Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cine trebuie sa depuna declaratie pentru veniturile obtinute in 2009?

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: IMM

 

Pana pe 17 mai, persoanele care au realizat venituri din activitati independente trebuie sa depuna Formularul 200 sau Formularul 201 la administratiile financiare teritoriale de care apartin. Aceasta obligatie nu se aplica si celor care au obtinut venituri din salarii sau celor pentru care impozitul este calculat si retinut la sursa.

Fiecare persoana care a obtinut venituri din diverse activitatii independente are obligatia, conform legii, sa declare sumele incasate in anul fiscal anterior, respectiv 2009, pana pe 17 mai anul curent. Exista insa o serie de exceptii care vizeaza marea majoritate a contribuabililor, pentru care declararea nu este necesara.

In plus, pentru activitatile la care trebuie declarat venitul, contribuabili aveau obligatia de a se inregistra la administratiile financiare in 15-30 zile de la demararea activitatii generatoare de venit.


Cine nu trebuie sa completeze declaratia?Cei care obtin venituri din salarii sau dividende nu trebuie sa declare sumele incasate. Impozitul este calculat si retinut automat de catre angajator sau firma care a distribuit dividede.

In cazul veniturilor din dobanzi, impozitul este deja retinut de banca unde ati depus banii; ea il si varsa la bugetul statului. In plus, dobanzile pentru depozitele la termen si conturile de economii constituite incepand cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv nu se impoziteaza.

Nici mostenirile, bursele sau alocatiile nu se impoziteaza. In cazul pensionarilor, aceastia sunt scutiti de la plata impozitului daca pensia este mai mica de 1.000 lei. In cazul pensiilor mai mari, impozitul este calculat si retinut direct de catre Casa de Pensii.

Premiile si sumele obtinute in urma jocurilor de noroc nu se declara deoarece sunt retinute direct la sursa.

Cei care au facut tranzactii cu titluri de valoare in 2009, precum vanzarea si cumpararea de actiuni sau unitati de fonduri mutuale, nu au obligatia declararii veniturilor deoarece impozitul este retinut la sursa.

Cine trebuie sa declare veniturile?Persoanele fizice au obligatia de a isi declara numai veniturile obtinute din diverse activitati independente sau ca urmare a cedarii folosintei unui bun.

Spre exemplu, cei care obtin venituri din arendarea unui teren sau a unui bun agricol trebuie sa completeze Formularul 200. Aceeasi obligatie o au si cei care au semnat un contract de inchiriere a locuintei.

In plus, in termen de 15 zile de la inchierea contractului de inchiriere, proprietarul trebuie sa se prezinte la administratia fiscala de care apartine pentru a completa Declaratia privind venitul estimat Formular 220. In cazul celor care au mai mult de 5 contracte, formularul se completeaza pana pe 15 ianuarie.  Pe baza lui se stabilesc platile anticipate trimestriale ale impozitului.

Si veniturile din activitati agricole, precum cultivarea fructelor sau legumelor si valorificarea lor dupa recoltare, sunt supuse aceluiasi tratament privind impozitarea.

In 30 zile de la inceperea activitatii, agricultorii trebuie sa depuna Declaratia de inregistrare Formular 070 la administratia fiscala, iar ulterior, impozitul se stabileste fie pe baza de norme de venit fie in sistem real, respectiv pe baza datelor contabile.

Implicit, agricultorii sunt impozitati pe baza de norma de venit, reprezentand o suma fixa stabilita de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea.  In acest caz se completeaza un formular separat ce trebuie depus tot pana pe 17 mai la administratiile financiare teritoriale.

Doar daca se opteaza pentru impozitarea pe baza reala agricultorii trebuie sa completeze si sa depuna Formularul 200.

Si veniturile realizate din comert sau cele obtinute din practicarea unei meserii sunt supuse aceluiasi tratament de impozitare. In aceasta categorie intra activitati de reparatii, cumparaturi facute in scopul vanzarii, vanzarea in regim de consignatie, organizarea de spectacole, activitatile derulate conform unui contract de comision, de mandat, de reprezentare sau de agent de asigurare.

Si cei care inregistreaza venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala trebuie sa completeze Formularul 200 pana pe 17 mai. Aici se regasesc cei care au obtinut venituri din brevete, din diverse inventii sau printr-un contract de drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetator).

Similar sunt tratate si venituile din profesii liberale, precum cele practicate de medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, contatibili, arhitecti, traducatori, sportivi etc.

In cazul veniturilor realizate din tranzactiile cu valuta de orice fel, cuantumul acestora trebuie declarat pana pe 17 mai.

In cazul romanilor din strainatate care au obtinut salarii, nu se impune declararea acestora si in Romania. Totusi, daca s-au obtinut venituri din profesii libere, din activitati comerciale, drepturi de proprietate, chirii sau din jocuri de noroc in strainatate este obligatorie depunerea Formularului 201 pana pe 17 mai.

Cum transmitem formularul?Formularul poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (www.anaf.ro) iar dupa completare poate fi depus la sediul administratiei financiare de care apartine contribuabilul, trimis prin scrisoare recomandata sau depus online.

Pentru depunerea online este necesara insa detinerea unui certificat digital calificat, eliberat de furnizori acreditati.

Alte articole din IMM

IMM

Creste plafonul de scutire de TVA de la 1 ianuarie 2018

Romania primeste o noua derogare de la Uniunea Europeana in privinta plafonului de TVA. Consiliul Uniunii a aprobat recent aceasta derogare, astfel ca, intre 2018 si 2020, plafonul pana la care firmele vor fi scutite de obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA va fi de 300.000 de lei, majorat de la 220.000 de lei. Citeste mai mult

Plata defalcata a TVA, mana cereasca pentru banci

Plata defalcata a TVA presupune costuri suplimentare pentru firme, insa aduce venituri importante bancilor. Noul sistem presupune ca fiecare firma sa isi deschida cel putin un cont nou, exclusiv pentru sumele aferente TVA, la banca sau la Trezorerie, iar pentru fiecare factura sa realizeze doua operatiuni de plata. Citeste mai mult

Opinii recente

de Timotei Dariciuc

"Buna ziua, In cadrul procesului de acordare a creditului ipotecar, in faza finala de aprobare dupa ce au fost parcursi pasii de aprobare juridica ..."

Facebook