Rezervele valutare detinute de BNR au scazut in ultima luna a anului trecut cu 400 milioane euro, de la 28,74 miliarde euro in noiembrie 2009 la aproximativ 28,3 miliarde euro in luna decembrie.
Intrarile s-au ridicat la 2,76 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, dar si incasari in contul Comisiei Europene.
Iesirile in schimb au depasit intrarile, situandu-se la un nivel de 3,2 miliarde euro. Acestea au fost determinate in principal de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutile de credit, platilor de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.
“Nivelul rezervelor internationale ale BNR la sfarsitul unei luni si variatia fata de luna precedenta sunt influentate de multi factori, cei mai importanti fiind legati de evolutia soldului rezervelor minime obligatorii la sfarsit de luna fata de sfarsitul lunii anterioare si de evolutia soldului contului in valuta al trezoreriei statului (influentat inclusiv de banii primiti de Guvern de la Uniunea Europeana)”, a precizat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News