Sindicatele, acuzate ca vor sa distruga sistemul de pensii private

Administratorii de pensii private spun ca reducerea contributiei la fondurile de pensii private de la 2,5% la 0,5% va falimenta aceasta industrie si va diminua sansele ca participantii sa incaseze o pensie decenta. Ei acuza sindicatele pentru aceasta decizie, afirmand ca acestea au un interes in a distruge sistemul de pensii private obligatorii.

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu a anuntat, intr-o intalnire avuta cu patronatele, ca intentioneaza sa reduca temporar de la 2,5% la 0,5% contributia la fondurile de pensii private obligatorii, potrivit Mediafax.

Anuntul a pus pe jar industria de pensii private, cu ocazia aniversarii a 2 ani de existenta. Asociatia pentru Pensiile Administrate Private din Romania (APAPR) a acuzat ca in spatele acestei propuneri stau sindicatele.

Sindicatele au interese economice“Toata aceasta decizie este un atac concertat din partea sindicatelor asupra Pilonului II. Sindicatele au un interes in a distruge Pilonul II, pe care il vad ca o cheltuiala inutila a bugetului de stat”, a precizat presedintele APAPR, Crinu Andanut.

El spune ca sindicatele actioneaza din interese economice, fiind deranjate de faptul ca acesti bani nu sunt in administrarea lor. “Exista un sindicat care a intrat in acest sistem si a incercat sa obtina cota de piata. Demersul a esuat lamentabil. Banutii nu sunt in administrarea lor si aici este motivul pentru care se opun”, afirma Andanut.

In 2007, Cartel Alfa a fost actionar fondator la AG2R Fond de Pensii, reusind sa atraga doar 1.127 de clienti din cei 4,2 milioane de clienti care au aderat in perioada de campanie initiala (septembrie 2007 – ianuarie 2008). Ulterior, Cartel Alfa s-a retras din aceasta piata, iar compania AG2R Fond de Pensii a fost dizolvata.

Daca guvernul va adopta aceasta decizie, Andanut spune ca vom asista la falimentarea sistemului de pensii private, administratorii si participantii urmand a suferi deopotriva.

Viitorii pensionari vor fi mai saraciDin calculele APAPR reiese ca reducerea contributiei cu 1 punct procentual duce la o scadere a pensiei private cu pana la 30%, in cazul unei perioade de contributie de 30 ani. Practic, scad sansele ca actuali salariati sa beneficieze de o pensie adecvata.

Mai mult, exista riscul ca ei sa primeasca pensii chiar mai mici decat au actualii pensionari. Acest lucru este cauzat tocmai de faptul ca sistemul public de pensii nu este sustenabil pe termen lung. In acest sistem, salariatii platesc contributii din care se achita pensiile generatiei actuale, urmand ca pe viitor, si ei sa primeasca pensii de la viitorii salariati.

Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, arata ca, in prezent, exista o populatie activa mai numeroasa decat ar fi normal. Aceasta este o consecinta a politicii de stat de incurajare a natalitatii din perioada comunista, cand au aparut asa-numitii “decretei”. Tendinta din ultimii ani a fost insa de scadere a natalitatii, iar acest fenomen se asteapta sa continue.

Din acest motiv, viitorii pensionari “vor putea beneficia de pensii stat cu 20-30% mai mici decat actuala generatie de pensionarii, deoarece nu va mai avea cine sa le plateasca pensia peste 20-30 ani”. Sistemul privat de pensii a aparut tocmai din aceasta necesitate, dar fara plata unor contributii importante nu va reusi sa-si atinga obiectivul.

Unii administratori ar putea iesi din piataSi administratorii de pensii private sunt afectati deoarece aceasta decizie le va reduce drastic veniturile. Din contributiile platite, ei incaseaza un comision de 2,5%. Cum aceste comisioane reprezinta acum 75% din veniturile totale, administratorii se vor confrunta cu o scadere de 60% a veniturilor.

“Vom avea companii care vor avea mari probleme financiare. Ceea ce va trebui sa faca administratorii este sa ceara bani de la actionari ca sa-si sustina activitatea in urmatorii ani. Sansele vor fi mici sa le obtina avand in vedere instabilitatea din sistemul de pensii private”, a precizat Andanut. El crede ca cele mai sensibile vor fi companiile din a doua jumatate a clasamentului.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus