Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Guvernul a aprobat propunerile ANPC privind protectia clientilor bancari

Autor: Conso |

Publicat in: Info banci

 

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind modificarea legislatiei in vederea protectiei consumatorilor de produse financiar-bancare, in forma in care a fost propusa de ANPC.

"In ceea ce priveste reglementarile concrete adoptate, acestea se refera la interzicerea modificarii comisioanelor stabilite prin contract, fara acordul consumatorului, precum si la interzicerea introducerii de noi comisioane pe parcursul derularii contractului fara acordul consumatorului", a precizat Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

In cazul dobanzii variabile, aceasta va fi ajustata in functie de indici de referinta ai pietei, independent de vointa bancii iar in contracte va fi precizata si o formula concreta in functie de care se modifica valorile acestora. Pentru orice modificare a costurilor creditului, banca va avea obligatia sa obtina acordul consumatorului.

De asemenea, ANPC va prelua atributia de control de la BNR in cazul legii creditului de consum si a legii creditului ipotecar.

"Aceste reglementari vor intra in vigoare la 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, astfel incat, asa cum am promis, din ianuarie 2009, vor fi reguli mult mai clare, transparente, simple in relatia intre client si societate financiara bancara sau nebancara, a mai adaugat presedintele ANPC.

Alte articole din Info banci

Info banci

Cehia pregateste taxarea suplimentara a bancilor

Taxarea suplimentara a bancilor tinde sa se extinda in Europa. Autoritatile din Cehia au anuntat, recent, ca vor propune implementarea unei astfel de taxe pentru a sprijini finantarea scolilor si a infrastructurii, dar si pentru a limita scoaterea profiturilor din tara, scrie Reuters. Citeste mai mult

Romania are doi bancheri de un milion de euro

Romania a revenit in elita bancara europeana cu doi bancheri remunerati cu peste un milion de euro anual. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat raportul anual cu castigurile in mediul bancar european, din care reiese ca doi bancheri din tara noastra au incasat, in 2015, sume care depasesc suma mentionata. Citeste mai mult

Facebook