Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Guvernul a aprobat propunerile ANPC privind protectia clientilor bancari

Autor: Conso |

Publicat in: Info banci

 

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind modificarea legislatiei in vederea protectiei consumatorilor de produse financiar-bancare, in forma in care a fost propusa de ANPC.

"In ceea ce priveste reglementarile concrete adoptate, acestea se refera la interzicerea modificarii comisioanelor stabilite prin contract, fara acordul consumatorului, precum si la interzicerea introducerii de noi comisioane pe parcursul derularii contractului fara acordul consumatorului", a precizat Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

In cazul dobanzii variabile, aceasta va fi ajustata in functie de indici de referinta ai pietei, independent de vointa bancii iar in contracte va fi precizata si o formula concreta in functie de care se modifica valorile acestora. Pentru orice modificare a costurilor creditului, banca va avea obligatia sa obtina acordul consumatorului.

De asemenea, ANPC va prelua atributia de control de la BNR in cazul legii creditului de consum si a legii creditului ipotecar.

"Aceste reglementari vor intra in vigoare la 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, astfel incat, asa cum am promis, din ianuarie 2009, vor fi reguli mult mai clare, transparente, simple in relatia intre client si societate financiara bancara sau nebancara, a mai adaugat presedintele ANPC.

Alte articole din Info banci

Info banci

Cum lucreaza bancile de Craciun si Anul Nou

Unitatile bancare sunt inchise in zilele de 25 si 26 decembrie 2016, respectiv 1 si 2 ianuarie 2017, cu exceptia unor agentii din centrele comerciale. Insa si in zilele mentionate, clientii pot accesa unele servicii, prin intermediul canalelor alternative. Citeste mai mult

Deschiderea de cont migreaza dinspre offline spre online

Bancile incearca sa tina pasul cu digitalizarea, la presiunea concurentei, dar si a clientilor din ce in ce mai ocupati. Serviciile la distanta sunt tot mai apreciate si, in consecinta, bancile fac eforturi sa le promoveze. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri utilizarea unui cont creat online nu se poate face fara prezenta fizica la banca. Citeste mai mult

Facebook