiste anterioare ale bancilor. Aceasta evolutie s-a conturat, conform sondajului BNR, pe fondul diminuarii increderii consumatorilor in situatia economica generala si in veniturile viitoare.
Totodata se observa o apropiere a ofertelor bancilor in ceea ce priveste avansul minim solicitat. Pe ansamblu, avansul minim a cunoscut chiar o usoara scadere. In opinia BNR, acest lucru denota inceputul unor politici de uniformizare a ofertelor.
Bancherii cred ca preturile la case vor continua sa scada
Pe termen scurt, bancile nu intrevad o reluare a creditarii imobiliare. In plus, ele se asteapta ca preturile locuintelor sa coboare mai departe, dupa ce am asistat deja la 2 ani de scadere continua.
Bancile au raportat mentinerea cererii pentru creditele de consum la nivelul din trimestrul I, contrar asteptarilor optimiste anterioare a circa jumatate din banci. Cererea s-a modificat in mod diferentiat, in functie de tipul creditului. O restrangere a cererii este semnalata, in special, pentru cardurile de credit si, intr-o masura mai mica, pentru creditele de consum garantate cu ipoteci.
BNR semnaleaza ca perioada de inaspire a termenilor de creditare ar putea sa se apropie de final in zona creditului de consum. Masurile restrictive luate in trimestrul II s-au limitat la diminuarea sumei maxime imprumutate si scaderea gradului maxim de indatorare.
Un numar redus de banci au apelat insa la o relaxare a conditiilor de creditare, prin extinderea scadentei maxime. Banca centrala precizeaza ca aceasta este prima masura de relaxare raportata de institutiile de credit in ultimii 2 ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul