top banner

Bancile ofera solutii de salvare pentru supraindatorati

26 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Cresterea cursului de schimb, majorarea dobanzilor, scaderea salariilor si pierderea locului de munca pun presiune pe cei care au de rambursat un credit la banca. Pentru a evita executarea silita, bancile le ofera clientilor posibilitatea de a-si reduce efortul financiar in aceasta perioada prin reesalonari si chiar amanari ale platii ratelor.
 
Tot mai multe banci incep sa ofere facilitati pentru clientii care se confrunta cu dificultati in achitarea ratelor. Printre metodele la care se poate recurge se numara majorarea perioadei de rambursare a creditului (reesalonare), conversia valutara sau chiar amanarea platii unor rate. 
 

Reesalonarea depinde de durata initiala a creditului

 
Alegerea unei perioade de rambursare mai mare face ca rata lunara sa fie mai redusa si mai usor de suportat in bugetul familiei. In general, atunci cand rata lunara este mai mica decat cea anterioara nu se solicita documente suplimentare de justificare a venitlui.
 
Reesalonarea este disponibila numai in situatia in care perioada actuala de rambursare nu depaseste perioada maxima de acordare a creditului acceptata de banca, iar varsta clientului permite aceasta procedura.
 
Spre exemplu, daca un client mai are de plata inca 27 ani iar perioada maxima acceptata de banca pentru respectivul imprumut este de 30 ani, reesalonarea nu va aduce o diminuare simtitoare a ratei.
 

Costul prelungirii perioadei de rambursare

 
La BCR se poate modifica perioada de acordare a creditului fara niciun comision. In schimb, BRD incaseaza un comision de 1% din soldul creditului iar perioada maxima cu care se poate prelungi scadenta imprumutului este de 2 ani. In cazul creditelor de nevoi personale negarantate, daca clientul este de acord sa puna ipoteca pe un imobil se poate prelungi perioada creditului pana la 25 ani, in conditii preferentiale, conform situatiei in care se afla.
 
Si Alpha Bank si Banca Transilvania permit clientilor sa isi prelungeasca perioada de rambursare a creditului, iar costul pentru aceasta operatiune este de 1% din soldul reesalonat.
 
La CEC Bank, reesalonarea in cazul creditelor imobiliare presupune plata unui nou comision de analiza a dosarului de 0,15%, in timp ce reesalonarea unui credit de nevoi personale costa 0,2% din sold pentru imprumuturile in lei si 2% pentru cele in valuta.
 
La UniCredit Tiriac Bank, prelungirea perioadei de rambursare este gratuita in timp ce la Bancpost se realizeaza printr-un act aditional ce costa 250 lei.
 

Unele banci permit amanarea ratelor

 
Inca din momentul lansarii, Millennium Bank ofera posibilitatea de a amana, in fiecare an, o rata lunara, chiar si in conditiile in care clientul nu este in dificultate financiara. Rata poate fi platita ulterior oricand, inclusiv la finalizarea imprumutului.
 
La CEC Bank, se ofera posibilitatea rescadentarii uneia sau mai multor rate. Acest lucru se traduce prin amanarea platii uneia sau mai multor rate, pentru un moment ulterior convenit cu banca, prin analiza de la caz la caz. Pentru aceasta operatiune se suporta aceleasi niveluri de comisioane ca la reesalonare, aplicate insa doar la valoarea ratelor amanate.
 
Si BCR pregateste facilitati similare pentru clientii aflati in dificultate. Reprezentantii bancii au declarat ca, pe baza unei analize individuale a situatiei clientului, se va decide daca se pot amana sau nu anumite rate lunare.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul